fredag 21 augusti 2015

Arbets-EKG och ultraljud (ekokardiografi) på hjärtattPå senare år har det skett några tragiska och uppmärksammade dödsfall i samband med löpartävlingar vilket skapat rubriker om löpningens "farlighet". I många fall när en till synes frisk person segnar ner vid hög ansträngning beror det på ett dolt eller "tyst" hjärtfel hos individen som inte upptäckts och det har t o m diskuteras screening för detta bland idrottare.

Därför blev jag både glad och lite orolig när läkaren på vårdcentralen i våras när jag var och kollade mitt blodvärde visade engagemang och ville ta ett EKG på mig "med tanke på din ålder och att du springer" som han uttryckte det. Det togs ett snabb-EKG som tolkas av maskinen och i mitt fall blev svaret "patologiskt" dvs onormalt varför jag fick en remiss till Hjärtcentrum i Södertälje. Nu vet jag inte hur många EKG-kunniga läsare jag har men "QRS-komplexet" på mitt EKG som lite förenklat visar hur hjärtats kammare drar ihop sig och sedan utvidgas vid ett hjärtslag var för högt och det fanns tecken på hjärtförstoring vilket antingen kunde bero på träningen eller på min långvariga blodbrist.


I onsdags var det dags och först gjordes ekokardiografi vilket är ett ultraljud där hjärtat mäts och funktionen hos hjärta och klaffar studeras. Det såg helt normalt och "jättebra" ut enligt läkaren. Därefter arbets-EKG där jag med elektroder på bröstet fick cykla på en testcykel på väldigt (onaturligt)  låg kadens (55-65 varv per minut) med ett gradvis ökande motstånd. Jag fick regelbundet skatta ansträngning enligt Borgskalan och blodtrycket mättes. I början var det väldigt lätt men efter en stund ökade ansträngningen, konstigt nog mer flåsmässigt än i benen vilket brukar vara fallet för mig som främst springer. Jag orkade cykla 12 minuter vilket var den maximala tiden men visst var det rejält jobbigt sista minuten och jag hade nog bara orkat någon minut till ändå, pulsen var 193 när jag slutade och effekten jag kom upp i var 340 watt. Jag är inte så inne i cykling att jag vet vad det betyder men allt över 200 var bra enligt läkaren jag fick träffa efteråt. EKG-registreringen fortsatte sedan några minuter i vila innan jag fick gå och duscha.

Hon sade att resultat av arbets-EKG't visar att jag är vältränad - "bara idrottare och brandmän klarar att cykla så länge". Pulsen och blodtrycket ökade såklart som ett svar på den ökande ansträngningen men inga arytmier (oregelbundna hjärtslag), extraslag eller andra förändringar i de olika intervallerna på EKG't registrerades när ansträngningen ökade och det är dessa förändringar som kan indikera ett fel i hjärtats "retledningssystem" där hjärtslagen initieras.

Jag var inte orolig för att det skulle vara något fel på mitt hjärta men det är såklart skönt att få det bekräftat! För övrigt rullar träningen på rätt så OK med framförallt distanslöpning som blir ansträngande nog i den kvarhängande härliga sommarvärmen, Mitt självförtroende behöver snart några snabbare pass för att inte enbart känna mig seg och långsam och idag på lunchen fick jag till ett sådant, 8x1000m på bana med farter mellan 3:45-3:50 på samtliga med fin, kontrollerad känsla och 3:31 på sista tusingen genom att trycka på lite sista 250m. Precis vad jag behövde! Nu hoppas jag att helgen bjuder på både löpning, sol, värme och bad!

8 kommentarer:

 1. Skönt att det inte var något Staffan! Det är alltid oroande sånt där. För 20 år sedan gjorde faktiskt jag också ett sånt där arbets-EKG, men det visade sig att allt var helt OK för mig, men det framkallar ångest sån där. Skönt att du är OK.

  Klockan 15.00 på fredag kan jag plocka upp dig med bilen i Bergshamra så kan vi åka upp till Sälen och spontanspringer Sälen Fjällmaraton (eller halvmaran) på lördag. OK?

  PS: Vet hur du har det. Skojade lite...... ;-).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Lennart! Jag var inte orolig men visst är det skönt att få det på papper.

   Det hade varit trevligt :)

   Radera
 2. Bra Staffan. Jag skall själv göra ett arbetsår EKG i veckan efter en period med konstiga tecken i kroppen. Bra pass att snitta kring 3.45 på tusingarna. Och 3.31 på sista.. Fortsätt så/ mvh LG Skoog

  SvaraRadera
 3. Röntgade de mängden ärrvävnad i hjärtat också ? Blir mycke sådant efter all löpningen och gammal gubbe kan dö knall och fall det vet ju alla!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, det syntes säkert på ekokardiografin i så fall men nejdu, ärrvävnad i hjärtat får man efter infarkt, inte efter löpning :-)

   Radera
 4. Skönt att få svar va? Att inte veta brukar jag själv uppleva som värst.
  Att det sedan var ett positivt svar är ju ännu bättre :-).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut Anders, även om jag som sagt inte var orolig för att något skulle vara fel :)

   Radera