söndag 18 januari 2015

Race Report Scandic Indoor Games 2015 3000 m

Förberedelserna och hur jag tänkte innan loppet kan ni läsa om i förra inlägget. Väl på plats i Storängshallen i Huddinge var det full aktivitet och jag träffade genast en massa trevliga löparbekanta, glada Hais-are i form av trevliga Kim aka Springande snickaren, Rille, Johan, Atonio, Enhörningen Anders Grahl m fl. 

Efteranmälan!
Glada HAIS-are
Start för A-heatet! 

Gav mig iväg på en uppjogg utomhus och lyckades springa fel men fick ihop knappt tre km med några stegringar på slutet. Sedan in i hallen och hålla igång lite samtidigt som A-heatet pågick med David Nilsson som hare och där Anders Grahl sprang jämnt mot Huddinges John Kingstedt och där Grahl till slut spurtvann med några hundradelar. Ställde upp för start bredvid Kim och Antonio som hade anlitat Uhrbom som hare för sub 10.

Ett sista lycka till av Antonio!
Starten gick och jag kom iväg på yttervarvet efter Uhrbom och Antonio och när banorna gick ihop fick jag ytterligare en löpare framför mig som jag passerade på en gång. Hann tänka att det "känns lätt", en tanke som höll i sig ungefär 100 m. Uhrbom och Antonio hängde jag med ungefär ett varv innan de fick en liten lucka på ca 5 m men min plan var att prova varv på 40s vilket jag också gjorde de två första varven men de sprang någon sekund fortare. Luckan växte lite upp till kanske 10 m och bakom mig hade jag inget sällskap utan fick springa resten av loppet helt själv. Minns att jag passerade första kilometern ett par sekunder över 3:20 på egen klocka men jag var redan trött och alla som sprungit 3000 m påstår att andra kilometern är väldigt jobbig och här blev jag nog lite uppgiven av att se att avståndet framåt hela tiden ökade och lite feg också men jag var redan trött! 


Varvtiderna höll jag inte reda på så noga och inte fick jag några varvtider heller utan jag gjorde så gott jag kunde ändå men tröttheten tilltog, både flåset och benen kändes tunga! Jag började i alla fall varva löpare på den andra kilometern och ganska snart var jag inne på de sista fem varven och den sista kilometern. Riktigt trött nu men med målgång i sikte tyckte jag att jag kämpade men utan flyt alls och när jag här fokuserade på att springa med högre stegfrekvens tyckte jag faktiskt jag kom igen lite trots att jag var riktigt trött. Varvade ytterligare några löpare och plötsligt var det bara ett par varv kvar, fick speakerrapporter från Uhrbom och Antonio som nu låg ca 100m längre fram och på slutet närmade sig så när jag var på väg ut på mitt sista varv så spurtade Antonio mot mål med en Uhrbom bredvid som som knappt verkade trött utan peppade och hejade sista 100m. Sista varvet går det alltid att trycka på hur trött man än är och det gjorde jag i ett försök att i alla fall komma under 10:30 vilket jag ändå inte lyckades med. Jag stängde av klockan på 10:34 strax efter mållinjen och 10:34 och en andraplats (om inte Uhrbom räknas) i heatet blev det till slut också i resultatlistan.

Kim sprang bra och tog ut sig! 
Stannade kvar ett tag och pratade med folk och hade det trevligt. Förbundskaptenen i friidrott och stjärnsprintern Irene Ekelund var i publiken och överlag var det fin stämning i hallen. Att springa 3000m var en nyttig erfarenheter. Jag visste att sub10 skulle bli ett väldigt tufft mål men hade gärna sprungit på 10:15 istället för dryga 10:30. Jag har en förkylning i kroppen på som jag inte skyller på. Jag är inte i någon toppform just nu utan tror att den här tiden går att förbättra en hel del. Dels genom mer farttträning, genom att våga (plåga sig) mera i mittenpartiet av loppet och också våga mer direkt från start. Det är ju ingen tvekan om att min "talang" i den mån jag har någon är mot uthållighet och de längre sträckorna och inte fart och korta sträckor. Jag tror också att så här korta sträckor för mig kräver klart bättre uppvärmning med stegringar så att pulsen är högre på startlinjen. Då ska det tydligen bli lättare att möta den första vågen av mjölksyra, ett tips jag fått från mer erfarna löpare. 

En ny erfarenhet, en ny sträcka, ett personbästa och en trevlig kväll, det räcker ganska långt! 

6 kommentarer:

 1. Bra krigat och kul att träffas. Nu vet du hur 3000 meter kan vara ibland! =)

  SvaraRadera
 2. Jättekul och ses igen!! En grym tid för att va första racet!! Men du kommer att putsa på den, det är ett som är säkert!!

  SvaraRadera
 3. En stabil premiär på 2015. Hur känns det att springa 200 m varv?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Mikael, det var OK men visst hade jag hellre sprungit på 9:59-10:15 någonstans...bana inomhus tycker jag är riktigt roligt, snabbt underlag, doserade kurvor, varven går fort.

   Radera
 4. Hur jobbigt kan det vara - det är ju bara 3 km tänker jag. Sedan minns jag att jag hatar millopp och gillar maror ;-) Bra krigat och härligt att du "vågar" testa andra distanser än den mest bekväma!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha, ja just så! Jag har ju också en fallenhet för de längre sträckorna och att tävla på milen och "neråt" är förknippat med en hel del obehag för mig. Därför är jag glad att jag tog chansen och nu vill jag gärna prova igen. 1500/800m vore också roligt att få prova :) - hur jobbigt kan det vara lixxom :-)

   Radera