måndag 12 januari 2015

1800 armhävningar - är ni med?

Idag är jag trött i höftböjarna efter att ha sprungit nästan två timmar i nysnön igår. Jag har också konstigt nog träningsvärk i triceps efter att ha kört löjligt få armhävningar efter några av passen på sistone.

Jag skrev senast i årssammanfattningen att jag inte får till någon styrketräning. Jag verkar inte behöva det för att undvika att bli skadad heller. Det jag ibland kan drista mig till är några core-övningar och armhävningar efter löppass och just armhävningar tycker jag är bra. En noggrant utförd, långsam armhävning - inte sådana där slarvigt utförda armhävningar som syns i diverse instruktioner och program som t ex "100 pushups") - är bra styrketräning åt både axlar, rygg, armar och hela core-paketet. Dessutom är den enkel att utföra. Även om jag inte får till någon styrketräning gillar jag den lite tightare känslan i kroppen efter t ex armhävningar och jag hade ambitionen med 50 armhävningar per dag en månad i våras, något jag misslyckades med, det höll i ca två veckor.

Nu tänkte jag köra igen med start på dag, 60 per idag i 30 dagar - 1800 armhävningar. "Reglerna" jag tänker följa är dessa; Armhävningarna kan utföras närsomhelst men åtminstone 40 måste utföras vid samma tillfälle för att undvika att de 60 sprids ut på för många "set" under alltför lång tid under dagen. De 40 kan göras som 4x10 eller 2x20 med vila mellan men vid samma träningstillfälle. That's it, inga andra "regler". Så kommer jag göra, ni behöver inte ha det upplägget utan kör som det passar er för det vore roligt om vi blev fler som kör den här utmaningen! Redan har ett tiotal personer på Twitter och på jobbet hakat på och jag hoppas vi blir många fler!

Dagens 60 är gjorda (40+20 där de sista 20 var riktigt djupa och långsamt utförda). Om en månad är jag starkare i bålen och hela kroppen, något min löpning vinner på och känslan i kroppen är klart tightare.

Nu kör vi, hänger ni med? Starkare och snabbare om en månad! 

21 kommentarer:

 1. Sådana utmaningar tror jag på. Jag kommer att göra 30 per dag i 30 dagar. Vill också säga att bloggen är riktigt bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt Pontus och tack för berömmet av bloggen!!

   Radera
 2. Bra utmaning. Jag ska köra den också, fick även med mig två kompisar. Andra dagen idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt, Adam, vi är nu ett riktigt stort gäng som gör dagliga armhävningar! Roligt!!

   Radera
 3. Utmaningar, och framförallt publika sådana är en bra drivkraft :-).

  Bara en liten fråga hur du tänkte när regeln var minst 40 vid samma tillfälle, då får du ju 20 över som du inte kan göra senare eftersom dom inte är 40 stycken. Alltså måste du med den regeln trots allt göra alla 60 vid samma tillfälle?

  Hur som helst så är jag lite inne i en plankanutmaning just nu, konstigt det där hur svårt det ändå är att bara ta sig tid några minuter om dan till den "tråkigare" men ack så nyttiga träningen när man utan problem kan lägga en timme på själva löppassen... ...blir nog aldrig klok på det mänskliga sinnet :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför kan jag inte göra de 20 som blir över senare för att de inte är 40 Anders? Jag tänkte att åtminstone 40 av de 60 skulle göras vid ett tillfälle för att inte träningseffekten skulle bli för liten

   Radera
  2. Aha, så inte minst 40 vid varje tillfälle utan minst 40 vid ett tillfälle varje dag. Ja då blev det logiskt igen, bara lite misstolkat av mig.

   Är uppe i 120 s på plankan nu med målet 300 s dag 30.

   Radera
 4. Kommer inte hoppa på utmaningen, försöker få till två styrkepass/vecka mer långsiktigt just nu och det är utmaning nog. Men, det ska ändå bli skoj att följa dig :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fegis ;-) Skämt åsido, du försöker något som jag tyvärr givit upp för länge sedan, regelbunden styrka händer bara inte hos mig. Dag tre idag och dagens 60 klara, känner mig redan starkare!

   Radera
  2. Helt klart feg, är rädd att lägga på mig alldeles för mycket stora bröstmuskler :-)
   Regelbunden styrka är svårt då man helst vill springa, men jag har hållit i det ett litet tag nu, den stora utmaningen i det kommer till våren och sommaren. Hur kul är det att hänga i gymmet då?

   Radera
 5. Kul initiativ. Det blir ju lätt att man slarvar lite med styrkan. Jag börjar idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst blir det så Erik! Kul att du vill hänga på!

   Radera
 6. Vill inte bli starkare, bara snabbare... vilken utmaning skall göras då? :)
  Blir trött och har onte i armarna bara att tänka på denna utmaning. Som sagt skulle jag genomföra detta skulle jag behöva dela ut dem 60 armhävnignar i 12 omgångar under dagen!!! Och som du sa, det blir massor med mikropauser :)
  Jag lovar en sak: avslutar jag fint på fredag nästa vecka, då blir utmaning att köra 30 varje dag under 30 dagar, med start dagen efter maran :)

  (påminn mig gärna dock :-) )

  Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Springa fortare? ;-)

   heja heja, vilken mara ska du springa?

   Radera
 7. Styrketräning är ju något som kvinnliga bloggerskor i BBC är väldigt intresserade av, så det kan säkert behövas för dig som håller uppe styrka med långstrumpor och lite så uppiffat sunglasses...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sedär, jag verkar ha fått en nättroll med dyslexi på bloggen...kul...hoppas du är bättre på armhävningar än på att skriva...

   Radera
  2. Nättroll låter nästan som ett gulligt litet husdjur. Men vad vet jag, har inte haft något ännu :-)

   Radera
  3. Jag har varit förskonad också men speciellt gulliga är de väl sällan och inte bidrar de med något heller :-)

   Radera
  4. Dyslexi har Kungen också din lila fjolla!

   Radera
  5. Hehe lila fjolla... Skaffa dig något vettigt att göra "Maria" istället för att förstöra här!

   Radera