fredag 19 december 2014

Vägval

Jag har skrivit om 2015 nyligen och det känns lite som jag står vid ett vägval i min träning.
På skylten som pekar rakt fram står det "Fortsätt som idag". På skylten som pekar höger står det "Spring mer", på skylten som pekar vänster står det "Spring färre mil men öka intensiteten".


Så här års spretar funderingarna alltid åt många håll samtidigt när jag är ute och springer. Dels tycker jag det är skönt att bara vara ute och röra på mig helt utan målsättningar. Å andra sidan finns ett sug efter fart och fartträning, vilket jag känner igen sedan tidigare.

Kanske skulle jag kunna springa ännu lite mera men den totala tid och fokus jag lägger på löpning med träningen, träningsdagbok och bloggen, podcasts, sociala medier o s v vill jag inte öka utan då måste något minska eller försvinna! Stänga träningsdagboken, blogga mer sällan och istället springa fler mil, då kanske jag skulle kunna hitta utrymme för 1-2 mil till i veckan men där någonstans tror jag gränsen går för hur mycket jag vill träna och jag känner nog redan nu att jag ligger ganska nära gränsen vid hur mycket tid jag vill lägga på löpningen. Kanske skulle jag skada mig men en större risk tror jag är att glädjen i träningen går förlorad och den blir ytterligare ett "måste" med högre mängd. Dessutom ger interaktionen med andra mycket tillbaka så att helt ta bort det vore tråkigt!

Springa mindre då men öka intensiteten? Nja, jag vet jag. Det har varit ett intensivt år och jag har använt löpningen som återhämtning mer än tidigare och jag har känt att det varit både nödvändigt och välgörande med egen tid - att kort få "pausa" och ge mig ut och springa en sväng. Lugna distanspass där fokus inte legat på att prestera och pass som inte slitit, där jag snarare motionerat och varit ute och rört mig än "tränat" i betydelsen ökat min kondition. Jag följer löpare som springer mindre och klart snabbare än jag och där går i princip varje träningspass i hög fart och jag vill inte träna så. Det framstår allt tydligare för mig att jag just nu behöver de lugna passen! Samtidigt gäller det att det inte blir för mycket lugn distans på min veckodos, vilket jag ibland känt tendenser till, utan andelen fartpassen måste ändå vara relativt hög om jag vill fortsätta utvecklas vilket jag såklart vill.

Det lutar nog ändå att jag ändå följer skylten som pekar rakt fram. Det har fungerat bra hittills och varför skulle det inte göra det även i fortsättningen? Sedan är det ju också så att vägen sällan är spikrak, det finns gott om avtagsvägar där jag tillfälligt kan prova nya saker - vägar som leder in på krokigare och backigare vägar som går i samma riktning som den stora vägen och som gör att jag förr eller senare också kommer tillbaka till densamma. Längs de vägarna kan jag ändra min träning under nästa år och under perioder prova nya saker, precis som jag brukar variera mig och förhoppningsvis fortsätta utvecklas i rätt riktning.

Det är kanske det som kallas att gå min egen väg?

13 kommentarer:

 1. Tror absolut att du väljer rätt väg! Du utvecklas ju hela tiden så i mina ögon betyder det att du är på helt rätt spår. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas det Ingmarie :-) I år har jag i alla fall tagit ett större kliv än tidigare.

   Radera
  2. Jag skulle vilja påstå att det är nu du skördar! Och att det är ett sjumilasteg du tagit tack vare klok, långsiktig och målmedveten träning. :-)

   Radera
 2. Jag går i samma funderingar. Det här året har fokuserat mycket på upplevelselöpning. Känns rätt bra, även om jag kanske blir sugen på en eller annan tävling nästa år. Men mest långa, sköna skogspass tror jag det blir ändå....

  Kram M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så länge man reflekterar över var man är och vart man vill är man nog rätt ute Malin, kram

   Radera
 3. Periodisera träningen? Mängdökning och lugn nu och dra ner mängd till förmån intensitet när vårtövlingarna börjar närma sig?! Skapa en rejäl och större grund under 8-12 veckor!
  Jag tror hårt på det, men det betyder ju inte att det funkar för alla!
  God Jul!/Jens

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt Jens och jag har provat det tidigare, framförallt innan maraton, med bra resultat!

   Radera
 4. Skulle löpningen vara lika rolig om du inte skrev om den? För mig är det någon slags växelverkan. Träning och blogg (=gemenskap med andra löpare) förstärker varandra.

  Jag tror som Ingmarie - du är på rätt väg. Först när du stagnerar i utvecklingen behöver du börja mixtra (om du vill bli bättre).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har rätt Anneli och löpning har verkligen blivit ett intresse och bloggen och jogg.se m m bidrar till det så ja, de berikar varandra, helt klart!

   Radera
 5. På den här nivån så är det alltid svårt att ta så många fler steg, innan man behöver gå vidare. God jul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det blir mera finlir när man kommit en bit eller hur Andreas!? God Jul på dig!

   Radera
 6. Enligt fotot får du inte svänga vänster, ej heller ta till höger. Framåt dessutom förbud. Återstår bara att stanna, lämna företräde och att börja gå. Har du betalat årsavgiften till svenska gång- och vandrarförbundet för 2015?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha precis. Knepigt läge eller hur? ;-)

   Radera