måndag 25 maj 2015

Tendinopati i hamstringssenan - Jag brukar vara duktig på att lyssna på kroppen men den här våren har jag inte lyckats med det!

Jag hintade i förra inlägget om att jag fått tråkiga besked av naprapat och att jag haft en känning i baksida lår. För en vecka sedan var jag på mitt första besök och efter att jag berättat om förloppet gjordes styrketester vilket visade dels att jag var starkare i höger än i vänster och att jag var starkare i framsida lår än i baksida vilket inte är så ovanligt. Att vara helt symmetrisk vad gäller styrka är ovanligt utan de flesta har obalanser vi bör jobba med. Däremot var jag inte sned i höft eller rygg vilket jag hade hoppats vara orsaken.

Jag fick tuff massage och efter klämmande och tryckade var det tydligt att senan som fäster de tre hamstringsmusklerna semitendinosus, semimembranosus och biceps femoris vid sittbenet, se pil nedan, var irriterad vilket tydligen är en typisk overuse-/löparskada. Tendinit är det medinska begreppet eller egentligen tendinopati (vilket betyder sjukdomstillstånd i en sena) eftersom tendinit (inflammation) eller tendinos (sjukdom i senan) kräver magnetröntgen eller annat bilddiagnostik för att bekräfta diagnosen. 

Jag fick massage, värmebehandling, akupunktur och slutligen laserbehandling. När vissa fibertrådar i senan är trasiga bildas ärrvävnad och nya blodkärl växer in för att försöka läka senan och då läker det fel om jag förstått det rätt och laserbehandlingen syftar till att få bort de här blodkärlen. Senan i sig har dålig blodförsörjning vilket gör att det kan ta tid att läka. Det tråkiga beskedet var att jag fick löpförbud i åtta veckor och det nu när Sverige är som vackrast efter den långa vintern och den kalla våren. 

Det är senan som fäster hamstringsmuskulaturen vid sittbenet som är överansträngd

Det är viktigt med vila och att undvika stötbelastningen som löpningen ger hur bra teknik man än springer med. Därav löpförbudet. Jag får konditionsträna med cykling och cross-trainer, roddmaskin etc vilket inte ger någon belastning. Naprapaten nämnde att den här skadan är vanligast hos bålsvaga löpare med en sittande löpstil där baksidorna inte aktiveras men noterade att det var lite atypiskt eftersom han konstaterade att jag var stark i bålen. 

Självklart var det ett tråkigt besked, jag är helt ovan vid långa skadeuppehåll, och har ju en lång svit som nu bryts och stannar på 79 raka månader med 100 löpta kilometer eller mer per månad. En månad till eller varför inte 21 månader till hade varit roligt och något att berätta för barnbarnen om...

Självklart var det lite tjurigt och jag lade en hel del fokus på det första dagarna men är vid rätt god mod ändå nu efter en vecka. Mitt signum under de här åren har ju varit kontinuiteten och skadefriheten och en stor del av resultatutvecklingen kommer nog därifrån ihop med hyfsat fokuserad träning och en hel del pannben! Däremot, om jag lyfter blicken lite, löpningen har inte varit så rolig i vår när det gått så tungt och jag varit så sliten. Jag är också hellre skadad nu när jag ändå inte har några mål i närtid än i höst när jag vill vara frisk att springa New York Marathon och åtta veckor (eller vad det nu slutar på) är faktiskt ingen katastrof. Jag är en motionär, tänk på Susanna Kallur som varit borta i flera år, tänk på elitidrottare som har sporten som yrke, min fru tycker jag ska skänka en tanke åt alla träningsgalna gravida kvinnor som inte får/kan träna och det finns faktiskt saker jag kan göra som gör mig både svettig, trött och andfått ändå.

