söndag 6 september 2015

Att springa med regnjacka - två recensioner. Kamleika Race Smock II och Craft Weather Jacket.

Någon bestämde att det blev höst första september och det senaste dygnet har regnet vräkt ner! Uppväxt på sjuttiotalet var regnkläder länge synonymt med de där tjocka, stela gula rockarna med knappar och hängselbyxorna. Efter det har jag haft billiga regnjackor köpt på rea i någon random sportaffär som jag använt vid utflykter och utomhusvistelse i regnigt väder och absolut inte att träna i. Med andra ord har inte jackorna använts speciellt ofta då jag t ex inte fjällvandrar eller idkar något friluftsliv att tala om.

Förra året var det aktuellt att byta regnjacka och efter att ha läst på t ex Swedentrails-bloggen om skillnaden med att springa i en bra regnjacka så blev jag nyfiken på en jacka med bredare användningsområde som inte skulle hänga i garderoben 350 dagar om året.

Valet föll till slut på en jacka från brittiska OMM som är en förkortning för Original Mountain Marathon som är en flerdagarsorientering i de brittiska bergen. Jackan som heter Kamleika Race Smock II köpte jag för egna pengar hos orienteringsspecialistens butik på Kungsholmen i Stockholm.

Det som framförallt utmärker den här väldigt lätta jackan som bara väger 230 g är mjukheten och hur tyst den är. Glöm gamla regnjackor som prasslar vid minsta rörelse, med den här jackan rör du dig knäpptyst! Tyget kallas Kamleika 4-way stretch och är ett elastiskt material i tre lager som har en vattentäthet på 20000 mm och andning på 15000 gsm/24h vilket inte säger mig något alls men är tydligen väldigt "bra". Tyget är både extremt tunt OCH "stretchigt" vilket gör att den både tål lite tuffare tag och ger full rörlighet trots en tight skuren passform. Jag valde storlek M, expediten (orienterare) tyckte jag kunde gått ner till S vilket också gav full rörlighet över axlar och armar men jag kände att det blev väl tight över bröstet och jag ville få ha plats med ett mellanlager kläder för kallare dagar så jag valde M och då är passformen fortfarande tight men inte trång och jag upplever att jackan blivit något större med tiden, kanske just p g a det stretchiga tyget.

Jackan har sedan köpet varit en trogen följeslagare och även om jackan egentligen är helt "overkill" för mig som förmodligen aldrig kommer springa några bergsultror så har jag upfyllt målet att den ska användas ofta både när det regnar och inte regnar.

Jackan ger ett ömtåligt intryck med sitt extremt tunna tyg men jag har cyklat med den i hällregn och sprungit med den i regn och den står emot mycket vatten! Det tunna tyget gör att jackan kan kännas kall mot huden om jag bara har en T-shirt under men inte om jag har underställ under. Tyget känns tätt men jag upplever oftast andningsförmågan som god även om jag också ibland upplevt jackan som varm trots dess tunnhet. Just andningsförmågan är omdebatterad i kundrecensionerna på t ex Wiggle, men jag upplever absolut att tyget andas. Jackan har Annorak- (halv) dragkedja men det finns en motsvarande Race Jacket i samma material med traditionell lång dragkedja.
OMM Kamleika Race Smock II 

+
Extremt lätt och packbar, tar väldigt lite plats
Tight passform med full rörlighet vid löpning
Snygg och annorlunda jacka som människor tittar en extra gång på
Huvan sitter tight och på plats
Lättåtkomlig bröstficka

-
Hos vissa användare har jackan fått kritik för hållbarheten och tyget ger ett skört intryck men jag tycker ännu så länge den står emot tuffa tag, grenar etc.
Högt pris (knappt 1500kr) men håller jackan förväntar jag mig att den håller i många år då kvaliteten i övrigt känns hög!

