måndag 3 november 2014

En tydlig förändring!

Efter en halvdassig inledning på oktober avslutade jag oktober på 240 km löpning och två riktigt bra träningsveckor med mängd på omkring 70 km per vecka inkl ett rejält långpass på 36 km med en fartökning sista milen. Den gångna helgen inledde jag med att ganska kontrollerat sprang milen på låga 39 minuter på banan för Vintermarathon i fredags och igår sprang jag 5x2 km progressivt från 4:00-3:45 min/km med en bra känsla!

Nu väntar därför en riktigt lugn vecka. Min kropp behöver det och sedan hoppas jag, med en kortare nedtrappning än vanligt dock, att framkalla en liten superkompensation till på lördag när jag planerar att för sista gången i år dra på mig linne och nummerlapp och avsluta säsongen med att springa Vintermarathon. Det var ett roligt lopp 2013 och jag hoppas på en repris om nu inte vädret bjuder på bus, i fredags på banan var det mera godis med solsken och fem grader varmt!

Jag känner ingen press att prestera något! Jag har redan sprungit en mara i år och är fortfarande stolt över det loppet och den tid jag gjorde i maj utan ska bara springa för att det är roligt. Jag lär ändå inte kunna låta bli att öppna i fyra minuter per kilometer...håller det så håller det och då blir det roligt, håller det inte får jag sänka både fart och ambition. Precis så resonerade jag förra året och det gick bra, kunde snarare öka farten sista 8 km och det är fortfarande det enda marathonloppet jag sprungit med negativ split.

Jag känner ingen nervositet, tvärtom, det ska bara bli roligt och jag märker en tydlig förändring hos mig själv i år som jag får anledning att återkomma till när säsongen ska summeras; mina egna tankar på startlinjen. På årets första tävlingar var känslan ungefär som vanligt i startfållan, nervositet och lite olust och tankar på att helst vilja vara någon annanstans än just där och att fråga mig själv varför jag gör detta.

På Stockholm Marathon i år och de tävlingar jag sprungit sedan dess - Långlöparnas kväll och Stockholm halvmarathon har detta inte funnits. Istället har jag varit full av självförtroende och det har funnits ett positivt och peppande lugn. Jag njöt verkligen i startfållan på Stockholm Marathon i år trots att jag sikta på att springa över fyra mil mycket fortare än jag tidigare gjort! Kanske har jag vetat med mig att jag varit bra förberedd, att formen varit bra? Kanske att jag därför känt mig säker på att prestera bra? Jag vet inte men förändringen är mycket tydlig och dessutom välkommen!

Kanske är det så enkelt - varför jag älskar detta med löpning?

8 kommentarer:

 1. Framgång föder framgång. Så är det bara. Håller tummarna för dig i helgen vännen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så Eva! Och också att jag förberett mig väldigt specifikt inför de tävlingar jag velat prestera på vilket gett resultat, tack! Kram!

   Radera
 2. Jag tror att du svidar om till Superman på lördag och vinner DM-Guld back-to-back! ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, det vore ju trevligt :-) tack för att du tror på mig, vi får väl se om det kommer några andra raketer till start. Det var varit lite mycket hemma och på jobbet på sistone så mina tankar har inte alls varit på löpningen.

   Radera
 3. Jag tror det är precis den känslan man har innan man gör stordåd! :-) Stort lycka till! Om det ens behövs. ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, kanske det, tack Ingmarie, det lär nog behövas och definitivt så om det snöar som idag :-)

   Radera
 4. Ses i starten på lördag Staffan! // Svenson :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt Peter! Jag letar efter en Asics-outfit :) Själv kör jag också delvis Asics med mina DS Racer 10 på fötterna :)

   Radera