måndag 29 mars 2010

Nu lättar jag...

...på träningen inför Påsksmällen om en vecka. Eller gör jag det? Hur formtoppar man egentligen? Det var visst en fråga i senaste RW, måste läsa den mera noggrannt uppenbarligen.

Jag har tänkt mig att komma upp i 182km i mars (januari 160, februari 171, mars 182, ser du skönheten i denna sifferserie?) samtidigt som jag vill ha full återhämtning från helgens mastodontlångpass på 36km och också träna lite fart i slutet av veckan i form av några lekfulla, lättare fartpass med lång vila mellan fartinslagen. Kanske kan det se ut så här:

Idag: Vila
Tisdag: Lätt distans 8,7 km
Onsdag: Lätt distans ca 11 km
Torsdag: Vila
Fredag: Kort farlek eller vila???
Lördag: Lätta lekfulla intervaller, tröskelfart? Överfart med få upprepningar och lång vila?
Söndag: Vila helt?
Måndag 5/4 Tävling Påsksmällen 10km.

Det blir ändå tre-fyra pass men farten på distanspassen ska vara väldigt lätt. Vad tror ni, utan att veta så mycket om fartlekspassen, kan det vara ett bra upplägg?

9 kommentarer:

 1. Jo, ser ut som ett bra upplägg. vilket långpass du fick till igår. Djupt impad!!!!

  SvaraRadera
 2. Jodå, sifferserier är lite av min specialitet:-).

  Ska bli väldigt intressant att se vad du klarar under påsksmällen.

  Nu ska jag läsa om ditt 36 km-pass...

  SvaraRadera
 3. Jag brukar göra lite liknande. Några dagar innab loppet ett förkortat intervall- eller fartlekspass. Dagen innan kör jag ett löjligt kort pass, typ 1,5 km uppjogg 1-2 km i tävlingstempo, lite nerjogg. Funkar alla tiders. Lycka till i Enhörna, jag kanske ska lägga in en sen ledighetsansökan och bila söderut på måndag jag också.

  à propos föregående kommentar: 3 och en halv mil i 4.30 är inget jag snyter ur näsan vilken söndag som helst, och då tror jag mig ändå ha ett högre marathontempo. Självbedrägeri eller inte, vi får se om 10 veckor ...

  SvaraRadera
 4. Ser bra ut tycker jag! Men med tanke på att du brukar ha en tendens att dra på :-) tycker jag att du skippar fartleken på fredagen. Våga vila istället. Farten har du redan i benen, och dem väcker du ju på lördagen. Säger jag, ungefär som om jag skulle veta nåt om hur man laddar för en tävling...

  SvaraRadera
 5. Hej, Våga vila Staffan, det du inte har tränat nu hinner du inte få ut under loppet som går i slutet av veckan. Inför mitt P-mil tränade jag fram till tisdagen vilade hela veckan. Visst nu fick jag inte till sub 40 men jag tror inte det hade gjort någon skillnad om jag hade tränat veckan ut. Fredags passet och lördags passet slå av på takten och njut istället för att köra på för mkt. Nu har jag inte hundra koll på kortare distanser(läs under maran) vad det gäller tränings upplägg men lite kan jag :=)

  /Gax-Staffan

  SvaraRadera
 6. Blir du seg eller pigg av att vila dagen innan hårdkörning? jag hade personligen kört ett lite snabbare/halvhårt pass onsdagen eller torsdagen. Inget mer. Om helvila så fredagen sen lätt jogg lördag + söndag. Ev. lite stegringslopp på lördagen. Men det är hur min kropp hade velat. :-)Blir super-seg dagen efter en helvila.

  SvaraRadera
 7. Det ser bra ut. Det där är så olika hur man reagerar på passen innan ett lopp. Jag är nog mer för att vila helt 3-4 dagar före ett kort lopp på 10 km för att vara pigg i benen.

  Annars inför en halv eller helmara vill jag gärna ha ett lättare pass ett par dagar innan.

  Ett bra långpass du fick till!

  SvaraRadera
 8. Det är ju väldigt olika för person till person men för mig har det hittills funkat bättre de lopp jag lättat på träningen än de där jag inte gjort det.

  Det optimala för mig är att vila 3 dagar innan loppet eller möjligen lägga in en kort lugn jogg på dag två av dessa 3.

  Jag tror du vinner på vila men då går du förmodligen under 40 så jag säger: Träna tätt inpå loppet ;-)

  SvaraRadera
 9. Tack för all input alla!!

  De flesta förespråkar mer vila och några lite lätt fartträning två dagar före eller dagen före loppet! Igår blev det väldigt lätt lunchdistans 9,5km och det blir det även idag. Sedan har jag bestämt mig för att stryka fredagens pass så det blir helvila torsdag-fredag. Ett lättare passs med fartinslag ska det sedan bli i helgen, återstår att se om det blir lördag eller söndag.

  Ellinor, tack! Hoppas vi ses på Påsksmällen!

  Roadrunner, jag känner ju till det :)

  Snorsportarn, låter som ett bra upplägg det där!

  Bureborn, jag har bestämt mig för att följa ditt råd!

  Gax-Staffan, du har nog rätt, det blir som sagt helvila torsdag-fredag och förmodligen söndag också

  Ingmarie, men så är ju ju också van vid att träna kopiöst mycket... :)

  Löparjanne, det blir som sagt en del vila och helgpasset ska vara LÄTT!

  Tobias, ;-) hoppas kan man ju. jag följer ditt råd och vilar torsdag-fredag, joggar lätt lördag med några lätta fartinslag och vilar söndag. Håll tummarna :)

  SvaraRadera