söndag 4 mars 2012

Överraskande bra långpass!

Jag har ett bra flyt i löpningen just nu! Så här skrev jag i träningsdagboken strax efter kl. nio efter att ha kommit hem från mitt långpass imorse: "Fan vad mycket lättare det går och vad mycket roligare det är när man slipper vara inpackad som en Michelingubbe i underställ och vintertights.."

Jag hade (som vanligt) lagt fram alla kläder och prylar kvällen före och med tre minusgrader när jag klev utanför ytterdörren strax för kl. sju imorse var det lite halvkyligt med 3/4-tights men jag kände direkt att det skulle gå lätt idag! Jag sprang iväg med fin känsla och bra teknik från start vilket jag höll i hela vägen och det rullade på bra från strax under femfart i början till fart ner mot 4:30 helt utan problem trots den tidiga timman

Jag lekte med tanken på att köra 5-6km MP efter ca 20km men ville inte bli för sliten så jag valde att utmana mig på ett annat sätt och tog en annan vägsträckning med en 800m lång uppförbacke istället och det gick fint att löpa hela backen upp i 4:20-fart.  Två timmar var ungefär den tid jag hade idag innan frun skulle iväg på Bodypump och då fick ändå de stora barnen agera barnvakt åt småsyskonen en kort stund innan jag var hemma. Kanske bidrog det eller så var det benen och skallen som ville komma hem för som vanligt så blev det en liten fartökning i slutet med de fem sista km på 4:14-4:21-4:17-4:02-4:06 min/km och räknar jag lite generöst så sprang jag faktiskt 8-9km i maratempo idag.

Totalt 27,1km på två timmar och två minuter ger 4:30 min/km i snitt med en snittpuls på 161 vilket är ganska lågt för att vara jag men på morgonpass brukar pulsen ligga lägre än vanligt. Ett pass jag är väldigt nöjd med! Jag hade hoppats på att kunna springa ett fartavsnitt under passet eller att det skulle gå lite fortare än långpassen på sistone men att det skulle kännas så lätt så här länge i det här tempot idag var en positiv överraskning!

Långpasset avslutar en riktigt bra vecka med 63km löpning på fyra pass och jag konstaterar lite förvånat att jag snittat 48 km/v hittills i år, mer än en mil mer i veckan än årssnittet för 2011. Pepp!

Vilken skillnad det gör för löpglädjen med ett par lättare, odubbade skor på torr asfalt och med färre lager av hindrande kläder!

13 kommentarer:

 1. Verkligen skönt med vår. Allt blir mycket lättare så även löpningen.

  SvaraRadera
 2. Hade ett helt underbart långpass idag, med rimfrost på träden och ändå vår i luften samt barmark hela vägen. Magiskt!

  Nu kommer belöningen och du verkar vara i farligt bra form. Ser fram emot att se dig försvinna i fjärran på Sthlm Marathon! =)

  SvaraRadera
 3. Håller, med Staffan. Nu släpper det. Var själv tvungen att vila, känner av min plancit. Ser du kör löpskolning regelbundet. Vad kör du för övningar?

  SvaraRadera
 4. Instämmer i hurra-ropen kring våren och mindre kläder! Äntligen!!! Sen kan man förhoppningsvis också räkna med att vinterns tunga träning gett lite resultat - it's payback time för alla tunga pass i slask, mörker och kyla!!!

  Ännu bättre kommer det förstås att bli när det blir tävlingsdags och man med gott samvete minskar på mängdträningen till förmån för fart och intervaller :-)

  Staffan (och ni andra): du har ju tidigare pratat lite om blockträning och snart är det väl slut på det tunga vinterträningsblocket? Hur har du tänkt kring långpassen - fortsätter du med ett långt i veckan även under mars-maj eller hur har du tänkt lägga upp de kommande månaderna? De andra 2-3 passen per vecka blir fart eller...?

  För egen del så fortsätter jag med att försöka hålla 3 pass (nu två kortare med fart så när det funkat och ett långt). Så snart snö/kyla över så blir det igen ersätta de två kortare med (1) intervaller på bana/asfalt eller backe och (2) snabbdistans kring 10km i ca halvmarafart.

