onsdag 28 augusti 2013

4:30-fart genom tillvaron fyller fyra år

Det första trevande inlägget skrev jag den 26 augusti 2009 efter att ha läst andra bloggar och ett tag umgåtts med tanken att skriva själv. Snabbt kom jag att uppskatta skrivandet, kommentarerna och kontakten med er läsare och relativt snabbt blev bloggen också ganska välbesökt. Hittils har det blivit 663 inlägg som har gett upphov till 6500 kommentarer varav jag själv naturligtvis stått för många. Jag närmar mig 400.000 sidvisningar och brukar under vår och höst ha ungefär 15.000 besök i månaden på sidan. Många har följt med från första början, några har slutat lämna spår efter sig i form av kommentarer medans många andra tillkommit längs vägen. Det är det objektiva och mätbara.


Det subjektiva är så mycket mer än siffror och statistik! Det som började mest som ett test för att se om jag tyckte det var roligt har med tiden blivit viktigt för mig! Annars skulle jag aldrig lägga den tid som det faktiskt tar att skriva hur snabbt mina fingrar än dansar över tangentbordet. Bloggen har gett mig mer än jag någonsin kunnat ana när jag började. Nya kontakter, bekantskaper och t o m vänner. Inspiration, kunskap och "arbete" i blygsam skala, lett till oväntade möten och tidningsartiklar. Jag har nästan enbart fått positiva kommentarer och synpunkter och helt sluppit "näthat", sarkasm, kritik, eller annan form av negativism. Jag är helt övertygad om att bloggen í sig bidrar både med kontinuitet och motivation till min egen träning vilket i sig gjort mig till en bättre, mer kunnig löpare!

Fortsättningen då? Hur länge är det intressant att följa en allt äldre löpare som kanske kommer kämpa alltmer och ändå inte kunna nå resultat från fornstora dar? Det är ju tydligt så att många lockats att läsa om min träning då jag är hyggligt snabb på en ganska begränsad träning utan att på något sätt vara unik, vi är många killar och tjejer i liknande ålder och med liknande träning som presterarar fina resultat!

Visst, jag har flera gånger umgåtts med tanken på att sluta skriva men vid varje försök till paus har skrivlusten blivit för stor och jag har alltid hittat tillbaka och idéer till nya inlägg dyker ständigt upp under löprundorna. Jag kommer alltså fortsätta så länge lusten finns där och ser inte att bloggen kommer genomgå några större förändringar framöver. Jag skriver för min egen skull och för att jag tycker om det, för att jag är intresserad av ämnet löpning och lär mig mera genom skrivandet och kontakten med er läsare. Sedan är det också bra träning för huvudet att skriva och bloggen tillför struktur i form av en dagbok över min träning där jag kan gå tillbaka och läsa om tidigare tankar, målsättningar och träning.


Att ni läsare flera gånger, senast idag faktiskt, kallat min blogg för "Sveriges bästa löparblogg" känns både surrealistiskt, väldigt hedrande, inspirerande och roligt och har såklart en omedelbar effekt på min fortsatta motivation, så tack! Tack för att ni läser och tycker till oavsett om ni har läst i flera år eller surfade hit först idag!

Livet handlar inte bara om löpning och bloggande, hur trevligt det än är!

37 kommentarer:

 1. Grattis! Bra gjort att skriva så länge och bibehålla lusten och kvaliteten. Det jag gillar med din blogg är att den är fokuserad på löpning och din blogg var faktiskt än av de som inspirerade mig att börja blogga. Hoppas du fortsätter i minst fyra år till:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Johan, inte minst för att du berömmer kvaliteten, det betyder mycket!

   Radera
 2. Håller med föregående talare!
  Din blogg var en av de första jag började läsa och sen tog det ett tag innan jag vågade kommentera.
  Jag skriver under på det du skriver att det ger mycket att blogga, på många plan!
  Fortsätt skriva och inspirera Staffan! Du är en förebild och din blogg håller hög kvalitet och jag kommer fortsätta läsa även om du blir gammal och långsam (vilket typ kommer inträffa om ca 30 år)! KRAM!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla Eva, jag vet att ju att du skrivit det innan men det känns fortfarande konstigt nu att du inte vågade kommentera i början! Haha, vi får väl se när långsamheten inträffar. Om 30 år härjar vi runt i M70/K70, så blir det färdtjänst efter loppen till något trevligt ställe att fira på :) Kram!

