fredag 5 juli 2013

Never waste good legs och vi måste prata om det här med kläder

Alltså, jag har all respekt för att vi är olika frusna av oss. Jag ogillar också att frysa men nu är det högsommar och ändå ser jag varje dag löpare med långa tights/långa byxor och kanske t o m jacka! Jag lägger undan mina långa tights någon gång i april och tar ofta inte fram dem förrän i november igen, är det kyligt springer jag i jacka och shorts/korta tights ihop med ett par kompressionsstrumpor. Jämfört med löpkänslan och känslan av bara ben så ogillar jag den sämre löpkänslan som långa tights ger.

Oftast är det tjejer jag ser springa i långa tights i värmen och det stör mig då jag ogillar blotta misstanken om att det är någon nojja för "fula ben" hos dessa ofta vältränade, starka och inte sällan snabba och dessutom snygga tjejer som gör att de vill skyla sig och använda långa tights mitt i sommaren! Män verkar inte ha samma tänk utan hoppar glatt i korta tights och en gammal T-shirt oberoende av fysionomi, även i de fall omgivningen kanske hellre hade sett långbyxor på...

Kanske tycker de bara det är snyggare eller skönare med långa tights, kanske onödigt att bry sig men jag tycker det är fascinerande då jag aldrig ens skulle komma på tanken...

Igår sprang jag dubbelpass 2x10km. Först lunchpass med kollega kl 11, 8km runt 4:35-fart innan jag fortsatte själv i två km och höjde farten lite och avslutade sista kilometern med några kontrollerade stegringslopp. På kvällen igen 10km, bra känsla och även om tanken var 4:30-fart så låg istället farten runt 4:10'/km. Avslutade med en sista kilometer på 3.46 på ett kontrollerat sätt, ett härligt, och somrigt pass att spara på den mentala hårddisken, never waste good legs! Snittpulsen var låga 167 och jämfört med förra året innan maran när jag sprang en del snabbdistanser i marafart så var snittpulsen aldrig under 175...

Fredag igen och helgen ser ut att bjuda på finväder. Hoppas på en del sol och bad, kanske en kort jogg lördag och ett löppass igen söndag kväll men det blir nog rätt lugnt då.

29 kommentarer:

 1. Ja, det med långa svarta tights året om fattar inte jag heller! Springer alltid hellre i för lite kläder, hatar att vara för varm!
  Bra dubbelpass, du börjar nästan bli en mängdsamlare ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det är obegripligt! Jag är ganska frusen av mig egentligen men inte när jag tränar. Mängdsamlare vet jag inte :-) men jag passar på nu när det känns bra

   Radera
 2. Jag brukar normalt sett springa med 3/4-del eller korta byxor så här år. Men är det +15-20 grader som det varit nu så har jag inga problem att springa i långa tights heller. Tycker personligen inte att det känns så konstigt eller varmt. Däremot går det INTE med långarmat! Kortärmat linne är ett måste på sommaren!! :-)

  SvaraRadera
 3. PS. Är det 25-30 grader varmt däremot, blir det ALDRIG i livet långa tights.

  SvaraRadera
 4. Min gräns vid långa tights är nog snarare mellan +5-10 grader. Jag kör ofta med kortbyxor och långärmat på överkroppen i form av en jacka när det blir kyligare, fryser sällan om benen.

  SvaraRadera
 5. Håller med dig Staffan! Sen förstår jag inte vitsen med långa tights och t-shirt/linne. Är det nåt man springer sig varm i så är det väl ändå benen?:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt med dig Niklas, jag fungerar likadant!

   Radera
 6. Vad är din maxpuls?

  SvaraRadera
 7. Hej Anony, 203-204 ungefär, har maxat själv i backe två gånger och hamnat där då. Jag brukar räkna pass på ca 180 i smittpuls som tröskelträning på 90%

  SvaraRadera
 8. Jag hatar massa kläder! det värsta jag vet är att vara för varm....Nu är sommaren här och jag vill njuta den med linne och korta byxor...skiter fullständigt i vad folk tycker om min kropp...den är MIN :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bra Alexandra, mycket bra!!

