söndag 26 februari 2012

Kortare men snabbare och snabbare än tänkt!

Träningen har känts bra nu ett tag igen och tanken var att köra ett långpass på +30km imorse eventuellt med inslag av marafart när kroppen vaknat till men redan i fredags fick jag en lättare förkylningskänning med lite ont i kroppen och allmän seg känsla. Idag var det bättre om än inte helt bra och att sticka iväg på ett långt och kanske tufft långpass skulle nog bara förlänga eller förvärra förkylningen så jag skippade det.

Tänkte istället sticka ut på ett lugnt och kravlöst distanspass i eftermiddagssolen. Solen och blåsten har ju bättrat på väglaget markant de senaste dagarna och det här var den första odubbade löprundan utomhus sedan i början av december. Passade på att inviga mina nya Kinvara 2 och jag tror bestämt att vi kommer att komma bra överens! För det blev nämligen inget lugnt pass! Totalt 17,1km @ 4:19 min/km med en snittpuls på 178. Vadå inviga nya skor lite försiktigt, nä, pang på bara! Det kändes som om jag var ute och joggade i 4:20-4:30-tempo och när jag i efterhand tittar på kilometertiderna så ser jag att nio av de totalt 17km jag var ute gick i tänkt marathonfart. Mot slutet var jag såklart trött men det var hela tiden avslappnad löpning med god  kontroll! Avslutade med en kilometer i fyrafart och ett 200m långt motlut i 3:25-tempo.

Några saker noterade jag direkt med Kinvaran.
 • Den är rymligare i tåboxen än andra skor jag haft. 
 • Löpningen gick väldigt tyst, inte för att jag klampar så mycket i vanliga fall men nu sprang jag väldigt tyst!
 • Halvvägs in i passet började det pirra skönt under fotsulorna och jag kände att vaderna fick jobba lite mer än vanligt, förmodligen en effekt av den låga hälen som gör landningen ännu mera mittfota. 
 • Sulan verkar vara en riktig stensamlare. Nu är det visserligen extremt mycket grus på vägarna men så mycket stenar har jag aldrig förut plockat ur sulor efter en löprunda!
Det blev ett kanonpass och trots det inställda långpasset summerar jag en bra vecka, 46km löpning på fyra pass, samtliga faktiskt med kvalitétsinslag, ett backpass på band, en ganska tuff fartlek, progressiva tusingar, också det på löpband och så dagens snabbdistans.

Imorgon jobb och på fredag en tur till Göteborg med jobbet, däremellan vankas lite sportlovsledighet och jag vill gärna följa uplägget jag kört innan med ett 30km-långpass i månaden i alla fall och jag försöker springa det på onsdag morgon nu istället!

11 kommentarer:

 1. Verkligen bra jobbat! Hoppas du får trevliga Göteborgsturer!
  Nyfiken på hur det blir med ditt jobb. :-)

  SvaraRadera
 2. Härligt pass och starkt att göra den farten i nya skor! Kollade på dina km-tider och de flesta km låg du ju kring mara-fart så jag skulle nästan säga 17 km mest i mara-fart och det är ju väldigt bra!

  Roligt också att du gillade de nya skorna. Jag provade mina nya distansskor idag - New Balance och sprang bl.a. 2*3000m och det kändes också väldigt bra och avslappnat utan alltför mycket besvär :-)

  Nya skor är bra, både placebo och på riktigt :-)

  SvaraRadera
 3. Bra pass!
  Tyvärr var sulan på mina Kinvara 1 oxå sten/grussamlare och jag fick som små hål i den mjuka sulan. Tyvärr så med mjuka skor - även så med Newtons. Dvs inte bra att springa med det vassa lösgruset som finns precis efter vintern. Fick ett par Newtons reklammerade för tre år sen då det efter endast 50 km såg ut som om något "tuggat" upp sulan. Sen slutade jag springa med dem när det fanns lösgrus ute...
  Mjukt och tyst steg - visst är det skönt!
  Långpass en onsdag - why not? :-)

  SvaraRadera
 4. Bra tempo så här tidigt på säsongen. Du kommer bli stark i år igen.

  SvaraRadera
 5. Ingmarie, tack! Det blir nog bra, jag ska ha ett tillfälligt uppdrag resten av min tid på AZ, första mötet på fredag. Jag har i alla fall bestämt mitt slutdatum på jobbet så långt har jag kommit!

