fredag 14 november 2014

Återhämtad

Veckan efter maran har, som sig bör, karakteriserats av återhämtning. Jag erkänner att jag varit rejält sliten trots en prestation på loppet som var några procent ifrån max. Ett lopp och en säsongsavslutning som jag är nöjd med, jag öppnade offensivt som jag lovat mig själv men justerade ner farten när jag märkte att det tidigt i loppet kändes ganska jobbigt. Jag hade gärna sprungit ett par minuter snabbare men givet förberedelserna och hur jag känt mig i kroppen innan loppet är jag klart nöjd med att springa några minuter snabbare än tre timmar! Det var en skön känsla att springa över mållinjen med armarna i vädret, trött men nöjd över hela den här säsongen. Ett fint ögonblick att återkomma till under vinterträningen!

Vader och framsida lår var rejält ömma ett par dagar efteråt men framförallt är det ryggen som besvärat mig - lustigt eftersom jag hade ont i ryggen veckan innan Stockholm marathon också. Detta är dock lite kraftigare och beror på att jag vred till ryggen när jag monterade ner studsmatta helgen före maran. Det kändes bra före loppet men 42,2 km asfalt i hygglig fart var inget som musklerna i rumpa och ryggslut uppskattade... Kanske ska ägna ryggmusklerna lite uppmärksamhet i vinter? Tips på övningar mottaget tacksamt trots att ni vet hur dålig jag är på att styrketräna!

En pryl jag faktiskt använder regelbundet - foamroller

Jag promenerade och "foamrullade" söndag och måndag. Jag och yngsta sonen gick en "utflykt" till skogen med pannlampa och gick några vändor i min branta "sprintbacke". Bra återhämtning för mig och bra träning för honom då han fått rådet av sjukgymnasten att gå i branta backar efter sitt benbrott. En trevlig och spännande stund och ett litet äventyr en vardagskväll, mycket uppskattat av oss båda!

Sedan i tisdags har jag sprungit varje dag men korta och väldigt lätta pass runt halvtimman. En runda med min fru med några lätta fartökningar, en sväng med pannlampa i skogen och de här korta passen har effektivt hjälpt mot träningsvärken i benen och sedan igår känner jag mig fult återhämtad. Att jag inte tog ut det där sista i lördags spelar nog stor roll! Idag på lunchen sprang jag runt Brunnsviken i riktigt fart - onödigt hög fart kanske men känslan var väldigt bra - och det var första normallånga träningspasset efter loppet.

Jag låter mig dock inte riktigt luras av kroppen. Även om den signalerar att den är pigg och återhämtad är den inte det ännu varför jag kommer springa med handbromsen i ännu en period. Imorgon vilar jag och på söndag blir det bara ett lugnt pass. Jag kommer springa en del pass nästa vecka men det blir lite mindre träning än vanligt och i lugnare fart! Trevlig helg alla läsare!

6 kommentarer:

 1. Är det inte en bra tid nu att vila helt i ca 2 veckor som en säsongsvila innan du börjar grundträna. Jag vilade helt i 2 veckor efter Hässelbyloppet (inte en meter sprang jag) och håller på att grundträna nu. 72 km har det blivit de senaste 7 dagarna :-).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har aldrig tagit någon riktigt säsongsvila, vet inte riktigt om det faktiskt är nödvändigt med min träningsmängd. Hur som helst har jag inte ro till det just nu och känner inte för det heller. Däremot har vi en resa i december i samband med jul och då kommer jag dra ner på löpningen kraftigt under ca 7-10 dagar, det kommer att bli min "säsongsvila" har jag bestämt men under de fyra veckor som återstår dit vill jag fortsätta springa :)

   Radera
 2. Du känner din kropp bäst. Gör det som känns bra. Vad gäller styrkeövningar för löpare tror jag det finns en del filmer med bra tips på jogg.se som lades upp tidigare i år ;-)
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, så är det ju, jag kommer som jag svarade till Lennart att ta en paus i december, det kommer att fungera bra tror jag och vara välbehövligt också! Ska kolla upp de där filmerna, tack för tips ;-)

   Radera
 3. Klokt! Allt för många tror de är superpigga och odödliga direkt efter en mara (eller annan "stor" grej) när det i själva verket bara är stresshormonerna som förvillar.
  Mysigt med skogsutflykt. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, ja, jag gör bäst i att ta det lite lugnt nu, märker att kroppen är infektionskänslig också, säkert mycket som "går på högvarv där i bakgrunden" :-)

   Radera