   Radera
 9. Samma tanke slog mig imorse på Kungsholmen. Såg en handfull tjejer i långa tights. Seriöst, vem sjutton spanar in deras ben om de springer i shorts? Det är nog större chans att få blickar på benen när man kommer påbyltad som inför en polarvinter än i ett par shorts en sommardag när det är runt 30 grader varmt. Mina egna ben är inte speciellt vackra men who cares?! jag är på en löprunda i 30 graders värme och inte på en catwalk i Milano!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, såg några konstiga kommentarer på Petras blogg om att långa tights förhindrar kramp, jo tjena...

   Radera
 10. Gillar inte heller att frysa och ja, jag tar ofta på mig för mycket. Men är det något jag vill slippa så är det långt på benen, 3/4 är mycket skönare än fullängden. Sen håller jag med, det är inte benen jag fryser om det, är överkropp så jag kör också hellre kort på benen och långt på överkropp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som jag då Kenth! Jag har bara ett par 3/4-tights men de sitter inte så bra så jag kör oftare kortare tights eller shorts och om det är kyligt längre strumpor och jacka.

   Radera
 11. Varför så nedlåtande och raljerande ton i ditt inlägg och flera av kommentarerna? För många tjejer och kvinnor är utseendehetsen en verklighet, det finns ideal som är starkt inpräntade i mångas undermedvetna och som inte bara är att skaka av sig. Slå upp vilken tidning som helst, se på TV eller logga in på instagram: idealkvinnan ska inte ha celluliter eller slapp hud på låren, har hon det spelar det ingen roll hur vältränad hon än är. Förstår inte varför man har ett behov av att göra sig förvånad och häpna över detta. Nej, man BORDE inte bry sig om det, men om man gör det så är det inte otnaurligt med tanke på hur samhället ser ut i dag och vilka krav som ställs på tjejer och kvinnor. HELT FANTASTISKT om du och ni andra kommentatorer inte bryr er om denna hets, men snälla, spela inte oförstående inför det som är en verklighet för många.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Katarina,
   Jag uppfattar inte min ton varken i inlägget eller i kommentarerna som varken nedlåtande eller raljerande. jag skriver ju..."jag ogillar blotta misstanken om att det är någon nojja för..." Jag tycker enbart att det är tråkigt! En del av kommentarerna ger ju uttryck för att det inte handlar om utseende. Klart jag noterar idealen som förs fram i reklam och i media, tro inte annat. Inlägget var snarare ett slags försök att tala om att det är riktigt onödigt att skyla sig på det här sättet, dessutom obekvämt i sommarvärmen.

   Radera
  2. Möjligt att jag överdrev en aning, men reagerar bland annat på meningen "Kanske tycker de bara det är snyggare eller skönare med långa tights, kanske onödigt att bry sig men jag tycker det är fascinerande då jag aldrig ens skulle komma på tanken..."

   Flera som skriver att "det är väl ingen som bryr sig om hur andra ser ut vid träning - kör på med shorts om du vill" men ändå så bryr ni er såpass om att andra har tights? Det är för mig en smula motsägelsefullt. Som sagt så är jag jätteglad för er som känner er bekväma med de kortaste av splitshorts, och jag förstår också att andemeningen i inlägget är att alla ska vara nöjda så som de ser ut. Problemet är bara att det blir väldigt oreflekterat.

   Radera
  3. Ja, kanske är detta ett "känsligare" ämne än de jag vanligtvis skriver om, oreflekterat, ja kanske och meningen du refererar kunde jag formulerat annorlunda, absolut. Jag bryr mig eftersom jag förvånas över det och tycker det är tråkigt om tränande tjejer känner sig "tvingade" att dölja benen i långa tights i värmen. Visst är det en väldig press idag på utseende, kanske främst för tjejer och med en dotter på 14 år så är jag väldigt mycket för att tona allt sådant, därhelst jag kan, t ex i min blogg.

