onsdag 9 september 2015

Snart dags för Stockholm halvmarathon igen

På lördag är det dags att sätta en nummerlapp på bröstet igen, det var riktigt länge sedan, har inte tävlat sedan i januari då jag sprang 3000m i Storängshallen. Att 2015 skulle bli en mellansäsong med mindre tävlande bestämde jag redan i slutet av 2014 då jag både tävlade intensivt och presterade väldigt bra med flera nya personbästan. På grund av skadeuppehållet har det blivit mindre tävlande än jag velat i år men trots det lyser det riktiga tävlingssuget ändå med sin frånvaro.

Stockholm halvmarathon är ett av mina absoluta favoritlopp som jag ogärna missar, det blir min elfte halvmara totalt och min sjunde start just här. I mina sex tidigare starter har jag sprungit på:

1:32:59 (2007)
1:32:15 (2009)
1:23:32 (2011)
1:24:52 (2012)
1:24:14 (2013)
1:21:24 (2014)

Tittar jag tillbaka sprang jag fantastiskt bra 2011 och 2013, högt och otroligt jämnt tempo. Loppet från 2011 rankar jag fortfarande som ett av mina allra bästa sett till både genomförande och tid. Och jämnheten 2013, att jag råkade springa både första och andra milen på 40:03. Loppet från 2012 var tyngre och mera ojämnt, formen var lite i dalande efter våren med första sub3 på maran i Stockholm och jag slog av lite på ambitionerna en bit in i loppet och klarade ändå 1:25. I fjol var jag också i bra form efter ett färskt PB på 10000m bana på Långlöparnas kväll några veckor innan och olikt mig så öppnade jag i ett högt tempo där jag visserligen tappade något på slutet men inte så mycket och det blev ett rejält PB. Målbilden var också extremt tydlig vilket inte är oviktigt såklart, nämligen att springa under den gamla kvalgränsen 1:23 för att kvala in till New York vilket jag klarade.

I år har jag ingen tydlig målbild förutom att jag tänker springa loppet som en avstämningspunkt inför New York för att se vad jag står någonstans. Det är en ny situation som påverkar hur jag lägger upp loppet när jag inte vet vad jag ska sikta på. Givetvis är målet alltid när jag tävlar att prestera så bra som möjligt för dagen och i princip alltid är en satsning mot PB aktuell. I form för att springa 1:21:24 från förra året tror jag dock inte att jag är i. Jag har fyra veckor med bra löpträning i benen och innan dess också en hel del träning mätt i tid men då i cykelsadeln och på styrketräningsmattan i sommar.

Jag skulle kunna springa i marafart eller ”bara” i 4:15-fart och hoppas på ett lätt känsla men det känns för defensivt. Jag brukar själv säga att är man stabil på 1:25 på halvmaran så klarar man sub3 på maran och under 1:25 vill jag därför gärna klara. Ännu mera nöjd är jag om jag skulle klara att snitta 4 min/km vilket ger 1:24 i sluttid. 1:21 tror jag absolut är utom räckhåll i år och jag tänker inte öppna i 3:45-3:48-fart vilket jag gjorde förra året. 

Ett alternativ är att gå ut lugnare - det svåra med det är att jag tidigare har provat det just på halvmaran och då upplevt det svårt att växla upp, halvmaran karakteriseras av halvhård "marschfart" och jag är duktig på att springa jämnt trots att banan med sin kuperade inledning och avslutning inte inbjuder till det. Banan är riktigt lättsprungen från strax innan milen fram till 18 km men att växla tempo efter en mil är ändå inte lätt.

Ett annat alternativ är såklart att köra på - håller det så håller det och håller det inte så får jag ju besked om det.

Det troligaste är nog att jag, 1. inte kommer bestämma något definitivt förrän startskottet gått och jag ser hur känslan är. 2. öppnar någonstans i trakten av 4:05-4:10 min/km och förhoppningsvis kan hamna någonstans runt 4 min/km eller strax däröver när jag kommit in i loppet i motsats till vad jag skrivit ovan.

Några små förändringar av banan har gjorts i år men jag gissar att det i stort sett är ett nollsummespel, övre Torsgatan slipper vi och backen upp till "Lilla Västerbron" på Kungsholmen, i gengäld återkommer ett segt motlut efter "Krillan" och någon ny sväng längs vattnet både i Tantolunden och vid Hornsberg.

Några saker i att komma ihåg även i år:

