måndag 5 maj 2014

Examensdags

En tidig vårexamen igår i form av en lång snabbdistans i marafart.

Jag hade inte sprungit sedan vurpan i torsdags även om skrubbsåren läkt fint och stelheten minskat något. Blåsigt och kyligt och motivationen inte på topp men jag hade planerat ett längre pass i marafart och det skulle genomföras! Tidig kväll hade blåsten lagt sig, regnet dragit bort och det blev en ganska fin kväll. Sonen på tolv år erbjöd sig att följa med på mountainbike trots att jag berättade att jag skulle springa drygt två mil och jag blev såklart glad för sällskapet även om jag inte skulle orka prata så mycket.

"Fail to plan, plan to fail". Det behöver inte vara Rocket Science...

Valde min halvmararunda som går norrut på inbjudande och lättsprungna grusvägar mot Mälaren för att sedan bjuda på asfalt och en hel del höjdmeter uppför sista milen hem. Stack iväg utan uppvärmning utan lät första kilometern på 4:10 vara uppvärmning och det kändes omgående jobbigt vilket höll i sig ca 5 km. Stelt, ansträngande andning. Efter en halvmil började det kännas bättre och jag passerade milen på 40:01 och det var kontrollerat. Ut på asfalten och på hemväg tröttnade jag dock i backarna, mest i benen. Sonen hade också börjat ledsna på cykeln men trampade på bakom mig på vägen. Farten var snarare 4:10-4:15 i backarna men ner mot 4 min/km igen på flacken. Dealade mig med själv om att korta av passet till 22 km från tänkta 24 km men nej, passerade halvmaran på 1:25:0X vilket är min fjärde snabbaste halvmara och snabbaste någonsin på träning, tackade sonen för sällskapet och han cyklade hem medans jag sprang ett varv runt kvarteret för att få ihop 23 km. Jag var stark på slutet med flera kilometer under 4 min/km och lurade hjärnan, ett varv runt kvarteret blev två så att jag till slut fick ihop 24 med ett snitt på 4:01 min/km.

Efter passet visade Garmin ett nytt VDOT-värde på 61 och föreslog 72 timmars återhämtning! Siffror som ska tas med en näve salt men som ändå visar att jag tagit i.

Hur tänker jag efter det här "examenspasset" då? Frågan jag ställde mig under passet var: "Är jag beredd på att göra det här hårda jobbet i ytterligare 18km?" och svaret jag lutade åt var mest ett "Nej", under passet.

Nu är den här rundan rätt så kuperad och går på grus vilket sänker farten men jag var relativt utvilad när jag körde passet. Jag vet att på tävlingsdagen när jag är taggad, mer utvilad och toppad kan det gå mycket lättare för motivation saknas inte men samtidigt bör jag helst springa något fortare för att ha marginal och hinna ta vätska under loppet och det är tufft!

När jag sedan kommit hem och laddat in passet på Jogg.se kom jag såklart andra tankar när träningskompisar kommenterar och kommer med pepp och påstår att 24km marafart ska vara väldigt tufft på träning. Trots allt har jag aldrig sprungit så här långt så här fort, ett mycket tufft men bra pass! Som sagt, motivation saknas inte för att jobba hårt på tävlingsdagen och har jag en bra dag och kommer in i loppet gradvis med en lite långsammare öppning så tror jag fortfarande att drömmålet 2:50 är nåbart men det kommer vara det tuffaste jag gjort i ett par löparskor!

20 kommentarer:

 1. Jag ler lite i mjugg när jag jämför ditt hårda pass med min jämna lunk. Fast jag känner mig minst lika nöjd, tror jag. Kul att skrubbsåren läkt och att fallet inte vållade några svårare men!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Oliver, det är klart du ska vara nöjd, vi har alla olika mål med vår löpning och det gör att det är så dumt att jämföra träningen med varandra!

   Radera
 2. Ja du Staffan, vad ska jag skriva? Minns mitt dubbelpass på 2x18k - total 20k i marafart. Hatten av för ditt pass.
  Känn efter själv vad som känns bäst. Folk kan spekulera men till syvende och sist är det DU som känner din kropp bäst. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. 2x18km, huvaligen, ja det minns jag, hur många dagar innan NYC körde du det? Ja, allt det här spekulerandet om mål och kapacitet innan är egentligen meningslöst och bara en energitjuv. Det kan kännas skit på tävlingsdagen och vara värmebölja men det kan också kännas kanon och vara perfekta förutsättningar! Kram!

