lördag 27 december 2014

Säsongsvilar

Träningsdagboken visar många blanka dagar de senaste två veckorna och det är precis som jag tänkt mig. Vi kom från hem från en veckas skön semester på Gran Canaria sent på julaftons kväll och det var underbart att få sol, värme (24--25 grader i solen), havsbad (22-23 grader i havet) och få byta vardag en vecka och bara sätta sig vid dukade bord och umgås hela dagarna. Jag hade sedan tidigare planerat in mycket vila i slutet av december och inledde semesterveckan med fyra dagars helvila, fick massage där massören tyckte att mina vader och baksida lår var väldigt spända. Ett par dagar senare joggade jag ett par lätta pass, bl a ett gruppträningspass löpning med backintervaller på resorten. Dessutom gick jag på Yoga, väldigt nyttigt och ganska jobbigt för mig som, precis som jag misstänkte, inte är så smidig. Däremot fick jag bekräftat att jag är ganska stark i bålen som orkade hålla vissa utmanande positioner.

Jag blev även igenkänd som "4:30-Staffan" på semestern av bloggläsaren och multisportaren Anders, det har hänt tidigare på semestrar, men jag blir alltid lika förundrad när det händer och det är alltid lika trevligt att snacka träning och bloggande en stund!


Väl hemma  igen har jag sprungit terräng men jag fortsätter ta det lugnt resten av året. Alla mål med löpningen är uppfyllda sedan en tid tillbaka inkl det mängdmål jag satte upp tidig höst, att springa 260 mil i år vilket ger ett veckosnitt på 5 mil/vecka. Ett mål jag nådde tack vare en riktigt fin kontinuitet och mängd hela hösten och trots att jag nästan halverat träningsmängden nu i december. Jag kommer att avsluta löparåret 2014 med en traditionsenlig mil på nyårsaftons förmiddag. Jag har ingen tradition som många andra att springa på julafton, att däremot springa på nyårsafton och blicka tillbaka på året, både ur löparsynpunkt och ur andra perspektiv har blivit en trevlig tradition!

Som Mackan uttryckte det i ett blogginlägg under hösten så ser jag det som att jag just nu motionerar mer än tränar. Jag håller igång och upprätthåller säkert det jag byggt upp men nöjer mig med planlös och för det mesta ganska lugn träning just och så kommer det fortsätta vara under en tid och det är precis så jag vill ha det nu!

Jag brukar skriva en årssammanfattning och jag vill gärna summera det här fina löparåret också och har börjat skissa på ett "skelett" men jag lovar inte att jag kommer kunna få den färdig innan klockorna klämtar för 2015.

God Fortsättning!


8 kommentarer:

 1. Det där med att bli igenkänd har jag aldrig riktigt lärt mig att hantera. Jag blir alltid så ställd, och sen vet jag inte riktigt vad jag ska säga, göra eller titta. Det är kul, men samtidigt lite pinsamt :-).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaså Lennart? Jag tycker bara det är roligt :-)

   Radera
 2. Fina bilder Staffan! Låter underbart!
  Motion är inte fel och behövs ibland.
  God fortsättning och lycka till med Auroran och *Once you try Icebug you will not go back*

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Eva! Ja det är skönt med lite mindre struktur nu! Tack, ja jag hoppas Icebug kommer funka bra nu när det blivit vinter på riktigt :-)

   Radera
 3. Planlöshet låter lite manipulativt, med din minutiöst och på miljondelen planerade långsiktiga volymökning från år till år och med det slaviskt följande resultatutveckling. Löpning är lite träning och små resultat , eller mer träning och medelresultat och mycket träning och stora resultat. Blir intressant att se om du försöker blåsa upp kvalitetsträningen ytterligare, vilket är en uttömd variabel, eller om du försöker att satsa på mer mängd och om du har kapaciteten att faktiskt göra det senare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Manipulativt? Haha, Anders! Minutiöst och på miljondelen känner jag inte heller igen :-) Tvärtemot dig tror jag det finns lite till att hämta på kvalitétssidan i form av att experimentera med lite högre fart på intervallerna och längre vila att variera med men det återstår att se om jag svarar på det :-) Mer mängd är jag just nu inte beredd på att prova.

   Radera
 4. Härligt att se att du kör lite terräng... :-D
  Ha ett fantastiskt nyår och gott nytt!

  Kram M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst gör jag det Malin, det blir en hel del sådant, ofta samma runda då jag har skogen med fina varierade stigar bara ett par hundra meter från dörren! Tack detsamma och ett gott nytt år till dig också!! Kram!

   Radera