   Radera
 3. Precis som Eva säger - din blogg var en av de första jag började läsa och följa och det gör jag fortfarande (även om jag inte kommenterar blogg-inlägg lika ofta som tidigare). Den är fortfarande lika intressant att läsa men jag vill särskilt tacka för att du var en starkt bidragande orsak till att jag fick struktur på min träning och lockade mig att sätta mål för den. Genom bloggen (och dig som person förstås) har jag lärt mig mycket om löpning, prylar och annat!

  Hoppas du fortsätter skriva och närmast ser jag fram emot din (alltid lika välskrivna) race-report från Lidingöloppet 2013. Ska bli skoj att läsa om hur både jag, Olof och du själv gör oväntat utmärkt ifrån oss där ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv Tobias, för inspiration och trevligt sällskap flera gånger om nu! Vår gemensamma löptur i ett regnigt och kallt Stockholm 2/6 förra året kommer jag alltid minnas! Efter det har jag mest sett din ryggtavla :) men jag ser fram emot att träffas och springa ihop igen på Lidingö!

   Radera
 4. Du är en löparlegend!

  Detta är den enda blogg som jag läser och kikar in dagligen för att se om du lagt upp något nytt inlägg. Det är väldigt roligt att läsa och lusten till att löpa ökar efter varje läst ord. Fortsätt, även fast kroppen ger upp så är det hjärtat du springer med!

  Hoppas du fortsätter att skriva!


  Oliwer

  SvaraRadera
  Svar
  1. En löparlegend minsann, Oliwer, det var inget dåligt beröm, tack!! Jag hoppas verkligen att kroppen hänger med i många år än och kommer fortsätta skriva om mina löparäventyr!

   Radera
 5. Grattis på 4-årsdagen! Stort! Jag hänger med dig framåt oavsett hur snabb eller långsam du är!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Tove, vi fortsätter med skrivandet och löpandet, hoppas få se dig igen på någon gemensam startlinje framöver! Kanske fäster jag en osynlig spindeltråd vid din rygg på nästa års Stockholm marathon :)

   Radera
 6. Inte så ofta jag skriver här kanske men jag läser alla dina inlägg, det kan jag lova. :)
  Bra blogg som ger bra inspiration, dessutom ligger man ju på ungefär samma nivå.
  Kul också att jag träffade min sub3-följeslagare här i kommentarsfältet.
  Håller med Tobias att jag också ser fram emot race-report från LL.

  Hipp hipp hurra på årsdagen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Olov, jag följer din blogg lika troget även om det under perioder är si och så med kommenterandet. Jag håller med, det ger lite extra inspiration när man är så lika i kapacitet som vi är! Dessutom är det roligt att du och Tobias via den här bloggen hjälpte varandra till sub3 i Göteborg i höstas!

   Radera
 7. GRATTIS både till dig och bloggen!
  Jag är glad att du har lusten kvar. :-)
  Det är just därför man ska skriva en blogg tycker jag.
  Varken du eller jag skriver ju för någon annan (typ tidning/sponsor) egentligen och det tycker jag är en enorm frihet!
  Och du, även unga löpare blir äldre (och osnabbare) men löpningen är lika viktig ändå. :-)
  Keep up the good job.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla Ingmarie, jag med :-) Ja, jag kan ju skriva om precis vad jag vill här egentligen och det finns ju många angelägna ämnen och saker och tycka till om men jag vill behålla fokuset på löpningen, annars kommer det nog spreta för mycket! Ja, att löpningen är viktig är ju du minst sagt ett bevis på!

   Radera
 8. Grattis Staffan!

  Jag tycker att det är kul att du alltid kommer tillbaka och presterar bättre tider, även om det känns lite motigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Lennart, håller med dig, i vintras var det tungt, slitna ben och dåliga blodvärden under Premiärmilen men jag tog mig tillbaka, liksom jag gjort tidigare! Hoppas kunna göra det många gånger igen!

   Radera
 9. Kul Staffan och grattis på 4-årsdagen! Vill minnas att du huserade på Puls (hängde också där) under namnet "Newmill" en gång i tiden...? Dina tider är grymma jämfört med då, men det blir svårare & svårare, och som du konstaterar; åldern gör det inte heller lättare att leverera stordåd. Följer & läser din blogg regelbundet även om jag bara gör sporadiska inlägg. Fortsätt att skriva!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Magnus! Gamla Puls ja, det stämmer bra det, mitt alias där var NewMill och visst har jag utvecklats sedan dess! Jag tror inte jag nått något max ännu men vidare utveckling kanske kräver mera specialisering än att försöka vara bra på allt mellan 5-42,2km, samt att kanske köra lite hårdare på vissa pass!

