onsdag 17 februari 2016

Läget inom Svensk löpning

Ikväll sänds Globen-galan i friidrott på TV och jag ser jag fram emot vad som händer inom svensk löpning just nu. Det har de senaste åren gnällts mycket på läget inom svensk löpning och att svenska löpare är dåliga jämfört med bredden som fanns "förr"  men jag tycker absolut att det finns ljusglimtar nu på både herr-och damsidan! Visst är vi långt ifrån världseliten och det kommer vi alltid att vara med något enstaka undantag då och då. Löpning är en världssport med otrolig konkurrens och vi är ett litet nordligt och kallt land med få invånare som inte har samma förutsättningar som många andra länder och med få ungdomar som är fysiskt aktiva i unga år och där lägger en bra grund för idrottande på hög nivå senare.

Nordenkampen i Växjö gick av stapeln förra helgen där Sverige vann både herr-och damkampen relativt överlägset även om det var många grenar förutom löpning som bidrog till segern. Sara Lahti sprang in som tvåa genom alla tider genom 9:01 på 3000m där hon jagade kvalgränsen till inomhus VM som går i Oregon i USA, en gräns hon tyvärr missade med en sekund. I Claes Åkessons intervju i Runners World nyligen med gamla storlöparen Midde Hamrin nämnde Midde just Sara Lathi som en av de löpare som har stor potential att utmana hennes gamla svenska rekord på 10.000m på 31:57 som har stått sig ända sedan 1990.

 Sara Lahti gick in som två genom alla tider på 3000m på Nordenkampen i Växjö men missade tyvärr VM-kvalgränsen med en dryg sekund. Bild från Magasin Spring.
Lovisa Lindh däremot kvalade in till inomhus-VM på 800m. Bild från Magasin Spring.

De svenska deltagarna på både herr-och damsidan sprang väldigt bra på terräng-EM i höstas, svensk medeldistans med Andreas Almgren, Lovisa Lindh, Fougberg, Rogestedt med många fler, har något positivt på gång. Meraf Bahta är skadefri igen och är ju regerande Europamästarinna på 5000m. Olle Walleräng, Daniel Lundgren och Staffan Ek på herrsidan håller jag tummarna för på samma distans.

På längre distanser sprang fyra herrar maraton under 2:20 förra året - Mikael Ekvall, David Nilsson (som för övrigt haft en väldigt lång period där han radat upp fina resultat på vitt skilda distanser), och Lars Södergård och Fredrik Johansson. Den svenska dameliten på maraton fortsätter minska glappet ner till Isabellah Andersson. För några år sedan räckte det med en tid runt 2:50 för att aspirera på SM-medalj i Stockholm, nu är det flera i och omkring landslagstruppen som snarare springer i trakten av 2:40, t ex Anneli Johansson och Louise Wiker. Cecilia Norrbom Spårvägen sänkte sitt personliga rekord på halvmaraton med hela fem minuter ner till 1:15 i Barcelona i helgen och tror själv att det är på maratonsträckan som hon kan hävda sig framöver vilket blir roligt att följa! Isabellah kom förresten tvåa i samma lopp i helgen där hon sprang på 1:10 inte så långt ifrån hennes egna svenska rekord. Skadedrabbade Musse sprang också bra och är förhoppningsvis på väg tillbaka efter några skadefyllda år sedan han började satsa på maraton och noterade 2:12 i Hamburg för några år sedan.

Appropå bredd och Sveriges plats som löparnation. De amerikanska uttagningarna till maratonloppet i Rio 2016 gick i helgen. För att kvalificera sig för US "Trials" krävdes en halvmaratid på 1:05 eller maratid på 2:19. För damer 1:15 respektive 2:43. I USA var det 211 herrar och 246 damer som klarade kvaltiderna. I Sverige var det tre herrar och tre damer som klarade dessa tider under 2015. 

Isabellah Andersson kom två i Barcelona halvmaraton nyligen på en tid strax över hennes egna svenska rekord och siktar härnäst på Tokyo maraton för att kvala in till OS i Rio. Bild från Magasin Spring

Vad gäller svensk friidrott i ett vidare perspektiv ser det också roligt ut, hela 12 individuella medaljer bärgades vid något av de internationella mästerskapen förra året (källa: friidrott.se). Tillbaka till guldåren med Klüft, Bergqvist, Holm och Olsson kommer vi nog aldrig men nog ser det lite mer positivt ut igen.

Det är OS-år men frågan är om vi får njuta av några svenska löpare i Rio? De svenska supertuffa kvalgränserna har det redan skrivits spaltmeter om, och det med rätta! Det är minst sagt fyrkantigt av förbundet att i princip inte ta hänsyn till att löpning är lite mer konkurrensutsatt än....låt oss säga...lerduveskytte... och att chanserna att kvala i långdistanslöpning är få! Jag hoppas innerligt men fruktar dessvärre, att SOK/förbundet inte ger Mikael Ekvall någon OS-biljett efter sina fina 2:12:07 från Frankfurt, det snabbaste en svensk sprungit på över 20 år. Sju sekunder över kvalgränsen i maraton, vad motsvarar det i tresteg - där hopparen ifråga har sex hopp på sig varje tävling och betydligt fler möjligheter att tävla och kvalificera sig än vad en maratonlöpare har - 0,2 cm?

Ett spännande friidrottsår ligger framför oss med inomhus-VM, EM och OS i Rio! Att den internationalla friidrotten är smutsig med diverse skandaler på sistone är ett tråkigt faktum och de långdragna svenska turerna kring Adil Bouafif's dopingsavstängning är också tråkiga men det positiva är ändå att fusk och oegentligheter kommer fram i ljuset! Det finns nog betydligt mer att gräva fram men det är ett helt annat inlägg.

Heja Svensk löpning! Nu är det snart dags att titta på Globen-galan!

Komplettering 1 mars 2016: Nu när nyheten om Aregawis dopingavstängning briserade som en bomb i friidrotts-Sverige igår så hoppas jag den märkliga följetången kring henne når sitt slut här. Det har varit så många frågor från början: lögner, skenäktenskap, frågor om var hon bosatt sig, att hon särbehandlats av både förbund och sin klubb. Jag hoppas vi slipper se henne i svenska landslagsdräkten igen. Förbundets policy med lång avstängning från landslaget borde innebära det. Jag hoppas också att hennes svenska rekord stryks och att hon nu för gott lämnar landet hon ändå aldrig verkar ha bott i enligt egna uppgifter till skatteverket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar