måndag 30 juli 2012

Semesterlöpning på riktigt!

På tillfällig visit hemma efter en toppenvecka på Jylland! Den knappt 90 mil långa bilresan enkel väg var inget problem då vi stannade en natt i djupaste Smålandsskogarna både på dit-och hemväg. Det obligatoriska Legoland-besöket tickades av redan första dagen och både barn och föräldrar var nöjda efter en riktig heldag omgivna av de färgglada plastbitarna. Sonen på sex år konstaterade på hemväg till stugan att "Jag är så trött att jag inte orkar gå och lägga mig" - underbart.
Då resten av veckan otippat bjöd på blå himmel och högsommarvärme blev det ett lugnare tempo vad utflykter, aktiviteter och "måsten" beträffar. Däremot en hel del havsbad, både på Ostkusten i Lilla Bält, 500m från stugan och på fantastiska ön Römö på Jyllands sydvästra kust där bilen kördes ända ner på den gigantiska stranden. Inte för långt ner bara för då kunde det bli bråttom att backa undan för tidvattnet på eftermiddagen!

Römö, Jylland
Löpning då? Jodå jag har sprungit men absolut inte fokuserat på det vilket jag inte brukar göra när jag åker bort på semester, snarare blir det tvärtom, en paus från rutiner och träning. Dessutom tänkte jag under den gångna veckan ge mitt onda högerknä en chans att bli bättre. Det smärtar både på insidan av knäskålen och jag har inte full rörlighet, dessutom är knävecket ömt och irriterat och jag har också märkt att det påverkar mitt löpsteg på ett negativt sätt då högerfoten nu gör en märklig cirkulär rörelse innan fotisättning, en rörelse som inte fanns där innan.

Finfina naturstigar att springa på!

Sonen testar min intervallbacke

Hur som helst, tre pass skrapade jag ihop på nio dagar, 15km distans först där första halvan var i sällskap med min fru och svärfar och som sedan avslutades mycket lätt progressivt och med fyra backintervaller i den ca 130m långa grusbacke som låg bredvid stugan. Det andra passet ett lite snabbare distanspass, 10km i 4:20-fart och som avslutning hela 12 backrepetitioner i ovan nämnda backe i lite blandade farter från halvmarafart ner till klart snabbare än 5km-fart. Det sista passet sprang jag i Strömsnäsbruk i Småland, åtta lugna km runt Lagan i kategorin "komma ut och sträcka på benen efter 40 mil i bilen". Jag ropar inte hej ännu men knät är lite bättre och på det sista lugna distanspasset började faktiskt också löpsteget att kännas som mitt eget igen!

Det blir fortsatt regelbunden träning den här veckan men med mycket vila mellan då vi snart ska iväg en liten tur igen. Två veckor kvar av semestern är det och sista helgen på semestern, lördag 11/8 är det dags för nästa tävling, Telge Stadslopp på 5km. Fokuserar inte på det ännu utan hoppas först att känslan i knät blir bättre. jag har ju redan visat för mig själv att jag nu kan springa 5km under 18 minuter. Hoppas att ni har en bra sommar, läsare!

9 kommentarer:

 1. Vilka bilder!!! :-)
  Krya på knät.

  SvaraRadera
 2. Onekligen en snarlik semester som vår men bättre väder! Havet är underbart! Skönt att knät verkar bättre...

  SvaraRadera
 3. Ser verkligen härligt ut! Hoppas det blir bra med knät nu.

  SvaraRadera
 4. Hej!

  Vilka härliga och inspirerande bilder:) Man kan verkligen drömma sig bort när man ser dom. Också kul att höra att ni var nöjda (och slutkörda) efter besöket på Legoland!

  Vilka var era favoriter på Legoland?

  Hur uppfattade ni Danmark som resmål för en bilsemester? Var det enkelt, nära och bekvämt att ta sig mellan upplevelserna?

  Ha en fortsatt fin dag och hoppas att knät blir bättre!

  Mvh Fredrik, VisitDenmark

  SvaraRadera
 5. Dubbelt tack Ingmarie!!

  Ja, Danmark har sina klassiska semestermål Rosa Milton, och havsbad är aldrig fel!

  Tack Andreas!

  Hej Fredrik! Legoland var bra, även om alla åkattraktioner numera gjort det mera likt en "vanlig" nöjespark! Kommer inte ihåg vad allt hette med barnen gillade "templet" längst bort, vattenbanan där man satt i stora tunnor med en backe i slutet och "Splash" m m. Danmark är mysigt och passar bra för bilsemester, fina vägar, mycket att göra och inte så stora avstånd!

  SvaraRadera
 6. Ser verkligen superhärligt ut!
  Men du, hönsmamman jag blir orolig över ditt knä. Knän ska man vara försiktig med. Lova att du är försiktig!

  SvaraRadera
 7. Tack för omtanken Bureborn, jag ska verkligen vara rädd om nnät. Jag sprang visserligen ett försiktigt långpass igår men tog det väldigt lugnt och det blev inte värre av det så kanske kanske har det börjat gå åt rätt håll redan...hoppas det!

  SvaraRadera
 8. Fina bilder Staffan! Och söt unge :)

  SvaraRadera
 9. Petra, kul att du kommenterar. Henrik som fyller elva snart hälsar för övrigt att det "suger fett" att bli kallad "söt unge" :D

  SvaraRadera