söndag 23 mars 2014

Om hög kvalité, motivation, målbilder och nya skor

Om början av veckan karakteriserades av lite mindre löpning blev veckoslutet precis tvärtom, riktigt riktigt bra pass i hög kvalitét!

Vårglad, färgglad löpare!
I torsdags fick jag hem ett par skor - mellanmodellen Speed - från Salming. Jag har följt dem mot lansering med spänning och gillar konceptet med deras fokus på "Natural Running" och har fått skorna av dem. Dessutom gillar jag att ett svenskt märke vågar slå sig in med en tydlig idé på en marknad där konkurrensen är riktigt hård! Med skorna följer ett häfte där det förutom reklam för skor och kläder också finns material om löpteknik. Inget revolutionerande på något sätt - kadens, hållning, landning, armföring men förpackat på ett sätt som tilltalar mig och överfört från tänk till ritbordet och till lätta, snabba skor med låg drop.

Första passet blev en fartlek på dryga milen som gick klart snabbare än jag tänkt mig. Jag ville egentligen ta det ganska lugnt eftersom jag dagen efter, i fredags, sprang 6x1000m på löpband på lunchen, tre tusingar i 3:30 min/km och tre tusingar i 3:20 min/km med 60-90 sek gåvila och 1% motlut på bandet. Ett relativt kontrollerat pass trots den höga farten.

Igår var min plan att springa lång marafart på ben som redan var lite slitna. Jag gruvade mig lite innan passet som var planerat till ca 15-18 km i 4:10-fart. Det hade jag inte behövt göra...Efter 1,5 km uppvärmning drog jag iväg på en ganska flack runda och ganska snart hamnade farten runt och strax under 4 min/km. Tänkte bryta av med joggvila och förvandla passet till marafartsintervaller men körde på då det kändes kontrollerat. Andra halvan bjöd på mera kupering men jag höll farten och även om jag blev trött i backarna återhämtade jag mig på flacka partier. Farten låg stabilt på 3:58 min/km och med en fartökning på trötta ben kunde jag väldigt nöjd och väldigt trött summera 17 km i 3:57 min/km. Ett mycket fint formbesked!

Jag får ibland frågan hur jag orkar pressa mig så här. Svaret är att det handlar om tydliga målbilder som motiverar mig samt att jag tycker det är roligt att springa fort! Jag känner mig stark och extra levande när jag springer fort och här-och-nu på ett sätt som den lätta distanslöpningen - som jag också uppskattar - inte ger mig. Det är inte svårare än att jag helt enkelt älskar variationen och att enbart springa lätta, sköna distanspass skulle tråka ut mig!

Sedan det här med målbilder...uppenbarligen är jag i kanonform just nu och frågan är vad jag sikta på i Stockholm 31/5? Ca 4:10'/km eller 2:55 kanske är ett för lågt mål? Jag kanske ska våga spänna bågen och gå för 2:50 vilket är 4:02 min/km. Ett klart tuffare mål! Att komma in på Mackans lista vore fantastiskt! Hade jag sänkt farten i lördags med 5 sek/km hade det känns kontrollerat! Sedan är det ju så att väder, vind och dagsform på tävlingsdagen avgör mycket mer än jag kan kontrollera. Att våga hoppas på vindstilla och åtta grader som var perfekt på Vintermaran, det är nog för mycket begärt. Jaja, jag har ju drygt åtta veckor på mig att fundera över målsättningar och drygt åtta veckor att träna vidare på.

Det är inte svårt att motivera mig till löpning just nu!

18 kommentarer:

 1. Jösses, Staffan. Du går från klarhet till klarhet. Det verkar som om du har tagit ett jättekliv mot nya storverk i år. Kör hårt mot 2h50min. Bära eller brista! Du har så pass mycket fart- och distanstålighet att det mycket väl kan hålla hela vägen, även om målet såklart är tufft. Jag håller i alla fall tummarna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Magnus, vad roligt att höra från dig som hängt med så länge!!! Hoppas det går bra med musikkarriären!! Ja, det känns faktiskt som om jag har höjt mig ett snäpp i år, hoppas få ut på tävling också nu!!

   Radera
 2. Riktigt bra Staffan!! Tufft med ner mot 4 på maran men du kan fixa det!!! Ser fram emot 31/5 med spänning!! Kör hårt!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Kim, det är verkligen ett tufft mål, förmodligen det tuffaste jag siktat på men det känns faktiskt inte helt omöjligt!

