tisdag 23 augusti 2016

Blogg- och delvis löptorka

Jag är drabbad av bloggtorka, något jag insett långt innan det här inlägget. På sommaren blir det naturligt färre inlägg men torkan har varit mera långvarig än så. Det är inte samma trafik till bloggen längre, vilket säkert har att göra med att bloggar som företeelse minskar i popularitet men det har också att göra med att jag inte skriver lika ofta eller lika bra längre. Det är bara att erkänna!

Mitt syfte med bloggen från början var att skildra min träning och hur den rymdes med familj, jobb och allt annat mitt i livet. Det var länge sedan bloggen var en träningsdagbok och när jag nu avrapporterar min träning blir det inte speciellt intressant tycker jag själv och då kan jag inte förvänta mig att andra tycker det är intressant heller. Självklart beror det på att min träning just nu inte är så spännande. Jag tränar med en bra volym och har också variation på passen men fokus och målsättningar saknas vilket gör träningen uddlös. Tävlingslusten lyser dessvärre också nästan helt med sin frånvaro och så har det varit en längre tid, vilket ytterligare gör träningen mer konturlös. Det är lite för många lugna distanspass och för få pass som lyfter mig och även om jag fortfarande försöker träna i olika farter och variera passen beroende på vad jag framför mig är det halvhjärtat jämfört med för några år sedan.

Det händer inte heller ofta att jag får små underfundiga idéer eller gör iakttagelser under mina löppass som räcker till ett helt blogginlägg. Återstår de längre texter jag ibland skriver i krönikeform, texter jag lägger mera krut på och som ofta blir vällästa och ibland också väcker debatt, som t ex inlägget om SOK uttagningskriterier nyligen eller det äldre inlägget om den grabbiga löpningen.

Med löpningen känns det som om jag borde göra något för att åstadkomma en förändring men vad detta något är står inte klart för mig! Jag var innan semestern inne på att jag nog skulle försöka springa lite försiktigare, i farter jag behärskar och i farter som motsvarar där jag är nu istället för där jag vill vara och det jobbar jag fortfarande med, med en del "återfall" i form av för snabba stegringslopp i sommar. Ett trevligt distanspass i veckan med en mycket snabbare löpare än jag bekräftade också de tankarna.

Jag är och kommer naturligtvis alltid vara en "gubbe" och föredetting men nu känner jag tyvärr mig som en föredetting jämfört med mig själv och det är värre.

Vill jag fortfarande utvecklas som löpare? Ja, men viljan är just nu inte lika stark som förut eller så är det bara en demotiverande nedåtgående spiral där halvdålig form ger halvdålig träning vilket ger halvdålig form.

Tycker jag fortfarande det är roligt med löpning eller värt tiden jag lägger ner på det? Tveklöst ja! Löpningen är en given del av mig och jag har svårt att se mig själv vara utan den. Den ger mig mervärde på så många sätt, fortfarande!

Ska jag springa mera? Tveksamt om motivationen räcker för det just nu eller om det ens är rätt väg att gå. Dessutom får jag då prioritera löpningen hårdare i min vardag och då blir det på bekostnad av familjetid vilket jag inte vill.

Borde jag springa lite mindre, färre pass för att istället vara fräschare till de viktigare passen? Kanske, det är en tanke jag lekt med en del i år då jag oftare känner mig förkyld, trött och lite sliten, men samtidigt, väldigt få löpare blir bättre av att springa mindre. Jag uppskattar de lugna distanspassen för just vad de är, lugna, sköna, avkopplande, för det mesta i alla fall. En del är ju faktiskt bara tråkiga och slitsamma och kunde jag veta innan passet vilka de är skulle jag gärna hoppa över dem.

Löpning i Oxvreten. Foto: Philip Persson, med tillstånd.

Jag har funderat flera gånger på att avsluta bloggen. Att sluta på topp är det redan för sent för, då skulle jag slutat för ett bra tag sedan och det är inte helt enkelt att säga hej då till något jag hållit på med så länge och som gett mig mer än jag någonsin kunde ana när jag började skriva sensommaren 2009. Jag gillar fortfarande att skriva och det här är mitt lilla hörn där jag kan göra det. Jag uppskattar kontakten med er läsare även om ni blivit färre, och att ni kommer fram och hälsar på de mest oväntade ställen, som nu senast under semestern på Öland till exempel.Tack för det!