Jag får dessutom skylla mig själv! Jag vet precis vad som startade det hela. Strax innan påsk hade jag försökt vila bort min förkylning och när det bara kändes lite bättre körde jag ett lättare banpass på Påskafton inför en eventuell start i Påsksmällen på annandag påsk. Detta trots att jag var trött och sliten. Passet gick trögt. Ändå avslutade jag det med att köra 2x100m på i princip max på trötta muskler. Det var dumt, mycket dumt! Baksidorna pallade nog inte den accelerationen och efteråt fick jag ont i skinkan och trodde jag åkt på en sträckning eller en liten muskelbristning. Det enda rätta hade naturligtvis varit mer vila. Jag brukar vara duktig på att lyssna på kroppen men den här våren har jag inte lyckats med det! 

Löpningen har som sagt känts tung och tråkig under april och maj och det känns lite som om jag svikits av en lång och kär vän, inte för att jag nu blivit skadad utan innan dess. Det har varit mycket tråkigare än vanligt och saknaden efter att känna mig i form har varit stor vilket är precis samma känsla jag hade våren 2013, senast när mina blodvärden var låga och även våren 2011 var det samma visa faktiskt. Därför kommer kanske det här uppehållet lägligt ändå. Jag försöker tänka så!

Jag har varit lockad av cykling ett tag som ett till löpning men jag är löpare och kommer aldrig cykla Vätternrundan och vill inte in i prylhysterin som cyklingen lätt leder till. Ska jag ha något med kvalité så kostar det också en slant och det blir ytterligare en pryl att förvara. Kanske letar jag något begagnat efter Vätternrundan, kanske köper jag en cykel förr eller senare ändå, kanske långt senare för att ha variation i träningen.

Jag tränade ändå en del förra veckan med fyra cykelpass varav två tuffa. Första 10x1 min med 30s vila och 4x15sek max med 15 sek vila och det var tufft och jag svettades floder. Andra passet 4x4 minuter med aktiv vila och det var också rejält jobbigt. Distanspass ute på min gamla MTB på en kuperad grusrunda jag ofta springer och som jag kallar Tre Sjöar-rundan eftersom den passerar just tre olika sjöar. Det hade varit en magisk kväll att springa med ny, skir grönska och all fågelsång. På cykel i hög fart susar det för mycket i öronen för att uppfatta allt på samma sätt. Veckan avslutades med att jag igår cyklade 53 km på en lånad racer och snittade drygt 27 km/h och det var roligt att susa fram längs vägarna även om det kändes lite läskigt först med fastlåsta skor, smalt styre, hög fart och trafik. Idag har jag ont i rumpan eftersom jag cyklade i ett var vanliga löpartights utan vaddering. Jag vet inte hur jag tränar effektivast på cykel, kan inget om watt men så länge jag får puls, blir andfått, svettig och trött är det nog bra så jag testar mig fram.

Jag har varit på mitt första återbesök hos naprapaten för mer behandling. Fokus är fortsatt behandling parallellt med ett styrke-/rehabprogram jag ska köra fyra-fem gånger i veckan eftersom att bygga upp styrkan är viktigt för att förbli frisk och undvika återfall. Jag var redan mindre stel och vi körde igenom övningarna i första delen (av tre) i rehabprogrammet och jag fick beröm för min bålstyrka vilket innebär att första fasen kommer avslutas redan 1/6 när tredje besöket är inbokat. Förhoppningsvis innebär det att det inte kommer ta åtta veckor innan jag återigen knyter löparskorna! Jag har redan varit ganska flitig att köra programmet flera gånger och jag gör några av övningarna varje dag och jag känner att det tar bra i musklerna och jag känner mig redan starkare. Lite sliten i musklerna blir jag också så idag har jag tänkt att vila helt och bara köra foamroller för att mjuka upp området där skadan sitter.

