lördag 11 juli 2015

(lång) sommarläsning


Läsning tillhör tyvärr de aktiviteter jag dragit ner på de senaste åren jämfört med hur det var längre tillbaka i tiden. Det är bara att inse att med fyra barn, träning, och hus så måste jag välja och tid och ork finns numera inte riktigt för att läsa så mycket. Jag har ändå under våren läst några böcker som mer eller mindre handlar om löpning/träning.

The Running Revolution av Dr. Nicholas Romanov/Kurt Brungardt.

Dr Romanov är löpcoachen bakom "Pose-tekniken" (googla och ni hittar läsning som bör räcka hela semestern. Jag har tidigare bloggat om Pose, t ex här och om löpteknik här. ). Jag köpte boken för att få några av mina fördomar om Pose-tekniken bekräftade eller förkastade. En sådan fördom är att Pose överpoängterar framfotalöpning som en ”Holy Grail” och att det råder ett överdrivet stort fokus på en stegfrekvens på 180 steg i minuten som en annan ”Holy Grail” och ”One size fits all” oberoende av hur en löpare ser ut eller springer. Jag tror inte på 180 som ett heligt tal för alla och det vetenskapliga underlaget till siffran är tunt, däremot att många, inte minst ovana löpare, skulle tjäna på att höja sin stegfrekvens med kanske 5% från utgångsvärdet. "Gravity pulls you forward" är en annan ofta förekommande mening men minns jag min skolfysik rätt så drar gravitationen mig nedåt, inte framåt.

Vad gäller framfotalöpningen så poängteras och upprepas frekvent att "landing on the ball of the feet" är det korrekta och att midfootstrike som många säger att de har egentligen är en forefootstrike med tyngpunkten lite för långt bak men lika ofta en hällandning med ett lite kortare steg. Däremot så står det uttryckligen att landningen bara är en konsekvens av frekvens, hållning ("Pose") och avslappning och att hälen sedan kort touchar marken utan någon tyngd på sig. Att aktivt försöka sätta i framfoten är felaktigt och leder till ökad belastning på vad och fot, vilket jag håller med om! En stegfrekvens på 180  betonas vilket jag inte helt håller med om liksom att det finns "ett rätt sätt" att springa - det boken lär ut. 

Sammanfattningsvis fick jag mina fördomar mest förkastade men också bekräftade, en mycket ambitiös bok för den som verkligen är intresserad av detaljer i löpteknik, med detaljerad genomgång av löptekniken bakom Pose, med tillhörande övningar och träningsprogram att följa. Jag tycker boken delvis är för detaljerad och navelskådande samtidigt som det ju faktiskt är syftet, att lära ut det här sättet att springa från grunden. Intrycket man får är att löpning bara handlar om att falla framåt utan ansträngning och ju mer du faller, desto snabbare springer du, vilket känns främmande. Samtidigt så är det också så att vår löpteknik ofta blir klart sämre när vi både blir trötta och aktivt "tar i". När hela innehållet ska sammanfattas på slutet bjuds på en del bra läsning, tips och detaljer och också en spännande förklaring till varför Usain Bolt är världens snabbaste man (ledtråd: Det har med den stora vinkeln på hans "fall" att göra där vinkeln avgör löphastigheten enligt Pose, en resonemang jag köper om inte fullt ut så till viss del. En tråkig layout på matt papper med matta, grå-svarta bilder drar ner betyget något jämfört med det snyggare omslaget.

Hansons Marathon Method av Luke Humphrey, Keith & Kevin Hansson. En bok av och med några amerikanska coacher som tänker lite annorlunda kring maratonträning, de menar att för de flesta löpare, inte minst motionärer så utgör långpassen en alldeles för stor del av veckovolymen och dessa sliter därför väldigt mycket. I de här programmen som flera framgångsrika amerikanska maratonlöpare tränar efter är inga långpass längre än 16 miles (knappt 26 km). I gengäld är det högre total veckovolym som betonas med 5-6 pass/vecka istället och varav två kvalitetspass. En intressant och läsvärd bok!


