fredag 16 oktober 2015

Snart nedtrappning och era bästa New York-tips tack!

Nu är det på riktigt! 

Häromdagen kom mailet med mitt startbevis jag behöver för att få min nummerlapp m m på mässan och det gjorde att hela resan nu plötsligt känns ännu närmare!

Jag är inne i vad som egentligen är den "riktiga" sista träningsveckan och jag håller på och skissar på hur de sista passen ska se ut nu när det bara är knappt två veckor kvar. Vi talar alltså om mindre än tio pass nu. Igår sprang jag 3x10 min progressivt, 4:10/4:00/3:50 min/km med tre minuters lätt joggvila och känslan var OK och de två första fartökningarna gick lätt medans jag fick ta i lite mer på den sista. Idag har jag vilodag.

I helgen hade jag tänkt tävla på Stallarholmsloppet men nu lutar det åt att jag prioriterar bort det för träning och tid med familjen istället. Jag är tävlingssugen och det är bra men jag tror jag sparar mig till 1 november hur roligt det än vore att stämma av formen och springa om pallplatser på ett mindre lopp. Helgerna har varit intensiva ganska länge nu och långpassen har behövts tryckas in i ibland tighta luckor. Gemensam tid med familjen och att uträtta saker som stått på att-göra-listan behöver rymmas i livet också!

Dessutom så har jag faktiskt varit lite öm och stel i mitt vänstra knä sedan långpasset i lördags och jag sparar mig hellre till söndagens tänkta sista korta långpass/längre pass i marafart än kör hårt på en kort tävling som inte betyder något. Det känns inte när jag tränar så jag är inte orolig och med lite mer vila coming up kommer det säkert gå över.

Skissen för de sista två veckorna...
Med två veckor kvar vill jag också gärna ha tips inför mitt första besök i New York överhuvudtaget! Vad bör vi se och göra och vad får vi inte missa under den hela vecka vi är där? Några saker känns ju givna, en hel del shopping, Rockefeller Center/Empire State, Times Square i kvällsbelysning. Gå över Brooklyn Bridge, ta en fika på en rooftop bar och se eftermiddagssolen spegla sig i skyskraporna? Besöka Brooklyn? Återhämtningsjogga i Central Park i slutet av veckan? Vi kommer bo centralt i Midtown på 51:a gatan men vill nog inte bara fastna där då New York också bjuder på så mycket annat. Kom gärna med era bästa tips vad gäller ställen att besöka, att äta på, shoppa eller något helt annat! 

12 kommentarer:

 1. The High Line är en trevlig park att besöka. Dagen efter maran kan Max Brenner vara ett bra ställe att fylla på med kolhydrater. Ett besök på hangarfartyget Intreprid sea, air and space museum kan jag också rekommendera. Gillar man historia är The Tenement Museum ett måste där man får gå in i gamla lägenheter och se hur man hade det förr i tiden i New York. Väldigt intressant!
  Lite av vad jag kom på just nu, fyller på med mer om jag kommer på något ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Daniel för dina tips, The High Line hade jag koll på, övrigt var nytt :)

   Radera
 2. För själva maran är mitt tips varma kläder att ha på innan start. Jag sprang ett år då det var ganska varmt under själva loppet, men i den tidiga morgonen i startområdet, sittandes på en trottoarkant, frös jag häcken av mig. Och fötterna var bortdomnade av kyla när jag gick till start. Jag hade också ett tunnelbane-kort med mig utifall man blir tvungen att bryta. Jag tror bussarna som plockar upp eftersläntrare och sådana som brutit går många timmar efter att du springer nämligen.

  Jag går ALLTID till Oyster bar nere i centralstationens "källare" när jag är i NYC. Härlig stämning och god lunchmat (tonfiskburgare eller crabcakes). Restauranger finns ju annars hur många som helst. Kolla in zagat.com för lite ratings... Åka skridskor vid Rockerfeller center kan man ju göra också. Om det är första gången i NYC skulle jag nöja mig med Manhattan. Ni hinner inte ens med det ordentligt på en vecka :-) Jag gillar modern konst och brukar försöka hinna med MOMA eller Guggenheim, lite beroende av vad de visar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tips! Tunnelbanekort kommer jag ha med mig, för att kanske ta mig till färjan, bryta hoppas jag såklart slippa :) Det blir nog mest Manhattan som sagt, det känns som det räcker men en kort avstickare till Brooklyn också kanske hinnns med. Museum är jag lite kluven till, brukar blir "mätt" på upplevelsen ganska snabbt men Guggenheim är ju klassiskt har jag förstått. Hoppas på att se mycket gåendes efter maran! Bra återhämtning :)

   Radera
  2. Och ja, jag har en del gamla kläder (fleece och jacka m m) som enbart följer med i syfte att hålla mig varm innan start, även om det just nu så här två veckor innan ser ut att bli ganska varmt faktiskt.

   Radera
 3. Jag glömde säga att jag är avundsjuk, men det framgick kanske :-)

  SvaraRadera
 4. Min första sväng till New York var helt magisk! Mitt tips är nog att inte stressa runt utan njut...promenera och jogga i parken, det är det coolaste tycker jag. Jogga runt och utforska parken, den är stor. Gå upp i Empire State Building sent på kvällen, då är det ingen kö och ett upplyst New York är vackert. Åk ut till frihets gudinnan men gå inte av, det brukar vara en hysterisk kö för att komma därifrån. Utsikten över Manhattan när man åker ut är ju det man vill se i vilket fall :) Mitt tips är som sagt att inte ta på er för mycket och stressa igenom allt. Njut istället..

  /Morgan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som ett bra generellt tips Morgan, det blir nog massor av promenerande i staden! Funderar på att se utsikten över Manhattan via en promenad på Brooklyn Bridge.

   Radera
 5. Som jazzmusiker/jazzälskare måste jag nämna west village, massor av bra jazzhak där världsartister spelar när de inte är ute på turneer. Kolla gärna in mycket autentiska klubben village vanguard eller smalls ett par hundra metter därifrån.

  SvaraRadera
 6. Ah, läser på lite av NYC tips; även om vi bodde där i krokarna i ett år (jisses, det börjar ju vara 10 år sedan), finns det alltid mycket nytt att se. Är också där en sväng kommande vecka, men åker hem innan det drar ihop sig för lopp. Gå omkring och bara känna på atmosfären är mitt tips. Man blir liksom aldrig mätt. Lycka till med sista förberedelserna och på loppet - vilken upplevelse det kommer att bli!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låtera bra Sofie, det kommer bli mycket promenerande, känns bra att ha loppet först och sedan gå mycket och turista/återhämta!

   Radera