onsdag 10 december 2014

Tidiga tankar om 2015

Många planerar nästa säsong så här års, kanske t o m har anmält sig till ett eller flera lopp redan. Ett stort lopp där förhoppningsfulla löpare fick positiva eller negativa besked nyligen var Berlin Marathon, populärt hos svenska löpare för den snabba banan och närheten och lättheten att ta sig dit.

Jag vann en startplats till lotteriet 2014 som jag sedan inte utnyttjade och sett i backspegeln var det helt rätt beslut! Jag hade inte orkat ladda om så snart efter Stockholm och Berlin skulle i alla fall jag springa, inte enbart för skojs skull utan för att försöka utnyttja den flacka banan för att göra en snabb tid.

Jag har många gånger beklagat att Stockholm Marathon ligger där det ligger i början på sommaren men har efterhand ändrat åsikt i princip 180 grader! Visst, om vintern blir sträng får man börja maraträningen med en del kalla och snörika långpass (förmodligen inte inför 2015) men ju närmare loppet man kommer desto mer vårlikt blir det och i april-maj när maraformen ska toppas är det alltid fantastiskt att träna löpning (om man inte är pollenallergiker that is, vilket jag inte är). Stockholm Marathon kommer jag inte springa 2015 trots att det målet brukar ge mig en bättre struktur i träningen än de säsonger jag inte sprungit (2011 och 2013).

Målgång på Stadion på Stockholm Marathon 2014. Klockan stannade några meter senare på 2:50:43 -
ett oförglömligt minne och en prestation jag fortfarande är stolt över!

När man gått i mål på Stadion kan man ägna sig åt återhämtning och lustfylld, kravlös och lätt sommarträning när Sverige är som vackrast i försommarskrud. Sommaren brukar innebära fantastisk löpning och jag tränar också gärna hårda, snabba pass härliga sommarkvällar, kanske med bad efter, men just kravlöst och mindre strukturerat. Sommaren och semester brukar också, för mig, innebära lite mindre träning än vanligt när rutinerna försvinner eller i alla fall ser lite annorlunda ut.

Berlin Marathon med sin snabba bana lockar även mig och någon gång hoppas jag stå på den där startlinjen men att under juli och augusti - sommar och semester - bedriva målinriktad maraträning när det kanske är väldigt varmt och mycket annat som pockar på uppmärksamhet, lata dagar på badstranden t ex, det lockar inte alls, i alla fall inte just nu!

Vad gäller mitt 2015 får jag anledning att återkomma, efter ett väldigt lyckat 2014 är jag lite inställd på en mellansäsong. Att tro att jag ska fortsätta sätta PB på alla distanser är inte realistiskt. Kanske tävlar jag lite mindre, kanske provar jag lite nya tävlingar än de gamla vanliga, kanske t o m lite nya sträckor. Kanske provat jag 3000 m inomhus i vinter, kanske försöker jag hitta någon tävling som välkomnar veteraner på 1500 m i vår, det vore roligt, och lite läskigt! Kanske överraskar jag med att springa Salomon Trail Tour i Trosa i vår när Trailloppet Åda Wild Boar upptas i Salomon-cirkusen?! Kanske springer jag ändå halvmaran Kungsholmen Runt i maj som vårens stora eller enda mål? Det ryktas nämligen om SM-status för Kungsholmen Runt! Många kanske, jag vet inte idag! Något Berlin Marathon 2015 står inte på schemat! Däremot kommer jag hänga på låset den 15/1 för att anmäla mig till höstens New York City Marathon när jag nu äntligen klarat den tidigare, lite svårare tidskvalgränsen. Det ironiska i att de till 2015 ändrar kvalgränserna så att det nu blir betydligt lättare att kvala in och därmed större konkurrens om platserna hoppas jag inte ska inverka negativt på min chans att få en startplats...

För övrigt tränar jag på riktigt bra, en hel del transportlöpning och lugn distans och i måndags på min födelsedag, 5x3 min på band i 3:30-fart med 2 min joggvila, en jobbig men kontrollerad födelsedagspresent!

8 kommentarer:

 1. Kanske tränar du lite mer, kanske springer du lite fortare, kanske behöver du få lite fart på fötterna, kanske kanske kanske

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis, kanske, jag låter det flyta lite nu...frågor på det?

   Radera
 2. New York-maran är ett utmärkt mål. De allra längsta passen blir i september-början på oktober. Och upplevelsemässigt finns det nog få lopp som slår det (säger jag som bara sprungit i NY och i Stockholm).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tror jag absolut! Om jag kommer dit tänker jag dock inte ta det som säsongens stora mål i meningen att jag ska springa PB eller på en viss tid, jag vill istället ta det som semesterresa och njuta mer av upplevelsen.

   Radera
 3. Spännande med en inomhussäsong och att du kanske hittar nya mål i andra typer av tävlingar. Är övertygad om att du kommer göra bra ifrån dig oavsett underlag eller sträcka.

  Jag har för mycket outrättat för att prioritera bort asfalten och jagandet av nya PB. Har inte gett mig själv en chans att springa en halvmara än.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag kommer inte lämna asfalten helt eller strävan efter att förbättra mina tider men lite nya lopp, nya sträckor och också nya underlag kommer nog öka motivationen!

   Radera
 4. Hej Staffan! Vi sprang förbi varandra på fredagen för någon vecka sedan när vi båda tydligen körde lite transportlöpning efter jobbet. Det var precis vid Wennergrens Center. Hann aldrig hojta till; du var för snabb:-) Vet inte om du minns men vi sprang ganska mycket tillsammans under Stockholm Marathon i år och hade god hjälp av varandra (åtminstone jag av dig) att hålla fart. När jag läser ditt inlägg ovan kan jag konstatera att jag själv har valt att sätta ett nytt löparmål för 2015. Kände att jag var lite mätt på Stockholm marathon om än det är ett roligt lopp och det finns kvar att göra på tiden. För min del är huvudmålet BAMM70 och vi får väl se om det går vägen. Lite kul med trail men det är svårt att släppa asfalten:-) Kungsholmen Runt kan nog också finnas med på listan.

  Är du i Stockholm och vill köra ett pass (och prata löpning) så är det bara att hojta till!

  /Mark

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mark! Självklart kommer jag ihåg dig!! Synd att vi inte hann hälsa!! Jag försöker just nu transportspringa ett par gånger i veckan mellan Stockholm Central och Bergshamra i Solna där jag jobbar, via Hagaparken, är det ett stråk du också springer? Ja, jag tar också paus från Stockholm 2015, BAMM låter som en rejäl utmaning, verkligen!! Jag tränar gärna och alltmer skogen men har ännu inte tävlat på "terränglopp" (Lidingö och grusvägar undantagna). Som sagt jag jobbar i Bergshamra och springer ibland i krokarna, t ex runt Brunnsviken ibland på luncherna, jag springer gärna ihop om det funkar!

   Radera