  SvaraRadera
 5. Härlig läsning Staffan! Det ska bli spännande att se vad vinterträningen gjort nu när värmen börjar komma tillbaka. Som du skriver så går det så mycket lättare och kryddat med korta intervaller ser det riktigt bra ut för dig i år! :)

  SvaraRadera
 6. Så är det Simon, det är nu vi får belöningen för alla tunga vinterkilometer!

  Odda, absolut!

  Staffan, ja, det gav en lustig visuell effekt idag med barmark och rimfrost!!

  Mathias, det blir väl inte så ofta som jag skulle vilja men jag brukar köra hälkick, låg och hög skipp och något som jag tror Szalkai brukar kalla för mångsteg respektive indianhopp. Jag tror det finns instruktionsvideos på Marathon.se

  Tack Eva! :-)

  SvaraRadera
 7. Tobias, jo det stämmer faktiskt, Marcus Nilssons bok "Löpträning..." jag läste i vinter är det snart dags (Start 15/3) för fyra veckors fartträning. Det innebär ett grundupplägg (om man kör tre gånger i veckan) på ett pass med fyrahundringar (10-15x400m i 5km-fart), en snabbdistans och så behålls långpasset på helgen.

  Kör man fler pass i veckan ingår också ett pass med längre intervaller tusingar eller tvåtusingar. Den här perioden pågår mellan 15/3-12/4 och därefter vidtar den specifika träningen i marafart och jag är lite sugen på att testa att köra det här upplägget. Gissar att 5km-fart kommer kännas riktigt ovant just nu! Det blir nog ett inlägg om det här :-)

  SvaraRadera
 8. Tack Daniel, som jag skrev i svaret till Tobias kommer jag testa ett nytt upplägg med start 15/3 med fyrahundringar varje vecka, ska bli spännande! Nu får vi vår belöning med ljus och barmark, Yes!

  SvaraRadera
 9. Intressant med fyrahundringar! Jag har löparbanor bara 2km bort där jag springar en del men kör oftast längre intervaller. Blir inspirerad så jag testar nog också ett sånt upplägg (varvat med lite backar). Men hjälp - 5km fart känns så fort... Hur ska det gå? Ser fram emot inlägget om hur det går för dig.

  Tack för inspiration och nya idéer! Uppskattar din blogg!

  SvaraRadera
 10. Tack själv för att du läser och kommentarer, utan aktiva läsare vore det inte lika skoj såklart!

  Med din kapacitet fixar du säkert 12x400 (1 min ståvila) i ca 3:20-3:30-fart (1:20-1:24 per varv), ett kul pass och bra för löptekniken. Programmet jag beskrev rekommenderar dock 200m joggvila på fyrahundringarna och det är jag inte lika van vid. Återkommer med upplägg!

  SvaraRadera
 11. Halloj Staffan! Efter vår lilla konversation angående Tarther vs Tarther 2 på jogg, så gav jag mig ut på en skön 13km-runda med tempoväxlingar (10/10, 20/20 osv stegrande i 3:50 resp 5:00-fart). Blev årspremiär med gröningarna på fötterna och det gick undan. Kändes skönt att få höja tempot redan på långpasset i lördags, efter att ha tuffat på med Icebugen i 5:30-5:40-fart sedan isen och snön kom. Nå, långsamma passa är inte att förakta. Men det var fasen så skön att få släppa loss idag i sol, svag vind och underbart underlag. Inspirerande blogg du har Staffan!

  SvaraRadera
 12. Hej Niklas! Härligt att du var ute och luftade de gröna favoriterna, längtar efter det jag också! Ja, man bygger trots allt en bra grund under vintern trots att man tycker det går långsamt! Mentalt stark blir man också av alla pass i kyla och dåligt underlag! Det är nu vi får vår belöning som sagt, lättare skor och färre lager kläder och då går det genast fortare!

  Bloggen har jag haft i 2,5 år nu och förutom att det är riktigt kul så har jag träffat massor av härliga människor genom den och lärt mig massor och blivit en bättre löpare också faktiskt! Löparhälsningar /Staffan

  SvaraRadera