torsdag 20 november 2014

Aldrig jämföra!

Förra veckan gick det riktigt bra att träna efter maran även om inledningen av veckan var lugn. Den här veckan eller egentligen från i söndags har det gått klart trögare. Sprang en timma distans i söndags och jag var för varmt klädd, det var tungt, segt och tråkigt och jag fick verkligen kämpa mig runt i låg fart och med dålig känsla. Transportlöpning x2 tisdag-onsdag med ungefär samma känsla, segt och jobbigt med högre puls än vanlig trots lugn fart.

Återigen är jag lite småförkyld som så ofta i år, små känningar som det aldrig blir något av. Någon enstaka natt var inte sömnen av önskad kvalité när Nora tyckte det var mysigt att tidigt på natten krypa så nära mig som det fysiskt var möjligt. Småsaker visst men småsaker som påverkar. Dessutom sitter såklart maran i fortfarande, det är bara drygt tio dagar sedan och jag har inte tänkt att träna något annat än ganska lugnt nu ändå men jag tränar hellre lugnt med en bra och lätt känsla än dito med en tung och seg känsla.

Ikväll hade jag tänkt springa ett lättare backpass med 3x5 backar med lite olika karaktär (lång flack, kort brant) med joggvila ner. Ambitionen var ingen superfart utan bara komma upp lite i steget men jag känner mig inte helt OK och väljer att vila istället om nu inte kilometersamlaren i mig gör att jag ändå sticker ut på en superlugn kort jogg lite senare men jag tror inte det ger så mycket. Nackdelen med en träningsdagbok och en träningssite som jogg.se är att jag ser hur mycket andra tränar och det är lätt att bli stressad och ryckas med i milsamlande utan syfte trots att jag nu "varit med" ett tag. Dumt såklart, bara jag kan avgöra hur jag känner mig och bara jag kan avgöra hur mycket tid jag vill och kan lägga på träning.. Aldrig jämföra! Det tål att upprepas, aldrig jämföra men det finns ändå korta stunder, alltid bara när jag inte känner mig helt hundra, när jag ibland önskar att jag bara sprang ett par gånger i veckan utan någon som helst ambitioner eller målsättningar.

Att jag skrivit i några inlägg att jag nu bara vill "mysjogga" resten av året betyder inte enbart lugn distans, det skulle bli för tråkigt utan jag vill köra lite kvalité också. Grundträning är inte enbart distanslunk men jag väntar ännu ett tag med den högre farten. Många löpare har precis genomfört sin säsongsvila med 1-2 veckor nästan helt utan löpning och det vore kanske en bra idé efter en höstmara men jag kör på några veckor till och hoppas att det ska kännas OK och kommer ta en dryg veckas vila i december istället!

Avslutar med en bild från Hagaparken från gårdagens transportlöpning

4 kommentarer:

 1. Det här med att jämföra kanske hänger ihop med tävlingsmänniskan som finns i dig :-).

  Genom livet har jag jämför mig med andra ganska mycket. Dock blir det mindre och mindre desto äldre jag blir. Det känns inte lika viktigt längre att jämföra för jag har det ganska bra som jag har det :-).

  Ha en trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske Lennart, eller viljan att träna så mycket som möjligt. Där känner jag igen mig, jag är väldigt trygg i mig själv på ett helt annat sätt som 40+ än för ca 15-20 år sedan och det är skönt :-)
   Trevlig helg du också!

   Radera
 2. Låter som en klok idé. Man lär sig av sina erfarenheter, helt klart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så Andreas även om i korta stunder kan vara korkad trots all erfarenhet :-)

   Radera