måndag 6 oktober 2014

Terränghelg

Skogen och stigarna kallade på mig i helgen och jag lyssnade. Härlig höstlöpning i T-shirt, kortbyxor och solglasögon i oktober, då är det svårt att klaga! Vädret gjorde att jag den här helgen fick dela stigarna med svampplockare och hundägare, bla a världens snällaste Rottweiler som bor i kvarteret.

Terränglöpning för mig innebär nästan alltid samma runda. En runda som lyxigt nog börjar bara 400 m från ytterdörren. Det kan tyckas tråkigt att springa samma runda. Den är cirka en mil men den bjuder på så mycket variation att det inte blir tråkigt. Det är ca en mil och på slutet går det att skarva på en del extraslingor eller springa kors och tvärs på stigarna och få ihop ca 15 km om benen fortfarande är pigga, ofta brukar jag vara ganska nöjd ungefär här eftersom underlaget som bjuds är bitvis utmanande, teknisk singletrack med riktigt mycket rötter. vassa stenar, gropar och ojämnheter och en och annan trädstam som ska forceras. Detta varvas med mer lättsprungen stig, hällmarker med stenhällar, mjuka ängar och lite igenvuxna traktorspår och gamla skogsvägar.

Jag sprang pass på de här stigarna både fredag, lördag och söndag och skrapade ihop ca 35 km stiglöpning i helgen. Väldigt lätt och kort i fredags, en mil i lördags och så ett fartlekspass på 16 km i söndags och det är bland det roligaste jag vet, att variera farten på de här rundorna, att trycka på där underlaget tillåter och ta det lugnt där det är ett måste. Det blir en extra dimension i löpningen och känslan att springa fort på en smal stig med grenar och träd alldeles intill är något alldeles extra även om det faktiskt inte går speciellt fort jämfört med slätlöpning på asfalt.

Fotleden får sig en rejäl smäll ibland när landning sker på en rot eller stenkant men starka fötter ger det och trippandet man ibland tvingas till är utmärkt teknik-och styrketräning och det är också en träningssak att våga titta längre fram på stigen och inte springa och stirra rakt ner i backen hela tiden! Jag har ännu inte ramlat på den här rundan men det har varit nära många gånger, t ex i söndags när en hal klipphäll lutade höger samtidigt som stigen svänger vänster men högerfoten hann ta mark innan kroppen intog vertikalläge...

Den här veckan inleds med lite transportlöpning och överlag är planen att springa en hel del kilometer den här veckan för att mot slutet av veckan och i nästa vecka igen fokusera mer på fart. Variation, ett av mina ledord för rolig och utvecklande träning!

Bjuder på några bilder från "min" terräng, samtliga tagna vid andra tillfällen!


Dålig mobilbild men här är det fantastiskt med vitsipporna under de gamla ekarna på våren. Jägarskogen Nykvarn

Stiglöpning i Jägarskogens naturreservat, Nykvarn


Fina Hällmarker!

Jodå, en glad löpare!

12 kommentarer:

 1. Svar
  1. Du skulle gilla detta Eva, det är jag säker på!

   Radera
 2. Vackert! Särskilt höstbilden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är fint, extra mycket så nere vid strandstigen vid sjön!

   Radera
 3. Sörmland i mitt hjärta :-) Skogslöpning bygger styrka i forlederna och den styrkan är bra för att inte vricka sig. Men det gäller att inte vricka sig medan man bygger upp sig. Skönt är det hursomhelst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är fint :-) Absolut, fotlederna blir starka och mina är nog redan ganska starka, annars hade jag nog vrickat mig rejält flera gånger om bara nu i helgen!

   Radera
 4. Åh vad härligt! Längtar till skogen så mycket att jag nästan döööööör. :-O

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det förstår jag mycket väl i din nuvarande situation, löpning lockar väl aldrig så mycket som när man inte kan utföra den :-O Proppa dig full med nyttigheter, läk, vila och så småningom rehaba så är du tillbaka i löpardojjorna fortare än du anar, kram!!

   Radera