fredag 10 februari 2012

Snabbdistans i marathonfart och en färgglad tårtsammanfattning

Igår blev det date med löpbandet igen, 12km varav 10km @ 4:15 min/km utan speciellt mycket slitage, mest som vanligt mentalt utmanande att står där och stirra in i sin egen svettiga spegelbild men jag gjorde det!

Jogg.se har infört nya diagram i träningsdagboken. Så här ter sig min löpträning anno 2011 mätt som kilometer. Säkert kan jag vara mer stringent med under vilka rubriker man reggar passen men det ser väl ganska OK och varierat ut? Benämningen "tempo" använder jag i princip inte eftersom jag inte riktigt fattar vad det motsvarar utan jag använder begreppet snabbdistans istället. Likaså tröskelpass, 0,57%, en träningstyp jag själv skapat men inte använder. Istället ligger det en hel del tröskelpass i de 12% långa intervaller som förra träningsåret tydligen bestod av.

Jag tycker nog att mixen träning ser ganska bra ut, lite mera backpass bör jag nog köra men jag reggar bara pass där jag springer repetitioner i backe som backpass, det ligger en hel del kuperade pass i de övriga tårtbitarna. Knappt 10% långpass men då sprang jag väldigt sparsamt med långpass under våren eftersom jag inte tränade för maran 2011. Drygt 40% vanliga distanspass, är det ungefär vad ni ligger på också eller vad har ni för idéer kring bilden nedan och hur skulle en motsvarande bild över er träning se ut?

Från träningsdagboken på Jogg.se. Klicka för större version.

10 kommentarer:

  1. 34% långpass, 31% distans, lång intervall 16%, där har du 4/5 delar av min träning 2011...

    SvaraRadera
  2. Nu sprang du ju iof inte Sthlm Marathon förra året men min reflektion på din graf är att du har relativt få km i mara-fart. Kanske har du fler MP som ligger i andra katerogier som t ex snabbdistans eller hur har du gjort uppdelningen (det är ju många kategorier...)?

    Jag har inte varit så noggrann när jag delat in mina pass men jag ligger på: 19% långpass och 18% distans, 15% tempo, 15% snabbdistans. Kommer nog ändras genom att jag numera är lite mer strukturerad i träningen, hoppas jag :-)

    SvaraRadera
  3. 34% långpass Magnus, inte illa!

    Min marafart var ju 4:30 min/km 2010 Tobias vilket jag då likställde med vanlig distansfart och det ligger massor med sådana pass i distansdelen. 4:15 min/km däremot är inte vanlig distansfart för mig varför jag börjat regga det som en separat tränringstyp! Hur skiljer du på snabbdistans och tempo, är tempo ännu snabbare?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min indelning är lite stokastisk men tanken är att tempo är kortare, dvs. 6-10km med i huvudsak 3.45-4.00-fart och snabbdistans är 10-20km i 4-4.30-fart. Långpassen ligger kring 4.20-4.40-fart med vanligen fartökning sista tredjedelen.

      I höstas körde jag även en hel del backintervaller (vi bor på en kulle med 500m ganska brant backe - perfekt!) och intervaller på bana. Så fort underlaget blir bättre hoppas jag kunna komma igång med dem - de passen är väldigt tidseffektiva vilket är bra ur många aspekter :-)

      Radera
    2. Då tänker vi nog ganska lika fast jag tänker mig tempo som kortare löpning, kanske max 5-6km i klart överfart för mig. Snabbdistans sprang jag en hel del i 4 min/km förra säsongen och uppemot 10km, längre än så blir för tufft. Nu kommer jag ju köra den långsammare snabbdistansen i marathonfart och på sikt, längre fram i vår, ska då passen vara klart längre än 10km i den farten.

      Radera
  4. Hej!
    Här följer mitt: Långpass 25%, Distans 35%, Kvalitet 16%, Tävling 6%.

    Sen särregistrerar jag något som jag kallar för lång distanslöpning som är ett långt pass (ca 20 km) i tänkt marafart. Det är en blandning av långpass, distans och tempolöpning.

    Här definierar jag tempolöpning som "löpning i tänkt tävlingsfart". Jag har sett den definitionen någonstans med vet inte hur vedertagen den är.

    SvaraRadera
  5. Glömde....
    Den där "långa distanslöpningen" i tänkt marafart står för 10% av min träning.

    Tycker också att det är värt att notera att "tävling" står för 6% av min "träning". Det känns som att det är ganska mycket :-).

    SvaraRadera
  6. Jag skulle skapa en särskild kategori för det där långa passet Lennart. Tävla mera skulle jag också vilja göra men det är inte så lätt att hitta tiden för de på helgerna, speciellt inte när min fru jobbar varannan helg. Det finns en del bantävlingar i Södertälje som Enhörna anordnar, får kanske bli de i sommar...

    SvaraRadera
  7. Det beror ju mycket på hur man registrerar sina pass. Hittills i år utgör långpassen 65%... men dte beror å att jag tränar tre gånger i veckan och långpasset utgör runt halva veckomängden. En snabbdistans på 15k med uppv/nedjogg landra över 20k och registreras också som långpass. Allt sammanhängande över 20k eler 90 min ser jag som långpass. Dock inte intervaller, där blir så mycket vilotid.

    Tempolöpning låter långsammare än snabbdistans tycker jag, typ marafart eller hm-fart..

    SvaraRadera
  8. Jag har samma långpassdef. som du Magnus och med lite färra pass så kommer ju långpassen att utgöra en procentuellt större del!

    SvaraRadera