måndag 26 oktober 2015

Maratonveckan är här!

Nu ska det bli skönt att faktiskt snart få springa det här loppet! Jag har sett fram emot det så länge nu och det börjar kännas som "mycket snack och lite verkstad". Den gångna veckan mer än halverade jag träningsmängden och det blev ett pass mindre och färre kilometer än jag tänkt mig men jag sprang i alla fall ett distanspass i början av veckan, ett bra och kontrollerat intervallpass i torsdag och en lätt jogg i fredags med fem tvåhundringar som kändes bra. Jag har legat lite back på sömn och känt mig sliten i musklerna så därför tog jag beslutet att ta en extra vilodag och därmed för första gången på riktigt länge ha två vilodagar i rad. Jag körde foamroller och punktmassage i lördags, jag har sovit i och gjort annat och den extra timman sömn i helgen var perfekt och idag har jag en mycket bättre känsla i kroppen! Pigg, utvilad och fräschare i kroppen sprang jag 14 km distans med en avslutande fartökning och några backsprinter på lunchen, bra agerat Staffan!

Det återstår nu bara ett par löppass innan maran, imorgon blir det ett lättare fartpass, vila onsdag och så ett kortare pass på torsdag med några korta fartökningar innan flyget lyfter från Arlanda fredag förmiddag. Någon mer löpning på plats i New York bryr jag mig inte om, på lördagen blir det att besöka mässan och sedan turista i lagom omfattning. Träningen är gjord, nu handlar det om att lita på det och hålla mig frisk. Barnen har snorat en del och så även jag men det är ingen fara i nuläget!

Väderprognosen visar just nu inte på speciellt kalla temperaturer på race day och det lutar åt att jag skippar den underställströja jag tänkt springa i och bara kör linne. Velar mellan split shorts och korta tights och velar mellan att springa med ett FlipBelt eller inte för förvaring. Kanske vill jag ha med mig telefonen för att meddela att jag är i mål/ta några bilder vid start/mål.

Något annan jag också velar kring är målsättning. Målet har ju hela tiden varit sub3 och det känner jag mig ganska trygg med även om banan är obekant och tidsomställning m m. Formen har de sista två veckorna känts så bra att jag börjat drömma om betydligt snabbare tid än så och hade det varit Stockholm där jag känner till allt hade jag nog gått för PB och sub 2:50 men nu vet jag inte. Jag vill gärna njuta lite av loppet också och inte bara plåga mig mot en bra tid. Löparkompisar verkar tycka allt ifrån att jag mest ska springa och njuta till att jag ska satsa på PB. Maraton är maraton och jag tror det är klokt att inte göra för detaljerade planer i förväg, framförallt när det handlar om ett lopp på andra sidan jordklotet jag inte sprungit tidigare! Allt kan hända och ett scenario som alltid måste finnas med är att det inte alls går som jag tänkt mig, av någon anledning!

Förutsett att jag har en någorlunda bra dag och inget oförutsett händer ser jag ändå ett mellanting eller snarare två olika alternativ som troliga.

1. Att jag startar försiktigt över bron och sedan springer första halvan i en ansträngning som känns bra och kontrollerad. Om det ändå går fort och lätt som det gjort senaste tiden på träning och jag sedan passerar halvvägs på 1:24-1:25 ca så kommer jag nog inte kunna hålla igen på andra halvan och gå i mål och veta att jag kunnat sprungit fortare utan då kommer jag göra mitt bästa för att springa på en så bra tid som möjligt!
2. Går första halvan något långsammare än ovan kommer jag inte försöka jaga ikapp ett PB utan springa andra halvan mer jämnt och kontrollerat och njuta av upplevelsen och springa några minuter långsammare men ändå förhoppningsvis några minuter snabbare än sub3!

Det är det närmaste de två planer jag har och kommer ha! Som sagt, allt kan hända, jag kanske toköppnar första fem p g a att jag är så peppad eller så kanske det inte alls känns bra av någon anledning. Allt kan hända över drygt 42 kilometer, det tål att upprepas!

Ungefär så här kommer jag se ut på Race Day med nr 2135 på nummerlappen. Jag kommer också ha mitt namn och en svensk flagga på bröstet för att förhoppningsvis få så mycket pepp från publiken som möjligt! 

Kanske blir det ett kort inlägg till innan avfärd men jag har i dagsläget inget planerat. Jag tror loppet går att se på Eurosport, via livestream på nätet och det går också naturligtvis att följa via loppets hemsida eller app. Vi stannar kvar och semestrar till fredagen efter loppet så en kort resultatuppdatering lägger jag nog ut här men en fullständig race rapport kommer att dröja till efter resan!

Wish me luck!

14 kommentarer:

 1. Lycka till Staffan!
  ...och njut :-)

  SvaraRadera
 2. Min äldsta dotter kommer att dela ut vätska vid 19mi kontrollen och hejja extra på alla svenskar! Trevlig tur!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men så roligt Urban, det ska jag försöka komma ihåg!

   Radera
 3. Jag är så glad att du ska göra det här! Du förtjänar verkligen den upplevelsen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket Morgan! Ja, det ska bli oerhört roligt att få uppleva både loppet och staden!

   Radera
 4. I wish you all the luck... But luck got nothing to do with it :-) Tycker det låter som om du har en genomtänkt och bra plan. Själv sprang jag utan minsta ambition, fick superont i en fot (det är hårt underlag) och fick lov att gå en hel del sista halvmilen. Ändå var jag inte jättelångt från min bästa tid, så det är nog ett ganska lättsprunget lopp :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, så är det ju Anneli, har hört att banan påminner en del om Stockholm, några broar och så en del uppför i slutet, det visar sig :) Tack!

   Radera
 5. Kul att läsa om dina sista planer. Låter som en bra plan och chansen att du kommer iväg som alternativ 1 är nog ganska stor gissar jag. När det gäller starten och "över bron" så går starten en bra bit upp på bron (kanske lite olika beroende på vilken färg man startar i) vilket gör att man inte tänker på att det faktiskt är lite backe i starten, det försvinner ganska snabbt utan att det direkt känts som en backe. Lycka till!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant Kent, jag trodde starten var vid brofästet, av banprofilen att döma! Tack detsamma och hoppas vi ses i vimlet även om jag inser att chansen är ganska liten :)

   Radera
 6. Lycka till!

  Och känns det bra så...never waste good legs:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar Stefan, precis, så får det bli, om känslan är den rätta, bekämpar just nu en lättare förkylning men ingen större fara och formen är bra :)

   Radera