  Tobias, jo, det kändes bra! Bara vi löparnördar kan förstå känslan av att plocka ett par nya skor ur kartongen och sticka ut på första rundan :-)

  Eva, bra förslag, att vänta med så här mjuka skor tills allt grus är bortsopat men det förkortar ju säsongen en del! Stenarna hade borrat sig ganska långt in i den vita EVA-sulan, har inte varit med om det förut efter bara ett pass. Jag har en idé i vår om att ta ledigt ibland på vardagar och springa långpass då, låter väl som en bra idé?

  Tack Fredrik, hoppas du har rätt! Blir det Stockholm marathon i år igen?

  SvaraRadera
 6. Låter helt underbart! Som de övriga redan nämnt så verkar du riktigt starkt. Ska bli spännande att följa dina resultat i år.
  Kinvaran kommer jag också att beställa framöver :)

  Nu äntligen har jag beställt Inov8 ryggsäcken :)

  SvaraRadera
 7. Jo, just nu känns det bra Mikael, återstår att se vilka tävlingar det blir i år!

  SvaraRadera
 8. Har du bestämt tävlingskalendern för våren?

  Jag har anmält mig till Premiärmilen i slutet av mars (10k) och sen Kungsholmen runt och förstås årets höjdpunkt Sthlm marathon! Vore skoj om vi kunde hjälpas åt med farthållning mot personrekord i vår :-)

  Mina pers är nästan på sekunden identiska med dina (förutom den lilla detaljen att de är från 1999 och 2000 :-(

  SvaraRadera
 9. Det kommer ett inlägg om det i veckan Tobias så det var bra timig. Jag har lärt mig att inte bestämma eller bestämma för mycket för länge i förväg eftersom min fru jobbar en hel del på helgerna och det är mycket annat på helgerna när man har stor familj och jag blir så besviken när jag missar en tävling jag sett fram emot!

  Jag är lite kluven till miltävlingar så tidigt på säsongen när man inte är toppad och min fru jobbar hela helgen som Premiärmilen går, däremot är jag lite sugen på Kvantumloppet i Huddinge i slutet av april. Kungsholmen Runt hoppas jag kunna komma iväg på även om det är svärmors 65-årsdag. Maran blir det såklart och jag hoppas verkligen kunna springa Stockholm halvmarathon i september. Det vore riktigt kul att hjälpas åt på någon tävling, läs mitt inlägg från Enhörna Challenge 10 000m i juni 2011 när jag ihop med en annan kompis från Huddinge persade på milen, en höjdare!! Som sagt, håll utkik efter tävlingsinlägg senare i veckan!!

  SvaraRadera
 10. Då ser jag fram emot det inlägget :-) Förstår helt hur du resonerar med familjen - jag har samma pussel att lägga med helgjobb för frun men sen har jag dock "bara" tre barn...

  När det gäller miltävlingar tidigt så resonerar jag dock precis tvärtom. Jag tycker det känns bra att få in lopp tidigt på säsongen för att "komma igång". Bra att få känna på tävlingsfart tidigt och dessutom bli av med lite "tävlingsnerver" (för de som nu har det, som jag...). Svårt förstås att göra pers i årets första tävling men ändå bra tycker jag (om det nu funkar schemamässigt).

  Troligen blir det dock inget Kvantumlopp för mig för även om jag bara har två km till starten så hjälps det inte för frun jobbar troligen den tiden.

  Jo jag har läst inlägget om Enhörna och det inspirerade verkligen så det vore skoj om det funkade någon gång (t ex på maran :-)

  SvaraRadera
 11. Jag har också tävlingsnerver och du tänker rätt vad gäller tidiga tävlingar men eftersom jag tävlar så sällan brukar jag inte bara kunna se tävlingar som ett sätt att komma igång utan jag vill gärna få ut mitt max och gärna också sikta på PB varje gång - vilket naturligtvis inte gör att man slappnar av. Det bästa vore att tävla lite oftare för att avdramatisera det hela. Vi får bestämt ta och bestämma en plats på Östermalms IP på morgonen, känner många duktiga löpare som satsar på sub3!

  SvaraRadera