måndag 6 juli 2015

Avslappnat ängsligt

Här är det lite stiltje som ni märker vilket det första ordet syftar till. Jag har haft en semestervecka och vilken vecka det varit! Jag lyckades verkligen pricka finvädret och det har grillats och badats en masse i veckan som gått och varit fantastiskt skönt! Tränats lite har det gjort också men efter ett par riktigt bra träningsveckor passade jag på att ta en lugnare vecka! Nu väntar ett par veckors jobb innan den "riktiga" semestern tar vid men det gör ingenting då jag kan leva på den gångna veckan länge!

Det andra ordet i rubriken syftar på min träningsstatus just nu. Juni blev trots avsaknad av löpning en rekordmånad, över 24 timmars träning inklusive 42 mil på cykeln! Efter naprapatbesöket 18/6 där jag upplevde att akupunkturen tog ovanligt mycket satt stelheten efter behandling i lite längre än vanligt för att sedan gå över men jag är nu igen stel i baksidan och lite villrådig. Ibland känns det inte alls för att sedan komma tillbaka. Det verkar inte bli bättre av jag punktmasserar, foamrollar, kör styrka etc. Cykling går bra och verkar inte påverka det åt något håll. Effekten av stretch är jag lite osäker på men jag upplever att jag är stel och kort i musklerna så jag stretchar. Att trycka på triggerpunkter i skinkan verkar dock få det att släppa med bra effekt så där provar jag mig fram för tillfället. Jag provar också att vila lite extra från styrketräningen just nu för att se om det hjälper.

Den goda nyheten är att jag fått klartecken till att börja springa igen och förhållningsordern lyder 2x20 minuter i början och det har jag nästan hållit med två korta, mycket lugna pass på mjukt underlag och det har inte förvärrat stelheten, dvs det går bra att springa. Jag får sedan trappa upp detta med 5 min i veckan till att börja med och det försiktiga schemat blir svårt att följa det vet jag. Det kommer bli lite längre rundor men först när jag känner mig mindre stel. Skadan är läkt enligt naprapaten så jag är inte orolig över att jag slagit upp den igen men det känns lite olustigt med den här stelheten då känslan är ungefär densamma som i början.

Ännu så länge känner jag ingen brådska, pulsmässigt så indikerar de två varma pass jag sprungit att konditionen är bra även om det kändes lite ovant såklart. Fokus nu ligger på att bli av med stelheten och jag räknar med att juli ägnas åt cykling och lugn komma-igång-löpning utan fokus på mängd eller fart och förhoppningsvis utan stelhet. De längre passen kommer jag cykla under juli.

Augusti hoppas jag sedan blir en mera normal träningsmånad med allt längre pass löpning och också lite lättare fartinslag för att sedan förhoppningsvis kunna träna riktigt bra i september och oktober, planen i mitt huvud är mera detaljerad än så kring vilka pass jag ska springa och i vilka farter men jag återkommer om det när det blir aktuellt!

Premiärjogg ihop med svåger, son och fru
Ännu så länge njuter jag av soliga Sörmländska vägar bakom styret men
förhoppningsvis snart i löparskor också!

15 kommentarer:

 1. Kul att du får börja löpträna igen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, gäller bara att ta det lugnt nu i början igen vilket inte är så roligt men hellre det än att inte springa alls...

   Radera
 2. Verkligen skoj att du är på g m löpningen igen, 2x20 min låter rätt mkt, för det var per pass va o inte i veckan.

  Lycka till med uppstarten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Två pass på 20 minuter PER VECKA tyvärr i början så inte så mycket ;)

   Radera
  2. Låter mer rimligt, håll dig till det o komplettera m cykel! ^^

   Radera
  3. Precis, det har väl blivit några minuter mer per pass, men i princip håller jag mig till det och det känns som om det går åt rätt håll, tack för pepp!

   Radera
 3. Låter toppen!!! På g här oxå efter 2 år...
  //Tuggarn

  SvaraRadera
 4. Bra Staffan. 24 Tim var en bra månad. Och suget efter löpning kommer hjälpa dig när du kommer igång. Med vänlig hälsning, LG Skoog

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar LG! Jag hoppas du har rätt och jag kan kan komma igång ordentligt snart!

   Radera
 5. Jag har hittat en fantastisk massör., En löpare. En löparnörd, En muskelfunktionsnörd. Den bästa kombon som skadad löpare du kan tänka dig.

  Nu håller Johan till i Sala och det är ju en bit från dina hoods MEN det kan vara värt att ta en sväng dit.... ortusfriskvard.se

  Jag bloggade om mitt senaste besök - länkade till det inläget via min signatur för denna kommentar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tips Patrizia, Ja Sala är inte nästgårds direkt och det känns som om det går åt rätt håll så mitt behov är inte så stort just nu men tack för tipset, alltid bra att samla på sig tips från andra!

   Radera
 6. Hur känner du inför att lyda rådet om att springa 2 x 25 min i veckan?
  När jag hade plantar fasciit sa sjukgymnasten att jag skulle vila helt i 3 mån och därefter kunde jag börja springa 1 min/gå 1 mi och sakta öka.
  Visst sa jag :) Körde på med rehab varje dag 8ch löpning varannan dag. Tänkte att om jag inte får mer ont och känner att det är på väg åt rätt håll så varför avstå från löpning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker att det bra att vara försiktig i början Mikael. Vill inte ha tillbaka detta. Naprapaten värkarbete vad han pratar om och har inte verkat överdrivet försiktig hittills. Rådet du fick var ju konstigt! Samtidigt känner jag att jag har så mycket erfarenhet själv att jag nog klarar av att trappa upp själv och köra efter eget schema men jag ör försiktig!

   Radera
  2. Verkar veta... Förbaskade telefon...

   Radera