torsdag 11 juli 2013

Långa tröskelintervaller och besegrad av latmasken

Jag har inte alltid träningsdisciplinen utan latmasken besegrar mig också ibland, tro inget annat!

Igår skulle jag transportlöpa hem. Det regnade rejält hela dagen, såpass att jag skulle varit genomblöt innan jag ens kommit utanför grindarna och börjat springa. Jag var osugen på löpning och även fast himlen ljusnade och det endast duggade lätt när tiden kom för att byta om och sticka iväg kunde jag inte förmå mig till det utan tog bussen hem. Så kan det gå och absolut inget jag bryr mig om. Känslan i benen är att de nog uppskattar en vilodag och jag hade tränat dagen innan, både ben och pannben.

I tisdags sprang jag nämligen ett pass jag längtat efter att köra ett bra tag, längre tröskelintervaller. Döå var det istället smällvarmt och stekande sol och jag tänkte att 3x10 min blir alldeles för hårt och på uppjoggen kändes det ursegt och jag tänkte jogga runt men jag provade en intervall i alla fall och den gick bra och hela passet blev riktigt bra.


Jag hade varit nöjd med en fart på 4 min/km givet längden på intervallerna och värmen så jag blev överraskad över hur bra första intervallen gick och resten av passet också även om jag klev över tröskeln med högre puls än 90% av HRMax på sista intervallen.

Jag gillar långa intervaller som är snabba men inte går på max och är det ett enda pass jag rekommenderar för oss motionärer så är de dessa då de bygger uthållighet i högre fart vilket är vad vi motionärer behöver för att bli snabbare. Att springa väldigt snabba, korta intervaller är rolig omväxling och ger styrka och teknik men ger inte lika utdelning för oss motionärer, tycker jag i alla fall!

Passet sprangs på cykel-/gångbanor och vid båda gåvilorna var jag klar med min intervall precis när jag mötte människor. Först möter de en ansträngd löpare i hög fart med en pipande klocka som helt plötsligt börjar promenera mitt framför dem. Bara för att vända om och snart börja springa från dem igen, ett helt normalt uppträdande för mig som löpare men kanske inte i deras ögon...Kanske inte så spännande att blogga om ett två dagar gammalt träningspass, ikväll kommer jag också träna, ett helt vanligt distanspass, as simple as that och inte så mycket att skriva hem om...

3 kommentarer:

 1. Hej!

  Jag undrar vad är skillnaden mellan ett tröskelpass som man delar upp så som du gjorde gentemot ett tröskelpass där man "kör på" hela tiden? //Signe

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Signe! Mest mentalt skönt med en paus. Annars blir det ju en snabbdistans som många tycker är ett tufft pass, även om just snabbdistans i tröskel inte är lika tufft som t ex mil-eller 5km-fart. Nu hade jag två minuters vila vilket är lite längre än jag brukar ha, ofta tar jag en minuts gåvila och då hinner inte pulsen ner så långt och träningseffekten torde nog bli nästan som snabbdistans då, nu med två mi vila kunde jag hålla något högre fart då jag var fullt återhämtad efter vilan.

   Radera