lördag 3 mars 2012

Yster snabbdistans

Det är inte utan att just nu man känner för att göra som Ronja Rövardotter - kuta ut i skogen och ge upp ett vårskrik!Efter två dagars löpvila innehållande utförsåkning i Flottsbro i torsdags och Göteborgsjobbresa igår blev det en yster snabbdistans som inte kändes som en snabbdistans idag. Jag fokuserade nämligen inte alls på att springa fort utan på löpteknik, hållning och kadens. Understället, vantarna och de långa vintertightsen fick åka in i garderoben och fram åkte 3/4-tightsen istället.

Det var fantastiskt skönt att vara ute och springa i vårsolen och jag struntade i klockan första fem km. Fokuserade på hållningen, hög höft, avslappnade axlar och armar och stegfrekvensen som låg mellan 174-176 istället. Jag räknar alltid antalet fotisättningar under en minut och brukar göra det ett flertal gånger när jag fokuserar på löpteknik. Nu i efterhand ser jag att farten ökade sista halvan och då låg närmare 4 min/km och då hamnade kadensen på ganska exakt 180 steg i minuten, ibland 184. Mot slutet blev jag såklart tröttare och då är det lätt hänt att man blir lite okoncentrerad, sjunker ihop och tar längre steg så jag fortsatte fokusera på snabba lätta steg hela rundan. Totalt 12km @ 4:14 min/km med en snittpuls något lägre än tröskel, 176 bpm. Avslutade med 1,3km nerjogg och några minuters löpskolning med hälkick, låg-/hög skip, utfallssteg, indianhopp och sidosteg.

Kanske inte så smart att springa så fort idag eftersom jag hoppas kunna springa långpass imorgon men men, livet och löpningen vore allt bra mycket tråkigare om man ska vara så klok jämnt!

8 kommentarer:

 1. Vi sitter i samma båt du och jag. Jag sprang, precis som du, fort idag och ska springa långpass i morgon.

  Problemet är bara att jag glömde nerjoggen och det gjorde inte du. Att jag glömde nerjoggen bekymrar mig för nerjoggen är ganska bra för återhämtningen. Jag kanske kompenserar det med en promenad senare..... Det är fortfarande så fint väder :-).

  SvaraRadera
 2. Jag fuskar också ofta med nerjogg och den kilometern jag joggade ner gör nog varken till eller från. Egentligen ska man väl varva ner lite längre? En promenad funkar nog också, allt för att komma ut och njuta av solen :)

  SvaraRadera
 3. Skickligt att behålla fokus ett helt pass. Själv förlorar jag mig snabbt i andra tankar när jag springer, även de gånger jag faktiskt försöker tänka på hållning, andning eller tempo.
  3/4-tights den 3:e mars måste väl vara ngt av ett rekord?

  SvaraRadera
 4. Har aldrig tänkt på att räkna kadens. Blir lite nyfiken på vad jag ligger på. I cykel vet jag att jag alltid låg på för tunga växlar, kanske gör jag samma sak i löpning (dvs. tar för långa steg) trots mina relativt korta ben... Blir till att försöka räkna!

  Nerjogg och löpskolning är nog något de flesta löpare har dåligt "samvete" för - man vet vad man borde men... Bra att bli påminnd om det, tack Staffan och Lennart!

  SvaraRadera
 5. På de lugna distanspassen och långpassen vandrar ofta mina tankar iväg Bureborn men när jag springer lite snabbare gillar kag känslan att vara mer närvarande i löpningen!

  Tobias, testa att räkna vid tillfälle och testa sedan att justera om siffran är långt under 180 (90) per minut! Ja, nerjoggen tar jag mig ofta inte tid till heller. Löpskolning är kul så det borde bli oftare!

  SvaraRadera
 6. Jag räknade lite igår kväll när jag sprang och jag ligger på lite drygt 180 steg per minut (men det var svårt att räkna när musiken i lurarna hade annan takt :-) Tänkte på hållningen men blev ingen nedjogg...

  SvaraRadera
 7. Underbart att hora att varen ar pa intagande i Sverige! Det ar en harlig tid for oss lopare. Bra langpass du fick till idag (sondag)!

  SvaraRadera
 8. Härligt Tobias, då springer du nog både effektivt och skonsamt!

  Ja, nu är det pay-back även om vintern faktiskt varit ganska snäll i år jämfört med de två tidigare vintrarna! Ja det blev ett överraskande bra långpass idag!

  SvaraRadera