   Radera
  2. Tisdagen två veckor innan. Mycket bra markör och ett pass jag inte glömmer. Kände att 3.20 var inom räckhåll då men sen strulade mitt ben. Lång flygresa och mycket promenerande är inte optimal uppladdning för en mara ;-)

   Radera
  3. Så sant, lång flygresa och promenerande behöver jag inte tänka på :-) Jag tror inte det kommer blir något dubbelblock för mig, har inte med det i min grovskiss även om det säkert är ett extremt nyttigt pass!

   Radera
 3. Som jag skrev på jogg. Jag är mäkta imponerad. Fantastiskt bra pass! Vem behöver solen på maradagen, när du är så het?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack tack Andreas, nu var det ju bara ett enstaka pass men det känns bra överlag och jag känner mig förberedd på uppgiften! Det ska bli kul att följa dig på din första mara!

   Radera
 4. I alla fall har du gjort ditt yttersta då det gäller träningen - och håll dig nu frisk på alla sätt och vis så kommer själva provet att gå så bra det bara är möjligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tycker i alla fall jag har gjort så gott jag kunnat, visst hade jag kunnat pressa in ytterligare lite mer träning men det hade kostat på då också! Hålla mig frisk ska jag absolut försöka göra, den värsta infektionssäsongen är ju över även om man aldrig går helt säker med barn på dagis och skola.

   Radera
 5. Wau, vilken fart! :) Lycka till med ditt rekordförsök.
  Kul med sällskap på löprundan. Jag brukar också ibland få med en eller två brudar på cykel när jag sticker ut på en kvällsrunda. Dom passen är alltid lite extra värda, oberoende hur själva springandet går.

  Vad betyder "VDOT-värde på 61"? Vad är det, och hur kan klockan veta? Är 61 högt eller lågt? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Mima :) Ja, sällskap piggar alltid upp även om sonen blev lite uttråkad efter två mil :-) VDOT är en teoretisk skattning av maximal syreupptagningsförmåga:

   Här kan du läsa lite mera:
   http://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=11096&sida=3 i en diskussionstråd jag startade på Jogg.se när jag själv undrade. Googlar du VDOT så finns massor att läsa, Här är en kalkylator där du matar in resultat från en tävling eller ett träningspass nyligen och och din ålder och kön och får en siffra:

   http://www.runbayou.com/jackd.htm

   och här är slutligen en tabell över VDOT och ålder,

   http://www.topendsports.com/testing/norms/vo2max.htm

   Roligt att tillhöra kategorin "Excellent". En del av Garmins pulsklockor (Garmin 610, 620 t ex) innehåller pulsdata från något som kallas first beat (googla) där puls mäts över tid och en massa data kan genereras från det, i min klocka så uppskattar den både VDOT och bedömmer återhämtningsgraden från förra passet utifrån pulsen.

   Radera
 6. Wow vilket pass! Otroligt imponerande att du fixar det på träning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Lisa, jag var väldigt bestämd, det här skulle bara genomföras men glad att jag inte gav efter och förkortade passet :-)

   Radera
 7. De gånger jag persat har jag aldrig sprungit mer än en halvmara i marafart innan loppet. Det har varit obeskrivligt tufft, men känts lätt på dagen D. Visst, mycket ska klaffa, men med vettig laddning sista veckorna och att verkligen våga ta det lugnt, så tror jag du har chansen. Stort lycka till. Och tack för fantastiskt inspirerande inlägg i vanlig ordning...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Magnus!! Jag hoppas på samma lätta känsla på dagen D och tror nog den kan infinna sig med rätt laddning!! Tack också för bloggpeppen, som vanligt!! Är bortskämd med det från dig :-)

   Radera
 8. Go staffan go!! är det någon som fixar det är det du!!!

  SvaraRadera
 9. Examen? Är det inte själva loppet som är examen? Hursomhelts - imponerande genrep!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så Anneli, jag tänkte mig mera som en "Träningsexamen" efter en vår med ganska målinriktad träning skulle jag nu se med ett rejält pass hur nära drömmålet jag egentligen är. :-) Tack!

   Radera