onsdag 16 september 2009

Att träna efter tävling

Mycket funderingar finns ju kring det optimala sättet att träna INFÖR en viktig tävling.

Idag var första "riktiga" (söndagens 5 uppmjuknings-kilometer ej inräknade) träningspasset EFTER Stockholm halvmarathon och jag slogs av hur lätt det gick och hur skönt det var! Det stärker min teori om att tävlingar ger en formtopp efteråt. Jag hade några riktigt bra pass efter Stockholm Marathon också. Min vanliga lunchrunda är 7-8 km men idag förlängde jag till 10 km jämnt och det gick så lätt så lätt.

Jag hade ingen riktig plan för passet, och första 3 km är inte mycket att skriva hem om, de avverkades mellan 4:44-4:37 min/km men sedan infann sig en lätthet och resterande 7 km landades enligt följande; 4:24, 4:16, 4:12, 4:24, 4:22, 4:29, 4:13 i princip utan att trycka på alls och med lätt andning och låg och fin puls hela vägen. I slutet av lunchrundan finns en riktigt brant och 500m lång backe och här drog pulsen iväg över 190 men jag behöll farten riktigt bra hela vägen upp.

Totalt blev det 10 km på 44:27 med en snittfart @4:26 min/km. Tänk om alla pass gick så här lätt?

7 kommentarer:

 1. Jag har också noterat det. Tävling är formtoppande. Man borde således lägga in en låtsastävling några dagar innan tävlingen.

  SvaraRadera
 2. Milen under 45 min på träning, grymt bra. Det kan inte ta lång tid innan du persar milen under 40 min!

  Och håller du de farterna och hinner med lite långpass i vinter då är det nog sub3 som gäller för dig på maran ;-)

  SvaraRadera
 3. Rosenblom - helt riktigt, att ingen tänkt på det tidigare :-)

  Joel - tackar, det kändes bra!

  Tobias, det är märkligt, jag har inga problem att landa en mil sub 45min på träning (det är på tävling jag är dålig på att pressa mig :-)men jag måste köra uthållighet först i de här farterna för att klara sub 40 på milen. jag tycker det är en jxxxa skillnad, men det är klart 42:37 på milen i lördags kändes ju lätt...

  Maran på sub 3 känns avlägset, klarar jag 3:15 till att börja med blir jag supernöjd...men det är klart 3:10 kanske är inom räckhåll....

  SvaraRadera
 4. Intressant... jag brukar alltid mesa hela veckan efter tävling och bara tuffa på i mystempo, men kanske man borde våga sig på att dra upp tempot lite!

  SvaraRadera
 5. Snorkfröken, för mig är det väldigt tydligt på det här sättet! Alla tre pass förra veckan efter tävling gick väldigt fint och lätt, igår, över en vecka efter halvmaran blev det 15 km med för mig fina snittfarten 4:31 min/km.

  Fast det är klart, jag skulle hellre vilja kunna dra upp tempot lite PÅ tävling istället för EFTER...

  SvaraRadera
 6. Dom bästa resultat jag gjort har vart tätt efter en håtd tävling typ 4-5 dagar.

  SvaraRadera