fredag 29 november 2013

Lite fart igen och om att sortera bland informationsöverskottet!

Vad roligt att ni var så många som uppskattade förra inlägget om intervaller! Jag vill framförallt inspirera med min blogg men längs vägen i takt med att jag själv lärt mig mera har det blivit fler inlägg där ambitionen också varit att tipsa och informera.


Som Lennart var inne på är det många som tipsar via bloggar och sociala medier och vi lever alla och verkar i ett konstant informationsöverflöd som vi måste förhålla oss till. Det gäller att sortera och välja bort. Varje dag, varje timma, i arbetslivet och hemma. Som nybörjare är det extra svårt att sålla i informationsöverskottet och veta vad som fungerar bäst för dig. Vilka pass ska jag springa? Ultralångpass eller 30-20-10-intervaller? Hur ska jag träna? Enbart lågpuls i tre år eller tre minuter Tabata-intervaller i veckan? Vilka skor ska jag använda? Five Fingers eller Hoka One? Vad ska jag äta? Vispgrädde och bacon eller Gainomax och en stor tallrik pasta? Hur ser en medelväg ut som fungerar i mitt liv är en fråga många borde ställa sig! Alla har vi våra källor till inspiration, våra förebilder och t o m superhjältar och förmånen att veta vilka källor som är bra och vad som fungerar för dig som person kommer först med lite träningsvana och kännedom om den egna kapaciteten!

Vem är din superhjälte?
Den här veckan har jag introducerat lite fartlöpning igen. Att det dröjt så pass länge efter Vintermarathon har dels varit ett medvetet val för att det varit skönt att bara springa lugnt ett tag, dels för att jag har något lågvirulent skräp i kroppen som gör att jag går och nyser och snorar. Det fanns där redan innan maratonloppet faktiskt. Det hindrar mig uppenbarligen inte från att träna men vill tyvärr varken bryta ut eller försvinna. Sedan i söndags har jag faktiskt tränat varje dag även om alla pass varit korta och några också ganska lätta. Så här har det sett ut:

Söndag: 14,4 km lätt distans 4:57 min/km
Måndag: 5 km jogg med dottern. Avslut med 5x100m riktigt snabbt/100m joggvila
Tisdag: 7km inkl 1600-1200-800-400m progressivt från 10km-fart, ca 2 min joggvila
Onsdag: 8km lätt distans 5:18 min/km
Torsdag: lunchpass 10km med 10x200m 200m joggvila

Idag fredag unnar jag mig helvila och imorgon också då vi ska till Uppsala och träffa kompisar och löpning blir svårt att få in ändå. På söndag däremot blir det ett pass igen och då jag redan sprungit två pass med fart den här veckan blir det ett lite längre distanspass, kanske i terräng, förmodligen i lugn fart. Trevlig helg!

Vy från köksfönstret i veckan fångat med mobilen. Trots flera plusgrader var det senare ishalka på kvällens löprunda

6 kommentarer:

  1. Även jag tycker ditt förra inlägg var superbra!
    De är de i och för sig alltid. :-)

    Jag tror det är superviktigt att verkligen regelbundet stanna upp och fundera på vart man är på väg.
    Inte bara träningsmässigt utan med livet i stort.
    Något som är svårt i dagens samhälle där allt går i racerfart och man "ska bara"...

    Tack för att du påminner och tack för att du delar med dig av allt!
    Du skulle bli en fantastisk coach den dag du vill. :-)
    Önskar en underbar helg!

    SvaraRadera
  2. Hej Staffan!
    Ett ord som jag har använt de senaste dagarna i olika sammanhang (kommentarer, inlägg, osv) är ordet kvalitet och jag vill säga att du står för kvalitet.

    Du håller alltid hög kvalite. Din träning håller hög kvalitet (och då menar jag inte "kvalitetsträning utan hela dit träningskoncept), dina tävlingar håller hög kvalitet och dina inlägg på bloggen håller hög kvalitet. Det tycker jag är viktigt. Jag tycker också att dina intervalltips höll hög kvalitet.

    Tvärr finns det ett stort brus, men kvlitetssaker står över bruset, och så även det du gör :-).

    SvaraRadera
  3. Så sant Staffan!
    Att filtrera och hitta sin egen väg är inte alltid det lättaste och vi svenskar har en tendens att lätt falla in i det som är trend/norm för tillfället.
    Du har hittat din väg precis som jag hittat min. Tack för att du delar med dig! Det du skriver är aldrig något blaj utan alltid skrivet med fakta som bas och/eller uttestat av dig själv. Fortsätt så!

    SvaraRadera
  4. Åh stort stort tack Ingmarie!! Att få en sådan kommentar av just dig betyder mycket, tack igen :) nej, jag tycker också det är svårt, och lite jobbigt att stanna upp!

    Tack Lennart!! Det känns roligt att du skriver det även trots att jag vet att du gillar min blogg!    SvaraRadera
  5. Tack Eva, ja vi är lite av flockdjur, speciellt kring populära företeelser. Ja vi verkar både ha hittat "vårt" sätt att träna som fungerar i våra liv. Ja jag försöker vara neutral och objektiv fast jag ibland tycker till utan att alltid ha så mycket vetenskap bakom, som t ex om detta med lågpulsträning. Gäller det recensioner försöker jag alltid skriva både positivt och negativt även om jag ibland fått grejerna. Tack igen!

    SvaraRadera
  6. Jag känner igen det där! Min "karriär" började i för länge sedan och jag ville bli inspirerad av allt och alla, men jag valde tidigt att "ensam är stark" i det fallet och jag gör mitt upplägg utan större influenser, so far so good på den fronten! (:

    Däremot är det en marasatsning på G, så det kan vara klokt att lyssna på andra, exempelvis dig. Vad som ska göras!

    SvaraRadera