torsdag 2 oktober 2014

Komprimerat roligt i Calf Sleeves

Det är inte svårt att tycka om löpning när det går lätt! Som jag skrivit många gånger så grovplanerar jag min träning ett par veckor framåt i tiden för att få en bra träningsmix i olika intensitet beroende på vad jag har framför mig. Jag har haft fokus på uthållighet sedan i somras och det har betalat sig och just nu matchar jag mina planerade pass på ett bra sätt! I söndags ett lugnt långpass på 25 km ihop med David, jämn fart, 5 min/km och det gick väldigt lätt hela vägen och jag hade kunnat fortsätta länge. I tisdags tröskelpass, tänkte mig 4 min/km och ca 12-15km vilket är ganska långt för mig i den farten.  Fyra minuter per kilometer...blickar jag tillbaka är det inte så länge som jag betraktat det som marafart eller tröskel men nu känns det relativt behagligt och jag sprang 50 minuter/12,5 km i 3:57-fart utan att jag gick på max. Det gäller att ibland stanna upp och blicka tillbaka, inte bara ha fokus på vart man ska utan också var man kommer ifrån....

I år har jag börjat använda vadskydd eller Calf Sleeves/Calf Guards som det kallas på engelska. Calf Sleeves är en produkt från triathlon från början och för löpare är det ett alternativ till kompressionsstrumpor. Det finns flera olika märken, säkert med olika kraftig effekt. Jag har två par Calf Sleeves båda från märket CompressSports, båda har jag köpt själv och detta är alltså inget sponsrat inlägg.


Stockholm Marathon 2014 i Calf Sleeves

Jag är tveksam till effekten av kompression under träning. Däremot tror jag det kan ha en positiv effekt på återhämtning, det är min högst subjektiva känsla i alla fall. Fast samtidigt så tror jag att känslan i vaderna efter t ex ett långt långpass inte ska "komprimeras" bort alltför länge eller mycket då det kanske motverkar träningseffekten. Svårt det där...jag kommer till varför jag huvudsakligen använder detta, lite längre ner i texten...

För full effekt av kompression ska tydligen även foten täckas som med strumpor så att effekten går hela vägen upp och dessa vadskydd erbjuder endast en måttlig kompression, jämförbar med t ex strumpor från GoCoCo. Däremot håller de vaden på plats och de känns sköna att använda vid muskelömhet. Jämför jag med strumpor från CEP som är ett träningspass i sig att bara ta på sig är kompressionseffekten marginell! Någon har beskrivit ömhet över hälsenan där de slutar, något jag inte alls upplevt.Det börjar bli kyligt men jag förlänger gärna shortssäsongen så länge det går och det är här de här plaggen kommer in i bilden då höstarna är högsäsong för mig vad gäller användning av både dessa och kompressionsstrumpor. Inte för att mina behov av kompression och återhämtning är större då utan för att de värmer! Jag fryser sällan om just benen och brukar med hjälp av täckta vader kunna springa i kortbyxor in i november. Jag har flera par sköna långa tights men inget slår känslan av shorts! Rent estetiskt råder det kanske delade meningar hur snyggt det är med dessa plagg. Jag tycker lite fåfängt att Calf Sleeves är rätt snyggt, min familj tycker nog annorlunda. Andra fördelar gentemot strumporna är att de är väldigt hållbara jämfört med strumpor där jag ofta nöter hål på tårna.

Summerat:

+ Snygga,
+ Hållbara (jämfört med strumpor där jag ofta nöter hål på tårna)
+ Sitter väldigt bra på plats jämfört med långa strumpor med lätt till måttlig kompression
+ Erbjuder viss värme för vaderna vid träning eller tävling i kylig väderlek
+ Känns bra under återhämtning
+ Ger ett visst skydd mot vassa grenar etc vid löpning på snåriga stigar

- Relativt dyra (men ungefär samma prisläge som kompressionsstrumpor)
- Blygsam kompressionseffekt

6 kommentarer:

 1. Har själv slutat använda kompressionsstrumpor/calf sleeves. Som du skriver nötte jag också hål framme vid tårna på mina kompressionsstrumpor. Jag klippte helt enkelt vad själva foten på de strumpor jag tyckte var bäst och på så sätt förlänga hållbarhetstiden. Dumsnålt kanske men varför köpa ett par calf sleeves för 500 kr när jag redan hade ett par strumpor :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fransar de inte upp sig fort när du klipper av dem? Jag använder främst för värmens skull som sagt även om jag ibland tävlar i kompression också men oftare förut än nu för tiden.

   Radera
 2. Vilken bra mening! " Det är inte svårt att tycka om löpning när det går lätt! " Precis så är det ju och det är dit man vill hela tiden. Och då får man stå ut med svackorna emellanåt...
  Härligt att du har flyt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Ja, precis så är det! Men alla dagar är det ju inte lätt, det vet vi som springer jämt och därför gäller det att glädjas när det går lätt :)

   Radera
 3. Jag är skeptisk till kompression om den inte är "skräddarsydd" till ens egna mått. Alla ben är olika och jag har svårt att se att det skulle räcka med att bara mäta vaden (i sjukvården mäter man på många ställen och specialbeställer kompressionsstrumpor). Jag tänker mig att om trycket är hårt samtidigt som det inte är rätt hela vägen så kommer ju blodflödet att hindras lite. Extra konstigt tycker jag därför att det är med dessa Calf sleeves. Men när jag nu läser att kompressionen är mycket liten och att det mer handlar om att värma/hålla på plats - då är det ju en annan sak.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det nog, vet inte hur det går till i sjukvården men att bara mäta vaden på det tjockaste stället är med stor säkerhet en grov förenkling vad gäller optimal funktion! Ja, med calf sleeves så handlar det mer om att kanske stabilisera vaden lite, det är väldigt sköna i materialet och värmer en del, därför gillar jag dem.

   Radera