lördag 31 januari 2015

Hur gick det här till?

Vad kul att förra inlägget blev så välläst, över 500 visningar på jogg.se (där bloggen också visas automatiskt). Jag ser nu att det här inlägget är en slags fortsättning.

Jag följer ett femtiotal personer på Jogg.se. Det är andra t ex bloggare och löpare jag brukar träffa på tävlingar. Med "följer"menas att jag ser deras pass i träningsflödet och att deras träningsmängd syns i min "kompislista" och många av dem tränar mycket! Ett par löpare har kapacitet att tävla på SM och då är det kanske inte så konstigt med närmare 50 mil löpning i månaden, några har fokus på ultra och springer många och långa pass i terräng på helgerna.  De flesta är liksom jag ambitiösa, målmedvetna motionärer mitt i livet. Flera har sprungit över 30 mil i januari vilket imponerar på mig och det är något jag aldrig gjort. Extra imponerande då januari inte bjudit på alltför roliga förhållanden ur löparsynpunkt med varierat underlag med både snömodd och is.

Jag själv har tränat på bra utan någon direkt struktur och inte har jag räknat kilometer eller haft något mål heller. Lite yrvaket förvånat summerar jag ändå en riktigt bra träningsmånad med drygt 250 km löpning vilket bara är marginellt mindre än jag skrapade ihop januari 2014 när jag var helledig! Januari 2014 och januari 2015 påminner förresten om varandra både ur löpsynpunkt och vädersynpunkt. Här är tre bilder från pass januari 2014


Min "egen" Abborrebacke 400m brant backe - fina grejer :-)


Fyra intervallpass, två backpass på löpband, en tävling på 3000 m, ett par fartlekspass, ett långpass på 22 km i snöiga förhållanden och resten distans. Det har också blivit några dagar med både lunch-och kvällspass vilket såklart hjälper till! Långpasset skulle egentligen varit ett till men jag kortade av just det passet eftersom det var ett slitsamt och tråkigt pass! Jag har dock några halvlånga distanspass som nästan når upp till de 90 minuter som jag definierar som långpass.

Ett nyckelpass för att ha en bra mängd förra året var att någon kväll i veckan springa ett lite längre pass uppemot 15-17 km, ofta hade det passet kvalitetsinslag i form av tröskel eller marafart eller liknande. Några sådana pass har jag inte fått till i januari och till ganska stor del beror det på underlaget som inte inbjudit till snabbare löpning. Det har slitit ganska bra och varit jobbigt i farter som normalt inte är jobbiga men det är ju januari och bara att gilla läget!"Istället för att gå i andras fotspår, varför inte gå där ingen tidigare gått och lämna ett spår" eller hur var det nu ordspråket löd? I vilket fall som helst tycker jag bilden symboliserar januari på ett bra sätt! 

Februari är en kort månad och vad februari kommer bjuda på återstår att se, jag tänkte träna ungefär som i januari, några fartpass på band så länge snön ligger (just nu kommer det ju mera...). Jag hoppas på ett par långpass också. Det blir inga tävlingar utan det är fokus på vardag och träning. Hoppas inleda med ett halvlångt distanspass imorgon kväll. Gott så!

2 kommentarer:

  1. En liten fråga - kan du se min träning på jogg? Jag tror att du sett den förut. Jag har försökt ta bort den från allmän beskådan (kommer kanske att skriva ett inlägg om varför någon gång) men vet inte om jag lyckats.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, ja du finns med på min kompislista men du har dolt dagboken och då står det "Användaren har valt att inte dela ut sin träningsdata." när jag klickar på din profil.

      Radera