   Radera
 3. Wow! Spännande att det går så bra just nu!

  SvaraRadera
 4. Där rev du sannerligen av ett bra pass! Ska bli kul att se vad du springer Stockholm på, tror fasiken du fixar 2:50 om det känns så pass bra redan nu. Själv har jag ingen aning om vad jag landar på. Kändes bra i Sevilla men Sthlm är tuffare och jag har haft det lite kärvt hela vintern. Men jag hoppas att jag är på väg mot bättre tider nu. Vad gäller vädret den 31/5 så håller jag såklart tummarna för vindstilla men vill ha aningen varmare än 8 grader, ca 14 om jag får bestämma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det gjorde jag! Och förra veckan sprang jag 10x1000m och snittade 3:37 min/km. Jag har höjt mig en nivå! Ja, någonstans 10-14 grader vore idealiskt men förmodligen får vi ställa in oss på varmare väder. Hoppas vi kommer kunna ha sällskap lite längs banan! Jag borde få starta i grupp B i år efter 2:57 på Vintermaran och då står jag alldeles bakom din elitstartgrupp. Det inofficiella målet blir då att inte släppa dig ur sikte :-)

   Radera
 5. Du börjar springa ifrån mig rätt rejält nu verkar det som. Med all respekt för din tid på Lidingöloppet där du bara var snäppet före (definitionen kan diskuteras) så är i mina ögon din tid på vintermaran en större bedrift. Har iofs inte själv sprungit ett marathon sedan 1996 men om du börjar tänka i banorna 2:50 så borde du ha kapacitet för en rejäl sänkning på Lidingö i höst. Hur värderar du dina resultat från 2013 sinsemellan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lidingö var ju första gången och jag hade en hel del respekt för banan men jag är fortfarande väldigt nöjd med tiden på 2:11. På marathon har jag mer lopp att jämföra från och visst värderar jag Vintermaran högt, att jag kunde avsluta med en fartökning i hela 8 km, det kändes oerhört bra men det var också roligt att vara stark hela sista milen på Lidingö när många andra tröttnat!

   Radera
 6. 2:50 är ett tufft mål och det är klart att du ska ge det en chans. Din löpning känns stabil nu så om du forstsätter med träningen innan maran så kan det gå. Har också sneglat på det målet ett tag men jag väntar till i höst att ta tag i rejäl maraträning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är onekligen tufft Olof! Jag ska fortsätta träna på bra och köra ett par långa och snabba nyckelpass till och i alla fall ge det en chans träningsmässigt. Sedan är det mycket som ska stämma på tävlingsdagen med rätt väder och rätt dagsform o s v. Betyder din kommentar att du helt står över Stockholm i år?

   Radera
  2. Vet faktisk inte hur det blir med Stockholm i år, det är så mycket annat som är i fokus på försommaren. Jag är ju anmäld och sen så är jag ju ganska sugen på att springa. Jag kan nog inte hänga med i dina farter men ner mot tre timmar borde kanske funka. När klassikern är klar i o med vandbrosimningen kan jag fokusera helt på löpningen och en snabb höstmara.

   Radera
  3. Jag förstår ju helt att det måste vara fullt fokus på cyklingen nu. Skidåkningen har ju byggt både styrka och kondition och cyklingen bygger ju också syreupptag och uthållighet även om det är lite andra muskler så jag tror du behåller en fin löpkapacitet trots färre löpmil.

   Radera
 7. Inspirerande läsning även för den som med ålderns rätt föredrar de lugna passen. Och du, det är inte ett dugg tråkigt. Jag blir också sugen på nya skor, men väntar tills vintern släppt greppet.

  Önskar all lycka i förberedelserna inför StM! Jag tänker i vart fall hinna halvvägs innan du passerar mållinjen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Oliver! Hoppas vi ses på Östermalms IP i vimlet när det drar ihop sig! Nya skor är alltid trevligt!

   Radera
 8. Jag tror att det finns inneboende - det där att kunna och vilja pressa sig. Att faktiskt njuta av att det är lite tufft. Att det är det som gör att man känner sig stark. Svårt att sätta ord, men vi är olika helt enkelt. Också när det gäller hur vi klarar/njuter av att pressa oss (eller inte).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi är olika och vi är också olika inom oss själva över tid, jag kan gilla att pressa mig ibland medans andra gånger gillar jag det inte alls. Då anpassar jag såklart också träningen därefter.

   Radera