måndag 6 augusti 2012

Mera gnäll om mitt knä och tusingar...

Avslutade juli med ett långpass på knappt 24 km och det kändes nästan oöverstigligt långt då det var första långpasset efter Stockholm marathon!

Nu hemma igen efter ytterligare en liten tripp, först några dagar i vackra S:t Annas skärgård i Östergötland, en skärgård jag tillbringat mycket tid med segelbåt i som barn. Detta följdes av ett par dagar i Vimmerby och besök på Astrid Lindgrens Värld. Springandet har jag igen tagit det lugnt med p g a knät, knävecket är möjligen lite bättre men varje natt och varje morgon smärtar insida på högerknät för att sedan kännas bättre under dagen när jag är i rörelse.

I Lönneberga, av alla ställen, sprang jag ändå en liten sväng, hittade en led där jag kunde springa i skogen och där främsta utmaningen först var att springa ifrån myggen men efter bara någa hundra meter blev naturen brant och dramatiskt och jag förväntande mig nästan att skymta Mattisborgen och några Grådvärgar mellan grenarna. Det gick upp upp upp och blev alltmer svårsprunget och jag vände tillbaka och sprang fyra tusingar  på landsvägen istället; 3:44, 3:35, 3:38 och 3:27 får jag vara nöjd med efter att ha gått mycket i parken en varm sommardag för inte kändes det lätt inte! Totalt i alla fall 8,5km.

Vill inte tjata för mycket om mitt knä men då det påverkar min löpning och min inspiration till att träna just nu måste jag ändå skriva om det! Är lite villrådig och vet inte om jag ska stretcha eller låta bli, träna löpstyrka eller låta bli, springa eller låta bli. Har inte försökt ta reda på vad det kan vara och inte heller tagit en kur med antiinflammatoriska medel vilket det kanske är dags för. Smärtan bakom knäskålen är nog ändå s k Chondromalacia Patella som beror på ojämnheter i brosket på knäskålens insida och som jag känt av och skrivit om tidigare. Knävecket däremot är konstigare, det kan kännas helt bra men om jag tex snubblar till och sätter i högerfoten fort och hårt så hugger det till ganska rejält och gör ont ont! Det är ju en massa senor på baksidan och kanske är det någon form av överansträngning men i så fall är det konstigt att det kom nu och inte innan maran!

Då knät inte blir sämre av att jag springer tänker jag träna i veckan, ganska korta intensiva pass för att försöka få lite spets i formen till på lördag när det ska tävlas på 5km. Mer om det senare i veckan. Ikväll blir det ett kortare intervallpass och likadant imorgon igen!

6 kommentarer:

 1. Snabba tusingar där! Knäproblematiken kan jag inte säga nåt om men tycker du gör rätt i att gnälla. Bäst som det är har någon något tips!

  SvaraRadera
 2. Det där med knät låter illa. Själv har jag problem med höftböjaren. Det gör inte ont, men det känns. Det går bra att springa och jag måste stretcha flera gånger per dag. Jag kan också känna mig trött där "höftböjaren" fäster i ljumsken och ryggen. Vet inte vad det kan vara.

  Mentalt tror jag att jag känner ungefär som du. Jag vågar inte satsa till 100% och jag är lite "bekymrad". Även fast det går att springa vill jag ju inte att det ska bli värre.

  Hoppas att dit går över snart.

  SvaraRadera
 3. Varför äta inflammationsdämpande om du inte vet vad det är? Ta kontakt med någon kunnig som kan få dig smärtfri. Hoppas du snart har en lösning

  Trots dina knäbekymmer gör du riktigt fina intervalltider. Hoppas du Hr en bra dag och att banan är flack så du gör en bit under 18 min

  SvaraRadera
 4. Tack Sofie! Jo, det brukar ju kunna komma en del tips via läsare!

  Jag är mest fundersam över knävecket Lennart samt att knäskålen smärtar så i vila men inte känns alls när jag springet.

  Klok synpunkt såklart Mikael men jag är ganska övertygad om att det finns en inflammatorisk komponent i detta med knävecket.

  SvaraRadera
 5. Nu tänker jag leka morsa igen. :-) Eftersom knät helt klart bekymrar dig och påverkar din löpning tycker jag absolut att du ska anlita expertis. Knän är avancerade konstruktioner där mycket kan strula. Inte värt att ta den risken.

  SvaraRadera
 6. Tack för omtanken Sofia men det känns faktiskt bättre nu efter lite extra vila, har kunnat köra tre snabba/tuffa pass nu på fyra dagar utan att det blivit värre, snarare tvärtom. Det är knävecket jag tycker är lurigast men förmodligen är det en överansträngd sena eller eller ett muskelfäste som är inflammerat bara, det är ju mycket vad-/lårmuskler som korsar och fäster därbakom!

  SvaraRadera