   Radera
 12. Staffan, det kan även ha med skavsår och anatomi att göra. Min
  flickvän vill springa i shorts men får skavsår på insidan av låren/ljumskarna. Korta tights korvar upp sig och 3/4 är ingen större skillnad ur värmesynpunkt.
  Sen är det väl en även en smaksak rent estetiskt. Själv skulle jag aldrig sätta på mig ett neonfärgat löparplagg då det i mina ögon är lika illa som att ha strumpor i sandaler. Summa kardemumma; alla är vi olika med olika förutsättningar, tycke och smak.

  /Fredrik

  SvaraRadera
 13. Absolut Fredrik många verkar få skavsår just av shorts, något jag aldrig upplevt, däremot kan jag få det under armen av linnen. Att korta tights korvar upp sig har jag heller aldrig upplevt och då använder jag många olika par.

  Neonfärgade löparplagg använder jag gärna, i form av tröjor eller jackor, tights håller jag med dig, de ska vara svarta.

  SvaraRadera
 14. Kan få skav av shorts men aldrig av tights
  /Niclas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte helt ovanligt även om jag själv aldrig råkat ut för det, enda stället jag tydligen kan få skavsår när jag springer är om jag använder linne på långa tävlingar som marathon, då får jag ofta skavsår i armhålan.

   Radera
 15. Jag hade inte en aning om att man kunde störa sig på vad andra människor har på sig när man springer. Jag är så fokuserad på min löpning och mina tankar att jag inte tänkt på hur andra ser ut när de springer.

  Jag springer ofta i långa tights, inte när det är såhär varmt som 25 grader, men i mina långa tights så finns en väldigt praktisk ficka bakpå byxorna där jag kan lägga telefon och nycklar, och en ficka för detta har jag inte hittat i varken korta tights eller shorts. Nu på sommaren får jag istället springa med telefon och nycklar i händerna och riskera fuktskador på telefonen, och det känns inte lika praktiskt. Och, jag smörjer då även in insida lår med vaselin - så undviker man skavsår :)

  Att det skulle vara en utseende-grej med att springa i långa tights tror jag att ni har fått om bakfoten - om det inte är så att tjejer faktiskt har sagt att det är av den anledningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Linn, jag stör mig inte på det alls, folk får gärna springa utklädda till vad som helst/påklädda hur som helst för min del.

   Det jag skrev i inlägget var att jag stör mig på blotta misstanken om att tjejer känner ett behov av att skyla benen av något helt onödigt utseendeskäl/någon utseendefixering, vilket jag i så fall beklagar. Ficka på tights och shorts är ett absolut krav jag har också och samtliga mina korta tights/shorts har en liten nyckelficka bakpå och shorten har även en liten nyckelficka i linningen, dock inte så stor att en telefon ryms, så den anledningen att välja bort korta tights/shorts ser jag inte.

   Radera
  2. Min mobil hade blivit dyngsur om jag hade haft den i en ficka bak på tightsen! Känns som all svett från ryggen samlas just där.

   Radera
  3. Håller med dig Niklas och dessutom ryms inte en smartphone i den lilla fickan, tur att jag har en mindre osmart jobbmobil som ryms i fickan :)

   Radera
 16. Funderar också på det där med mycket kläder! Är extremt frusen själv men skulle aldrig komma på tanken att springa i långa klädesplagg den här tiden på året! Å andra sidan har jag tjejer i huvtröja på mina spinningpass... förstår inte hur man ens kan komma på idén! Sen är det inte bara tjejer som springer långbenat. Fotbollskillar springer ofta i mjukisbyxor och mjukiströja har jag noterat... förmodligen ÄNNU varmare än långa tights!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har framförallt reagerat på alla dessa tjejer i svarta tights men visst finns det killar som kör samma variant också! Spinning i huvtröja, jösses...tack för svar om cykel förresten...får se om det blir en racerhoj någon gång...dock en del pengar att lägga ut.

   Radera