lördag 27 juni 2015

Tankar man aldrig tänker som löpare (men väl som nybliven cyklist)

Som nybliven cyklist med snart 50 mil racer i mitt cykel-CV konstaterar jag att det finns tankar och frågeställningar som uppkommer vid cykling som aldrig är aktuella vid löpning....
 • "Om jag ramlar nu slår jag ihjäl mig". Ja, jag har ramlat i asfalten i ganska hög fart vid löpning också och slagit mig rejält men vid cykling gör det nog...ondare...
 • "Hur snabbt cyklar jag 8,05 km?" (eller snarare 5 miles vilket är default autolap på Garmin vid aktivitet "Ride"). För att besvara frågan så är 14-15 minuter riktigt bra för mig i dagsläget.
 • "Ska jag hämta cykeln i förrådet med cykelskor på fötterna och få jord på klossarna eller ska jag byta om till cykelskor i förrådet?" 
 • Rädslan för "SPD-vurpor" och att känna sig som en idiot, se nästa punkt.
 • "Var ska jag hålla i mig medan jag låser fast fötterna i pedalerna?". Har använt staketet vid brevlådan de första rundorna (och känt mig som en idiot) men jag behärskar redan nu att skjuta ifrån med en fot i backen och sedan sätta fast den i pedalen i farten...ingen "SPD-vurpa" ännu...
 • Om tröjan som sitter som ett fiskskinn trots allt är för stor när det blir lite extra tyg som fladdrar i fartvinden både över mage och axlar när jag böjer mig fram över styret?
 • "Fan vad det blåser" (i realiteten är det i princip vindstilla men fartvinden lurar mig). 
 • "Det ska bli skönt att svänga vänster här framme och få den här vinden i ryggen"
 • Efter vänstersväng: "Jaha, jag hade vinden i ryggen..."
 • "När i den långa backen ska jag växla till lilla klingan fram för att cykla effektivast?" Inte när jag redan cyklar på lättaste växeln på stora klingan i alla fall, då blir det alldeles för lätt plötsligt, har jag märkt...
 • "iiiiih", "ouff" "tssch". Försöker här illustrera de små ljud av rädsla jag ger ifrån mig när jag plötsligt upptäcker stora hål eller långa, djupa sprickor i asfalten framför mig där jag är rädd att mitt smala hjul ska fastna. 
 • "Hur var det nu, skulle glasögonen sitta utanför eller innanför hjälmremmen?"
Som tur är finns viss vägledning för en stackars nybörjare, den sista frågan besvaras t ex av regel #37. Inte för att det är så noga egentligen, jag kör mitt race gör som jag vill men lite roligt är det ju ändå. 


Att matcha kläderna med cykeln är viktigt :)
Vita strumpor, såklart...

15 kommentarer:

 1. Ser bra ut, stilpolisen skulle noga gnälla lite på hjälmen, för visst är det skärm på den?

  Tycker det är kul att du börjar uppskatta cyklingen. Själv har jag gjort resan åt andra hållet.

  Kör hårt och se till att testa något lopp innan säsongen är över.

  Lycka till

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åt andra hållet Micke? Skärmen sitter ändå lite löst så den är bortplockad nu :)

   Radera
 2. Du ser väldigt proffsig ut i alla fall ;-) Jag är nog alldeles för rädd. Särskilt som jag på nära håll har sett vad cykelolyckor kan göra med ett fejs eller en armbåge. I båda fallen var rullgrus inblandat. Cykla FÖRSIKTIGT!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är en försiktig cyklist nu så länge Anneli, speciellt i kurvor och jag är uppmärksam på grus! Tack

   Radera
 3. Du är rolig Staffan! Jag har en hangup på svarta sockar i löparskor. Set ser inte bra ut och känns som det går långsammare än med tunna vita. Och splitshortsen skall bara bäras på tävling och fartpassen. Hoppas din skada läker snabbt. Mvh LG Skoog

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack LG! ja jag har läst om din "strump-hangup" :) älskar splitshorts men precis som du sparar jag dem till fart och tävling. Snart löpning igen!

   Radera
 4. Skärm funkar bra på mtb men inte på lvg.

  Jo jag har cyklat i tjugo år men börjar väldigt sakta börja kalla mig löpare istället för cyklist.

  LG= svarta strumpor på lvgcyklister ju ett big no no. Dopingens mästare Armstrong var ju knappast en stilikon men höga svarta strumpor.

  Egentligen tycker jag man får se ut hur man vill och alla har varit nybörjare nån gång men visst vill man se snabb ut även fast man inte alltid är det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sedär Micke! Haha, igenkänning på det sista :-) Lycka till med löpningen!

   Radera
 5. Kul länk, bra för oss "nybörjare". För att försvåra det hela ytterligare så ska jag ju göra en triathlon... ...undra vad det är för skrivna och oskrivna regler som gäller då?
  Angående pedaler så är jag förvånad över hur lätt jag ändå tycker det är att vänja sig vid att sitta fast. Dels är det ganska lätt att bra "rulla iväg" och sätta fast skorna i farten och dels är det ett ganska naturligt "ryck" för att få loss foten. Har varit riktigt nära att göra en SPD-vurpa en gång men ett reflexmässigt ryck utåt lossade skon i tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur Anders :) Ojojoj, det är nog massor att tänka på :) Jag håller faktiskt med dig, men ett råd, ska du vända 180 grader i låg fart, välj en väg där det är ganska brett, stället jag valde i söndags var för smalt, farten för låg och svängen för snäv - jag hamnade i gräset i diket, tur att ingen såg mig :D

   Radera
 6. Tack Staffan. Kör hårt så kanske våra vägar korsas på någon cykel eller löpartävling framöver

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 7. Hahahaha.. Kan bara hålla med i många punkter :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillar det Piratfarsan! :)

   Radera