 • Motlutet vid Tantolunden är kvar, det känns löjligt lätt först, knappt ens som en backe men är långt och jag kommer precis som vanligt vara trött vid krönet. 
 • Skeppsbron är lika lång som vanligt och där den svänger är det inte INTE för målgång utan för Kungliga Slottet som ligger där det alltid legat, även i år, jag är aldrig så mycket republikan som just här! 
 • Det kommer vara hysteriskt trångt första halva kilometern då den för stora startgruppen A även i år rymmer löpare som springer på allt mellan 1:18-1:40. In i fållan i god tid! 
 • Det är lika mycket folk som vanligt överallt i Kungsträdgården och på Skeppsbron men att värma upp genom att jogga bland turisterna i Gamla Stans gränder på andra sidan starten går faktiskt alldeles utmärkt! 
Loppet är lagom stort, det är nästan alltid bra väder och mycket publik och distansen passar mig och jag tror inte formen är katastrofalt dålig efter de senaste veckornas bra träning så det ska bli kul att tävla på ett av mina favoritlopp igen! Jag var riktigt seg i benen efter helgen efter bra träning förra veckan så den här veckan innehåller bara ett par lättare pass, bla ett distanspass idag på lunchen med lite fartökningar på fortfarande ganska sega ben. Det är dessutom en hel del annat som ska göras i veckan, föräldramöten t ex och väldigt mycket på jobbet vilket gör att jag är stressad. Löpare jag känner avverkar det ena fantastiska passet efter det andra men nu är tid att fokusera på att jag också kan springa bra på ben som förhoppningsvis är mer återhämtade på lördag. Ser du ett par röda DS Racers, ett rött klubblinne med nr 277 på bröstet före eller efter loppet så säg hej! 


2012 var det ganska slitsamt, här med ca 5 km kvar
2013 var jag piggare på Södermälarstrand när jag sprang om Erik
2014 var jag glad i mål efter ett rejält PB, här med Karima och Gabriel, två duktiga löpare jag följer på jogg.se

14 kommentarer:

 1. Kul att du springer på lördag. Ett av mina favvo lopp också, 6:e året irad blir det för mig. Hoppas att inte vara sjuk eller skadad, det har faktiskt blivit en tradition på detta lopp tyvärr så har inga "heta" minnen förrutom att det är et tkul lopp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då kanske vi ses i vimlet Pernilla, tråkig tradition, hoppas du kan bryta den i år och vara frisk, det måste vara alla den där farliga flygplansluften du utsätter dig för :-) Lycka till!

   Radera
 2. 4m/km borde väl ge strax över 1:24?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, tankevurpa av mig, upprättat nu, när jag sprang på 1:23 var jag ju nöjd över att snitta strax UNDER 4 min/km.

   Radera
 3. Lycka till Staffan!
  Att springa en halvmara innan maran är ett bra formtest!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Eva, visst är det, nu är det ju väldigt långt mellan halvmaran och maran så det blir ju ingen "generalrepetition", den kommer i form av ett tufft långpass tre veckor innan maran, men en bra avstämning blir det likväl :)

   Radera
 4. 4 min tempo ger inte låga 1:24 , det ger medel 1:24, du verkar inte vara räknekunnig så du borde gå om lågstadiet och lära dig räkna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra idé! skall vi gå dit tillsammans de har en kurs i socialt hyfs som går precis efter kursen i hur man räknar ut splittider//Jens

   Radera
  2. Tack Jens! :) efter snart sex års bloggande har i år en del märkliga och totalt meningslösa kommentarer som den här börjat dyka upp.

   Radera
  3. Upphör inte att förvånas över fräckheten hos en del bloggare som Staffan, att försöka knycka några sekunder som saknar värde. Konstigt och avvikande att han hela tiden slår på de som läser och kommenterar, i stället för att visa respekt, när han själv väljer att ha kommentarer på sin blogg. Nene: ditt beteende att lägga dig i någon annans blogg visar inte någon respekt alls, men det blir väl så med ditt alkoholfokus. Staffan: Om du vill ha kommentarer visa respekt. Om du inte vill ha kommentarer lägg ned den delen av bloggen eller sluta blogga, det bästa.

   Radera
  4. Det är inte jag som inte visar respek eller " slår påse som kommenterar" av de 8800 kommentarerna på den här bloggen är högst ett tjugotal negativa och meningslösa, din kommentar är en sådan. Det är de som lämnar hånfulla kommentarer på min blogg och "knycker några sekunder som saknar värde" som du uttrycker det som inte visar respekt. Hånfulla kommentarer utan sakkritik bemöts likadant tillbaka. Sakkritik i god ton bemöts i god ton tillbaka, as simple as that.

   Det är inget måste att läsa min blogg om man inte gillar den! Jag fick senast idag på Stockholm halvmaraton väldigt mycket uppskattning för min blogg. Det blir direkt komiskt när du tilltalar en oerhört sympatisk och duktig löpare och vinkännare som Jens med orden " med ditt alkoholfokus". Häcka på Flashback istället med resten av begåvningsreserven!

   Radera
 5. Lägg av Maria... Sluta läsa om du retar dig så på vad som skrivs här.

  SvaraRadera
 6. Maria: hela poängen att ha ett kommentatorsfält är väl just att man skall ha möjligheten att lägga sig i? Jag har svårt att se att det inte skulle vara respektfullt!
  Att sedan människor verkar ha lätt för att ta till en otrevlig samtalston är ju trist, men som man ropar får man oftast svar!
  Om det nu finns synpunkter på skrivet material går det väl utmärkt att bemöta i sak utan hånfulla kommentarer om att gå om lågstadiet eller alkoholfokus tex?

  SvaraRadera
 7. Staffan verkar av resultatlistan att döma väl så duktig på att både räkna splittider i 4:a fart samt springa i den hastigheten ;)

  SvaraRadera