Running with Kenyans - av och om britten Finn Adharanand som beslutar sig för att ta reda på hemligheten om varför kenyaner är så överlägsna långdistanslöpare och tar med sig familjen till Iten, Kenya för att leva och löpa med kenyaner. På vägen möter han många av de löpare och tränare som är framträdande inom löpning idag. En bitvis färgstark skildring av livet i Kenya och att "leva" löpning men stundom känns boken för "platt" och ytlig med partier där jag önskat mig betydligt mer om livet i Kenya. Svårt att helt sätta fingret på vad jag saknar och att förklara på något annat sätt men man får följa med huvudpersonens resa mot att som motionär ställas mot de bästa löparna i världen på träning och tävling och hans utveckling på vägen mot att slutligen springa ett maraton under tre timmar.
Yoga och Jogga - en bok jag vann i en tävling i våras. Jag utövar inte Yoga i dess rätta mening men kör en del rörlighet eftersom jag blivit stelare av löpningen (för det kan ju omöjligt bero på åldern...) och inte minst nu under perioden jag har kört rehab har jag insett vikten av rörliget och att behålla ett normalt rörelseomfång. En trevlig och lättöverskådlig bok med pedagogiska förklaringar till övningarna och färdiga program som fungerar väl som en introduktion till Yoga och även gav mig som van löpare några nya infallsvinklar på löpning. Titeln däremot kunde gott varit något annat och kanske skrämmer bort en del löpare som säkert skulle ha behållning av den.

Ät och Spring (Eat and Run) av den amerikanska ultralöparen och veganen Scott Jurek, flerfaldig vinnare av stora berömda ultralopp som Wester States 100, Badwater Ultramarathon, Spartathlon, UTMB m fl. Boken var ett rent spontanköp på bokrea men inte desto mindre en bok jag uppskattade för den personliga tonen. Scott Jurek skriver om sin kärva uppväxt med en MS-sjuk mamma, en dubbelarbetande och krävande pappa och hur han gradvis kom in i idrottandet och sitt sökande efter något mera och bättre. Sina funderingar på att kombinera elitidrottande på allt högre nivå med en först vegetarisk och sedan vegansk kost. Boken innehåller mustiga skildringar av lopp han sprungit och segrat i och hur ultralöpningen förenar. T o m som jag brukar säga att jag inte är och aldrig kommer bli, någon ultralöpare blir sugen på att springa långt vilket är ett gott betyg. Jag har tidigare även läst Dean Karnazes – en annan känd amerikansk ultralöpare - Ultra Marathon Man och roades då väldigt mycket av hur han ringde och beställde en stor pizza och ville ha den levererad ute på motorvägen på ett långt löp och också hans skildringar av Western States 100 som kanske är det mest kända amerikanska ultraloppet. Även här blev jag inspirerad och sugen. Synd bara att det är just så…långt

Ferrytales - inte så förbannat tillrättalagt. Björn Ferrys självbiografi i dagboksform. Inledningsvis tyckte jag den var lite för lång och tjatig. Träning och lägerresor med landslaget, allmänt tyckande om diverse, däribland konkurrenter och lagkamrater. Inte minst får tjejerna i landslaget både en och två dissningar. Politik, familjeliv, skog och onani, där har ni sammanfattningen men mot slutet uppskattade jag boken mer då det blev mindre av åsiktsmaskineri och mer reflektion och mer personligt.


Vad gäller träningen har det känts bättre i veckan i baksidan, kanske för att jag tagit det lugnt med styrkan ett tag. Två löppass har avverkats och helgen kommer bjuda på cykling, förhoppningsvis med utan regn och kedjehopp som i torsdags och med lite mer luft i däcken efter att jag lärt mig om hur racerventiler fungerar...

11 kommentarer:

 1. Bra inlägg Staffan. Jag håller med om Posetekniken som blev omskriven för några år sen. Folk måste hitta sin egen stil som ofta kommer med mera löpning. Och löpning i olika farter. Sen kan man testa steglängd, armpendling och fotisättning. Skynda långsamt med din rehab. Du har många år kvar.
  Med vänlig hälsning,
  LG Skoog

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack LG! Ja, inte minst är det så att stegfrekvens definitivt varierar med fart, jag kan springa avslappnad lugn distans med 174-176 i stegfrekvens och springer med lätthet 180+ i lite högre fart men ska jag upp så högt som 180 i stegfrekvens i lugn fart blir det inte avslappnat. Det känns som om det går åt rätt håll, längtar lite efter att få trappa upp löpningen igen!

   Radera
 2. Brukar läsa din blogg regelbundet och vill bara passa på att tacka för intressant läsning. Blev nyfiken på dina boktips här och då speciellt Hansons Marathon Method. Så pass att jag tänkte bestälal den från Amazon. Såg då att det fanns även en bok för halvmarathon som dom har skrivit. Jag gillar Halvmarathon sträckan så nu funderar jag självklart på om jag skall beställa bägge böckerna eller om det skulle funka att förbättra sig på halvmarathon om man följer råden för marathon. Har sprungit ett marathon men vill springa fler och utvecklas på den distansen men jag gillar halvmarathon mer :-) Vad tror du ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Patric och tack! Jag gillande "Hanssons-boken" och även om jag inte påstår att jag följt upplägget så inspirerades jag och "snodde delar av det. T ex det att total veckomängd är nog så viktigt som långa långpass för motionärer, vilket jag tycker stämmer bra. Jag visste inte att de även skrivit en bok om halvmaraton, halvmaraton tycker jag själv är en sträcka som är svår att träna inför, jag brukar träna som vanligt och så försöka lägga in ett par längre tempopass och längre intervaller, men det blir inte lika specifikt som inför maraton. Jag är övertygad om att om att du kommer utvecklas som löpare på alla distanser om du följer en del av upplägget i maratonboken eftersom det för de flesta handlar om att springa mer, vilket ger utveckling :)

   Radera
  2. Du tänkte som jag med andra ord och jag luskade lite recensioner om denna bok på andra håll också så det blir till att beställa idag så man har lite mer semester läsning! Får man inspiration och snor delar av upplägget så har författaren lyckats tycker jag!
   Sök på Amazon så hittar du den andra boken, den är nyare , kom 2014

   Radera
 3. Med ditt sävliga tempo har du aldrig varit någon riktig maratonlöpare, utan i grund och botten en lite sisådär halvrisig ultrapölare möjligen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. OK Per, din åsikt. Jag är inte snabbast, men knappast långsammast heller. I "grund och botten"är jag ingen ultralöpare eftersom jag aldrig sprungit längre än maraton.

   Radera
  2. Så om man är en "riktig" maratonlöpare avgörs alltså av hur snabbt man springer? Och var exakt går den gränsen då? Så de löpare som sprungit i många år och kanske avverkat 50-100 eller ännu fler maratonlopp är heller inga "riktiga" maratonlöpare om de springer för långsamt? Drygt!

   Radera
  3. Kanske tänkte Per att du inte är något löpare överhuvudtaget? Tempomässigt är du inte ens en kvinnlig ultralöpare eftersom nivån för ultra inom det området är 3,55 min/km. Ser du dig själv som en flicka som läser allt om ultra och skriver intresserat om det och drömmer om att ta klivet upp på den kvinnliga ultranivån, fast omtöcknat och förvirrat blandar ihop det med Marathon? När du inte är en löpare, varken man eller kvinna, inte en ultralöpare varken på manlig eller ens kvinnlig nivå, vad är du då? En flicka som vandrar, går och drömmer?

   Radera
  4. Herregud vilket löjligt svammel...

   Radera
  5. Att en del orkar������

   Radera