Slutligen är jackan väldigt tuff och snygg som folk tittat en extra gång på och har ni alltid letat efter en jacka där ni känner er som en käpptyst, svartklädd Ninja när ni bär den så kan ni sluta leta här. Då är detta definitivt jackan för er! :)

Ni vet att jag tack vare bloggandet sedan länge supporteras av Craft och av dem fick jag förra säsongen en jacka som är fantastisk att springa i när vädret är åt det busigare hållet, Craft Weather Jacket. Jämfört med Kamleikan så är Weather Jacket en mer traditionell regn-och löparjacka. Den är kraftigare i materialet och därmed varmare och står emot vind bättre än Kamleikan utan att för den skull kompromissa med andningsförmågan som är fullgod. Den här jackan har jag alltså fått och inte köpt för egna pengar. Den ligger lika i pris som OMM-jackan och går att köpa t ex genom Crafts webbshop men går att hitta billigare på nätet, genom att t ex söka på t ex Prisjakt eller Pricerunner eller liknande. Den går också att hitta i mer välsorterade sportbutiker.

Liksom hos Kamleikan sitter huvan på plats men på Weather Jacket fladdrar den lite mer bakom nacken när den inte sitter på huvudet, framförallt om det blåser.


Årets modell av Craft Weather Jacket är blå från Crafts webbshop

+
Bra ventilation i ryggen
Huvan sitter på plats med goda justeringsmöjligheter
Mjuk och följsam och med mycket bra passform
Snygg

-
Inte så gott om fickor som jag skulle önska

Craft Weather Jacket har blivit min favorit för löpning i ruskväder, då den effektivt stänger vind och väta ute och håller mig varm, inte minst höst och vinter. Kamleikan springer jag också i men den är inte lika varm som Weather Jacket. Däremot använder jag ofta Kamleikan som regnjacka när jag inte springer och ofta vid uteaktiviteter till vardags.

Slutligen ja, det är en väldigt skillnad åt det positiva hållet att springa i regn med en jacka som är tillverkad för att klara regn och komma hem torr och varm efter löprundan till skillnad mot en vanlig vindjacka där jag ofta blir våt och kall vid löpning i regn! Jag trodde inte skillnaden skulle vara så stor men nu är regnjacka givet vid längre löpturer med risk för regn!

Jag har en riktigt bra träningsvecka i benen med kuperad distans, marafart och fart och tanken var ett längre fartpass idag men kanske skjuter jag på det till imorgon regnjacka till trots...


13 kommentarer:

 1. Hade faktiskt en OMM jacka men skickade tillbaka den då jag inte var nöjd med just den. Tyckte den läckte in mer än vad den skulle. Provade min Berghusen jacka igår och efter ett lite pass med lite skog har jag en stor reva i den... Inte NÖJD! Så det blir att skicka tillbaka den med. Just nu snuffar jag på en Craft jacka

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ojdå Alexandra, tråkigt, ja de måste ju tåla både väta och kontakt med grenar och annat skogen, annars är de ju inget att ha!

   Radera
 2. Intressant som vanligt Staffan och tack för tipsen! Att springa utan fullgott regnskydd har jag mycket erfarenhet av men ännu inte fått tummen ur. Efter gårdagens runda blir jag dock sugen. Minns tex i våras på sthlm marathon när man med genomblött linne kom ner på norr mälarstrand och mötte en isande vind. Den extra nedkylningseffekten sög verkligen musten ur mig. Igår kramade jag ur sju deciliter ur en funktionst-shirt. Tror det var rekord. Var bara tvungen att testa...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Urban. Sju deciliter, herregud! Ja en regnjacka gör skillnad.

   Radera
 3. Kul att du har hittat lite av förra årets tyger på årets Lindex-rea!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul. Eftersom du inte verkar läskunnig så gå till närmaste bibliotek. De har massor av bra, lättlästa barnböcker, t ex om troll.

   Radera
 4. Tack för en bra prylresencion. Craft-jacka inköpt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då hoppas jag du blir nöjd med den! :)

   Radera
  2. Då hoppas jag du blir nöjd med den! :)

   Radera
 5. Kul och läsa Staffan! Jag har ju alltid påstått att skillnaden är stor. Skönt att du håller med. Jag tycker inte Kamleika läcker in som Hoff säger. Jag tyvker det är en av de mest mångsidiga jackor jag testat. Och som du säger, ljudlös!

  SvaraRadera
 6. Kul och läsa Staffan! Jag har ju alltid påstått att skillnaden är stor. Skönt att du håller med. Jag tycker inte Kamleika läcker in som Hoff säger. Jag tyvker det är en av de mest mångsidiga jackor jag testat. Och som du säger, ljudlös!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den är grymt bra Jens, jag ör riktigt nöjd med det köpet och använder den mycket till träning och till vardags!

   Radera