tisdag 18 augusti 2015

Lästips: träning för motionärer

Lars Södergård har på Runner's World skrivit ett väldigt bra blogginlägg om hur en motionär som tränar ca fem timmar i veckan kan lägga upp sin träning. Jag tycker han har många bra poänger kring variation, intensitet, intervaller och långpass!

Drygt fem timmar eller drygt 60 km löpning är vad jag skrapade ihop under den vecka vi nyss lade bakom oss. Helt OK i min bok, jag är mycket bättre i baksidan även om den fortfarande för det mesta reagerar med att bli stel när jag springer i lite högre fart. Därför blir det en högre andel lugn distanslöpning än vad jag skulle vilja just nu men det är bara att ge sig till tåls, bättre att springa än att inte springa alls.

Så här fördelade jag mina 5,5 timmar förra veckan:
Måndag: 11+5 km morgonjogg i ett varmt Budapest (11 km själv+5 km med min fru)
Tisdag: vila och resdag
Onsdag: 16 km varav 12 km kring marafart
Torsdag: Rehab/kort styrkepass och foamroller
Fredag:  Kort återhämtningsjogg 3,5km, bålstyrka och lite spänsthopp och löpteknik ihop med några kollegor
Lördag: Lätt stiglöpning med orienteringskarta, 5,6 km
Söndag: Kort, lätt långpass 19,4 km med några avslutade fartökningar sista 1,5 km.

Igår var jag också på mitt avslutande naprapatbesök, skadan är läkt och jag fick beröm för benstyrkan och mitt sätt att sköta rehaben. Den stelhet jag känner är "vanlig" muskelstelhet och beror inte på skadan, det gäller att fortsätta trappa upp löpningen klokt och samtidigt fortsätta med rehab och stretch.

Den närmaste veckan ser utmanande ut på vardagsfronten med sena jobbdagar för min fru, aktiviteter och skola som drar igång och utöver det en badrumsrenovering som gör det rörigt hemma. Jag har därför i enlighet med Lars blogginlägg inga ambitioner att pressa in träning till vilken pris som helst och inga målsättningar med veckan som kommer men kommer ändå försöka hitta tid till löpning där det finns. Idag tänker jag t ex springa på lunchen. Tid finns som bekant alltid om än inte alltid så mycket! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar