onsdag 31 mars 2010

Annorlunda löpning och löpargemenskap

Lätt lunchjogg för andra dagen i rad, igår 9,5km @5:23 min/km och idag 7,5km @ 5:26 min/km plus 2,4km fartlek som innehöll spontana korta rusher i 1km, 1x500m i 4:00 fart och avslut med 3x300m i överfart, ca 3:30 fart med pausjogg med klockan avstängd, så distansen blev nog egentligen något hundratal meter längre än 9,9km totalt. Riktigt bra känsla under fartdelen och 4:00-fart kändes helt lätt vilket lovar gott inför tävlingen på måndag.

Start Påsksmällen 2009. Foto: Anders Kingstedt

Det blir verkligen annorlunda löpning för mig i 5:30-6:00-fart och hur cardiorespiratoriskt bekvämt det än är i pratfart så känner jag verkligen att mitt steg blir allt annat än effektivt, det blir lite av smurflöpning på stället till karaktären.

Jag följer nu mina läsares råd att vila helt torsdag och fredag och sedan blir det ett kortare fartlekspass med lite stegringslopp lördag eller söndag.

Hade jag inte haft tävling på måndag och hade jag nu inte känt mig så pass sliten i vaderna som jag gör så hade jag dragit ut på en 18km jogg ikväll för att nå för mig magiska 200km på en månad. Nåja, det är ju två hela månader kvar innan maran så det finns ju fler chanser. Dessutom är 182km på en månad en ny toppnotering för mig, förra var 181,3 från mars 2009!

Idag så fick jag också tillfälle att reflektera över löpargemenskapen. I slutet av joggen idag mötte vi en löpare som körde intervaller. Jag mötte och kom ikapp honom sedan under fartleksdelen och trots att vi aldrig setts förutom så det faktum att vi båda var ute och snabblöpte gjorde att vi började prata löpning direkt.

När jag sedan kom in i omklädningsrummet frågade en kille som gymmat på lunchen: ”Sprungit en sväng?” En rätt korkad fråga till någon som är iklädd löparskor och tights men jag svarade jakande såklart utan att fundera så mycket över det.

Men, föreställ er motsvarande fråga från en fullkomlig främling i kassan på ICA: ”Handlat lite, ser jag?” eller på biblioteket: ”Lånat lite böcker?” och det hela blir ju absurt, eller hur?

10 kommentarer:

 1. haha, liknelsen på slutet är underbar.

  Är väldigt impad av din mängd och din förmåga att variera träningen. Jag är rätt dålig på att ens få med ett intervallpass i veckan.

  Håller med dig om pratfarten. Jag får ett väldigt konstigt steg när jag försöker springa "långsamt". Känner att steget är fantastiskt mycket bättre när jag kliver på.

  SvaraRadera
 2. Hahaha! Fast jag tycker det är en av tjusningarna med löpningen, på samma sätt som alla taxichaufförer hälsar på varandra :)

  SvaraRadera
 3. Absurt, ja visst men ändå ett intresse av dig som löpare hoppas jag.

  Intressanta tider du har och jag undrar vilka mål du har?

  Ha en bra träningspåsk

  SvaraRadera
 4. Joel, tack! Och jag som tycker jag är för dålig på att varierar mig, blir alldeles för ofta "gubbtempo" strax under tröskeln...hoppas på ändring på det nu när barmarken är här. Receptet lyder, mer kontrollerad fart och samtidigt vara varsam på kroppens signaler!

  Ingmarie :)

  Fitnesscoachen :) Håller helt med dig, skulle inte vilja vara utan denna gemenskap, hälsandet under löprundorna och de oftast sporrande kommentarer vi ger och får av främlingar

  Mikael, välkommen till min blogg, extra kul att du lämnar ett spår i form av en kommentar! Jo, visst är jag som löpare intresserad av andras löpares tankar och framsteg. Vi verkar ganska lika tidsmässigt men den skillnaden att du varit under drömgränsen 40' på milen.

  Jag skrev om mina mål för året i januari:
  http://wwwfyraochtrettio-staffan.blogspot.com/2010/01/komplettering-mal-2010-och-alternativ.html

  Närmast ligger som jag skrev ovan en 10km-tävling på måndag, har aldrig tävlat på 10km så jag intalar mig att jag inte kan misslyckas vad än klockan stannar på men mitt träningspers på 42:14 bör ryka och jag kan inte låta bli att snegla på sub40...håll tummarna och häng gärna med på bloggresan mot mitt tredje Stockholm Marathon!

  SvaraRadera
 5. Nog springer man annorlunda i lägre farter allt, smurfigt var på pricken! Att sen 5:30 är mitt medelhårdatempo är en helt annan sak... :-)
  Som ledare i TSM (som jag tyvärr inte sprungit med mer än två ggr den här säsongen pga hälsenan), tassar jag i 7:30-tempo. I 5-timmarsgruppen alltså. Det är knappt styrfart. Men efter ett par kilometer faller jag faktiskt in i lunken, och steget känns inte fullt så underligt. Men jag blir rejält trött i knäna, har jag märkt.

  SvaraRadera
 6. Lycka till på måndag. Kom ihåg att när DNF-tankarna blr riktigt påträngande kring 6-7 km betyder det att du håller rätt tempo!

  SvaraRadera
 7. Bureborn :-) Inget ont om 7:30-tempo men jag skulle nog ha väldigt svårt att SPRINGA i det tempot!

  Snorsportarn! Tackar! Det där är en bra tanke, jag behöver sådana. Just nu varvar jag nervösa "det går aldrig"-tankar med en känsla av att det kommer att gå bra, time will tell.

  För övrigt tycker jag att du bör uppdatera din blogg oftare. Jag läste din blogg igårkväll och den är riktigt riktigt bra!! Gillade inläggen från Bålsta och Visby halvmaror och funderar på om jag också ska ha bilen till MacDonalds på måndag, sätta på fläkten på max och komma hem svettig en timma senare, ha ha! Underbart!

  SvaraRadera
 8. Jag tycker ofta det är jobbigare att springa riktigt långsamt än fort. Körde ett "pratpass" med en kompis förra helgen och 6:20-tempo blev väldigt tungt av någon konstig anledning. Dock väldigt trevligt! :)
  Hoppas din laddning inför måndag går bra! Jag är spänd på att se hur det kommer gå. Önskar jag hade lite tips om hur du ska ladda men jag har inte en susning om hur man laddar för 10k.

  Se till att värma ordentligt bara så tror jag du ska fixa sub40 lätt!

  SvaraRadera
 9. Daniel, för min del sitter det väldigt mycket i huvudet, att tänka bort att det är jobbigt, att inte tänka på hur mkt det är kvar utan att dela upp det i etapper, bra tips där om att värma upp ordentligt, det brukar jag vara dålig på, men det är nog viktigt när man ska springa snabbt!

  Hoppas verkligen du har rätt! Samtidigt får jag inte bli besviken eftersom det faktiskt är första försöket!

  SvaraRadera