Först, ett stort grattis till en fin prestation och ett nytt personbästa på Växjö marathon (2:56:53) och en andraplats i motionsklass!
-"Tack. Det kändes bra och jag höll stilen rakt igenom. En liknande upplevelse som Lidingöloppet".
Hur länge har du löptränat, hur kom det sig att du började?
-"Våren 2005 bestämde jag mig för att delta i Stockholm maraton det året. Jag hade då aldrig sprungit ett lopp i närheten av att vara så långt, inte ens en halvmara. Efter genomförd marathondebut tog löparintresset över mer och mer och jag började springa kontinuerligt (3-4 ggr/v) runt 2007".
Vilken typ av träningspass gillar du bäst och varför?
-"Jag gillar variationerna men långpass är ofta sköna, framförallt efteråt".
Jämfört med mig har du ett mer uttalat mängtänk och du mäter din träning i tid. Du har bl a ett mål varje månad, kan du berätta om det och hur det kommer sig?
-"Som naturvetare är det alltid kul att mäta och kvantifiera sin träning. Vad gäller träningsupplägg så har jag svängt lite fram och tillbaka över åren. Just nu är det många löppass med ordentligt låg puls kryddat med styrketräning och korta intervaller som gäller".
Du är en snabb löpare men det är framförallt terräng och längre sträckor, som marathon och t o m ultra som lockar dig! Varför?
-"Jag är mer uthållig än snabb och gillar verkligen inte att ligga och köra nära max som man måste göra på 5 och 10 km. Det är alltid en skön känsla att tuffa förbi slutkörda löpare i slutet av långlopp".
David springer Vintermarathon, Stockholm 2011 |
Jag är ganska disciplinerad och har en bra kontinuitet men du är oerhört disciplinerad med din träning och har inga problem att gå upp väldigt tidigt för t ex att springa långpass till jobbet, eller att nöta ett långpass genom att springa varv efter varv i ett kort motionsspår. Hur hittar du drivkraften och motivationen? Har du några knep?
-"Att jag klarar att dra iväg och kuta direkt på tidiga morgonar hänger ihop med att jag är rätt morgonpigg. Löpning är min hobby och det gäller att hitta tid för den. Knepet är att inte känna efter utan bara ge sig ut. Vaknar gör man på vägen".
Du alternativtränar också en del med gymmande och cykel, något du började med efter ha fått en fotskada efter mycket löpning i Vibram Five Fingers?
-"Jag har gärna lite muskler på kroppen även om det inte alltid är en fördel i långdistanslöpning. Fram till 2006 styrketränade jag mer än sprang. När jag efter några månaders löptränande frågade min kära hustru vad hon tyckte om min ”nya kropp” svarade hon att ”jag tycker om dig i alla fall”. Att variera träningen och hålla på med annat än löpning är ett sätt för mig att behålla motivationen. Sedan tror jag att styrketräning koncentrerad på främst mage, rygg och ben påverkar min löpteknik positivt.
Angående cykling och Five fingers så råkade jag ut för en stressfraktur i ena framfoten efter att alldeles för snabb ha börjat springa alldeles för mycket i FF. Då var cykling en bra alternativ konditionsträning. Under den perioden upptäckte jag också vattenlöpning med väst/ bälte. Att kuta vanligt är roligare".
Du är intresserad och påläst kring kost och kombinerar din träning med en kost som är fattig på kolhydrater och också den just nu så omdiskuterade periodiska fastan. Hur kommer det sig och på vilket sätt tycker du det påverkar din träning?
-"Jag har inga problem med att kuta till jobbet på morgonen innan frukost eller köra ett hårt intervallpass på lunchen och först därefter äta dagens första mål mat. Jag tycker att tankarna kring stenålderskost som framförs av bl a Jonas Colting och Mark Sissons (boken The Primal Blueprint, bloggen marksdailyapple) är intressanta. Jag har höga ideal vad gäller kosten men är inte särskilt konsekvent. Ostmackor är bland det godaste som finns".
Vilket räknar du som din främsta prestation inom löpningen?
-"Det måste vara segern i Höga Kusten maraton 2012 följt av sub3 i skitväder på Stockholm maraton 2012".
Precis, sommaren 2012 vann du Höga Kusten Maraton genom att i princip springa solo i 35km, kan du beskriva det och beskriva känslan av att vinna ett så pass stort lopp?
-"När jag gick loss efter ca 7 km tänkte jag: ”Oj, jag kommer att vinna. Hur gör man?”. Sedan var det bara att hålla stilen in i mål. Mycket kan hända under ett maratonlopp så riktigt säker var jag inte förrän när bara några km återstod. Det var roligt med uppmärksamheten och att få stå överst på prispallen i ett lopp där familj och släkt var åskådare. Det första min frus morfar påpekade efter loppet var att jag minsann hade sprungit långsammare på det sista varvet".
Tack för att du ville medverka David. Detta var det tredje löparporträttet här på bloggen, de två tidigare hittar ni här:
Gästinlägg inför Premiär-maran: Magnus Sjöberg. April 2012.
Gästinlägg Magnus Cederholm - Var och en utifrån sina förutsättningar? Oktober 2010.
Kul att läsa om hur andra väljer att lägga upp sin träning. Det finns faktiskt en del i det här porträtter som jag tar med mig i tänket inför 2014. Tack för det!
SvaraRaderaSå trevligt att få lära känna David! Höga Kusten Maraton är minsann ingen barnlek- imponerande att knata runt ensam i 35 K och ta hem segern!
SvaraRaderaJa Martina och Bureborn, det är roligt att släppa fram andra löpare i min närhet, bloggläsare eller löpare jag springer ihop med!
SvaraRadera