   Radera
 10. Grattis 4-åringen! :)
  Håller med det som skrivits här ovan. Jag gillar din blogg för att den är stilren, fokuserad men ändå personlig. Plus naturligtvis att du skriver bra och är kunnig angående löpningen.

  Visst, vid något skede börjar man ohjälpligt bli långsammare, men jag tror inte du är riktigt där ännu. Och även om den dagen skulle vara idag, så tror jag inte att du tappar många läsare om du håller din stil på bloggen. På tal om snabb/långsam, så din snabbdistans är någons nerjogg, samtidigt som din nerjogg är någon annans snabbdistans... :)

  Fridens Liljor!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Running Mima! Jag tror och hoppas inte heller jag är där ännu, visst är det så, jag är en snigel jämfört med vissa, en jepard jämfört med andra :)

   Radera
 11. Grattis! Och tack för att du anstränger dig för att inspirera oss andra.
  /Peter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv Peter, för att du läser och kommenterar!

   Radera
 12. Grattis Staffan! Instämmer helt i alla lovord ovan! Igår på Hälsoloppet tänkte jag också på att det då var exakt ett år sedan jag träffade dig "live" första gången. Även om jag vet att du inte var nöjd med loppet så tyckte jag att det var väldigt kul att ses! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer Louise och det tyckte jag också, Nej, jag var inte nöjd med mina 38:00 där då jag faktiskt siktade klart högre och hade tränat målmedvetet för det. Sett i backspegeln hur jag sedan kände mig under vintern så hade jag nog en dalande formkurva där plus att jag sedan länge hade slarvat med mina järntabletter som jag tar mot mitt dåliga blodvärde sedan många år tillbaka. Nu är ju inte 38:00 dåligt och jag är inte bättre idag men just då var jag missnöjd. Hoppas vi ses på t ex Stockholm halvmarathon för visst ska du springa även det, jag kommer nog ha lite tid att slå ihjäl i Kungsträdgården innan start!

   Radera
  2. Ja, ser fram emot halvmaran! Just nu sjuk, men hoppas jag ska bli ordentligt frisk på två veckor. Vi ses!

   Radera
 13. Jag har inte hängt här jättelänge, men tycker om bloggen!
  Låter bra att du vill fortsätta. Du får tänka som så, att även om du blir äldre och kanske behöver kämpa för att nå dina egna tider, kommer du alltid kunna dela med dig av erfarenheten och träningsupplägg för oss nytillkomna "sniglar". ;-))
  Fortsätt så!

  Kram M

  SvaraRadera
  Svar
  1. :-) Tack Malin, ja det känns som om jag lärt mig en hel del under de här åren och faktiskt också har förmågan att lära ut det till andra! Kommer fortsätta skriva!

   Radera
 14. Grattis va kul!! Jag är inne titt som tätt här och kikar och du får en att trivas och jag gillar verkligen din blogg. Löparintresset gemensamt...dock inte lika snabb som du ;) hehe

  SvaraRadera
 15. Grattis i efterskott!
  Jag säger som Malin - har inte varit här på ett tag men det är alltid ett nöje att återvända. Och de bloggar jag håller kvar vid, och återvänder till är de som liksom skriver för sin egen skull, som känns genuina. Det har din!
  Ha det bra!
  /En annan Malin

  SvaraRadera
 16. Grattis i efterskott! Är väldigt, väldigt glad över att du hänger i och inte tycks ha några planer på att sluta blogga!

  SvaraRadera
 17. Stort grattis, Staffan! Härligt att du fortsätter att hålla på med bloggandet efter alla dessa år!

  SvaraRadera
 18. Jag är en ganska ny följare av din blogg. Jag orkar bara följa två löparbloggar tidsmässigt. Så din får topp två betyg av mig. Jag är glad att du fortsätter och att/om du är en "äldre" löpare gör det bara mer intressant för oss som också är äldre löpare.

  /Morgan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Morgan, ja, det finns en otrolig mängd bloggar där ute. Många är rätt dåliga, många andra fantastiskt bra och många såklart däremellan. Att min blogg är en av två du läser känns såklart hedervärt, tack för det!

   Radera