12 kommentarer:

 1. Jo, jag tänker också sådär. Tänk att vara skadad när kroppen är ens arbetsredskap. Som Sanna Kallur. Men idag är det nog vanligare att ha ett alltför stillasittande jobb. En fördel när kroppen är skadad, men en nackdel alltid annars. Var på akuten igår med dotter med skadat knä. Vi pratade sjukskrivning. Men du kanske kan ha knäet i högläge på jobbet blev förslaget. Min dotter är 22 år och jobbar just nu som servitris...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det vanligare att vi kontorsarbetare sitter i konstiga ställningar och blir försvagade! Suck, lyhörd kommentar, verkligen...läste om jobbiga väntan på besked and S och ny läkare, hoppas det går åt rätt håll för dig även om det går sakta!

   Radera
  2. angående sarcoidosen...skulle det stå.

   Radera
  3. Jo, det går åt rätt håll med S, men det är en lurig sjukdom som kan gå i vågor.

   Radera
  4. Det har jag förstått! Pepp till dig!

   Radera
 2. Imponerande att du kom igång med cykelträning direkt, och intervaller dessutom. Jag skjuter och skjuter på min cykelträning (inför min första tri) för att det verkar så tråkigt. Kanske ska låna en racer så kan farten motivera lite?

  Lycka till med rehaben, kom dock ihåg att det är rehab och inte träningsläger, ska övningarna inte göras dagligen så gäller det att hålla på sig. Svårt men nödvändigt :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Anders, ja träningsmotivationen är det inget fel på och jag har tränat riktigt hyggligt de senaste två veckorna men du har en viktig poäng! Det gäller att inte tokträna alternativt nu i någon iver att behålla konditionen utan att också vila för att tillåta läkning. Nu väntar ett par intensiva dagar med mycket aktiviteter så därför tar jag det också lugnt med träningen nu några dagar.

   Radera
 3. Hoppas att det läker bra och att du snart kommer tillbaka Staffan! Tråkigt som f... Bara kämpa på nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Kim! ja tråkigt att inte få springa nu när det så fint men jag är vid rätt gott mod faktiskt, löpningen har som sagt gått trögt i vår och det är nog bra att få sakna det lite, jag håller igång med styrka och cykel och tappar förhoppningsvis inte så mycket! Stort lycka till på maran!

   Radera
 4. Trist Staffan! Men av egen erfarenhet så kan jag säga att det faktiskt i det långa loppet ger lite perspektiv på löpningen & livet. Lite pretentiöst kanske men så är det faktiskt...

  Fick en broskskada i vänster knä i höstas inför LL och som också gjorde att jag fick ställa in NYCM. Gjorde en magnetröntgen av knäet på Sabbatsberg samma fredagskväll då jag skulle suttit på planet t NYC... Styrketräning och cykelpass hjälpte mig att komma tillbaka. Tyvärr blev det mycket jobb i vintras, sjukdomar och en ny skada - vänster fot denna gång ( målet var SM nu på lördag - återigen...). Skadorna hänger givetvis ihop - sned i bäckenet och därmed påföljande kompensation. Min kiropraktor hjälpte mig denna gång.

  Går just nu en nybörjarkurs i crawl och jag måste säga att det är det bästa jag gjort på länge - utvecklingspotentialen är enorm ;). Detta kan man inte säga om löpningen direkt - där jag förmodligen har mina bästa tider bakom mig ( även om jag inte vill tro det ;) ) Det är riktigt jobbigt och pulsen jobbas upp rejält - kan rekommendera det varmt. Skönt att slippa långpasshetsen varje helg - skönt att också träna styrketräning och känna mig stark

  SvaraRadera
  Svar
  1. Crawl är verkligen pulshöjande :-).

   Radera
  2. Förstår precis hur du resonerar Magnus! Ibland ifrågasätter jag min egen målmedvetenhet inom löpningen, framförallt när det går tungt att träna :) trist att läsa om din skada och vilka konsekvenser det fått men roligt att du hittat träningsglädjen i andra träningsformer! Vi ska ju ändå förhoppningsvis träna livslångt och då gäller det nog att variera sig!

   Radera