Jag ser mig själv som en uthållig person som inte ger upp så lätt. Jag har alltid bloggat ärligt i både med-och motgång eftersom jag tycker det blir intressantare att följa så. Men nu har jag inte haft några direkta med-eller motgångar på ett tag och bloggandet liksom löpningen har därmed blivit spretigt, och saknat både skärpa, riktning och inspiration.

Jag tar gärna hjälp av er läsare, finns det något ni saknat på bloggen, något ni vill att jag ska skriva om?

Tills vidare kommer jag fortsätta som jag gör. Tidigare pauser har alltid resulterat i både saknad och skrivklåda. Att sluta känns fortfarande drastiskt och jag ger mig tusan på att jag då helt plötsligt skulle få ett lyft i både löpning och bloggande och få massor att skriva om. Så jag fortsätter. Det blir nog färre inlägg där jag bara avrapporterar träning (i alla fall om träningen fortsätter som nu) men förhoppningsvis en bra kvalité på de inlägg jag väljer att publicera.

Det finns tecken på att jag är på väg uppåt igen vad gäller löpningen och då kanske blogginspirationen följer efter. Jag har fått till en hel del bra träning i slutet av semestern och nu åter i rutinerna. Om tre veckor ska jag springa halvmaraton igen och där har jag tänkt bevisa för mig själv att jag fortfarande kan springa halvmaraton under 4 min/km i snitt. Ett kortsiktigt och tydligt mål! Långsiktiga mål finns också men nu är det här inlägget tillräckligt långt varför ni får läsa om dem någon annan gång! Se där, lite av den "gamla" Staffan som skymtar bakom den här grå bloggtorkan!

snabba shorts och skönt linne packade för tusingar på bana på lunchen!

6 kommentarer:

 1. Du e så grym å alltid en fröjd att läsa din blogg!

  SvaraRadera
 2. Inte roligt att läsa att du drabbats motivations- och inspirationsbrist. Men i ärligthetens namn också lite skönt att veta att det inte bara är jag som brottas med funderingar om bloggavveckling och träningstvivel. I mitt fall är tankarna kring bloggens vara eller inte kanske mer en fråga om tidsbrist än motivationsbrist, men de finns helt klart dagar när bloggen hänger på ett hår. Och jo, nog tror jag att det också har lite att göra med att bloggar väl numer snarast är att betrakta som helt ute. Jag känenr mig som något av en nostalgisk digital dinosaurie som vägrar hänga med i tiden. :-)
  Och samtidigt är det för mig som för dig: på bloggenkan mitt skrivande kan få fritt spelrum. Och fortfarande finns folk i bloggosfären som jag utan blogg skulle förlora all kontakt med. Det vill jag inte gärna.
  Jag hoppas förstås att du fortsätter blogga!
  Och jag läser in stort hopp för din framtida träningsmotivation i de sista meningarna. Ett par grispass i mörk, regnig novemberkväll kommer om inte annat att få dig att känna dig som en tvättäkta löpare igen. På sommaren springer alla. det är när vintern komemr som agnarna sållas från vetet.

  SvaraRadera
 3. Jag kan verkligen relatera till din kommentar Bureborn, ja vi är "ute" på flera sätt :-) men har skrivklåda båda två och en enkel plats att formulera oss på. Ibland leker jag med tanken på att skriva någon annanstans, om något annat men vet ej vad och var, vet bara att jag skulle sakna att formulera mig, den dagen jag väljer att inte uppdatera den här bloggen längre men det dagen är som tur var inte kommen ännu. Jag tror också bloggmotivationen, för mig hänger ihop med träningsmotivationen och den är verkligen på väg upp vilket jag ju avslutade med så jag har gott hopp om att även skrivinspirationen snart sköljer över mig igen i lite högre vågor. Jag älskar ju sommaren och har haft en bra sådan och ett tecken är faktiskt att jag redan nu ser fram emot lite "murrig" höstlöpning. Jag överraskades av mörkret igår kväll och borde redan då haft med mig pannlampan faktiskt :)

  SvaraRadera
 4. Din blogg är grym! Har läst den sedan 2010. Jag skulle gärna se ett riktigt nördinlägg med data samlade från din löpning de fem sex senaste åren och en analys på det!! Please, keep inspiring! /Tuggarn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla Anders!! Det sätter ju genast igång en del tankar, det är faktiskt så att när det blir 31 december 2016 så har jag sprungit regelbundet i tio år. Det borde kunna bli en serie ganska bra, och nördiga inlägg med massor av data :-) men då får du vänta några månader :-)

   Radera