fredag 9 mars 2012

Distans, långa intervaller och löpteknik avslutar veckan!

En lugn jogg med teknikfokus (ni vet, hållning, kadens bla bla) över sex kilometer igår kväll, mest som en ursäkt för att komma ut och få lite luft. Isfritt men väldigt grusigt, gissar att det kommer vara grusigt länge än med tanke på hur länge gruset brukar ligga efter en vanlig vinter, hur tidigt i mars det är och att det faktiskt kan komma bakslag med snö ännu!

I och med den inställda transportlöpningen/långpasset igår har den här veckan hittills närmast haft karaktären av återhämtningsvecka. Inget fel i det förutom att jag inte riktigt känner för det, därför blev det ett tuffare pass med långa intervaller på löpband idag på lunchen! Idén var enkel, värm upp och ställ farten på 16 km/h (3:45 min/km) och spring så länge jag orkar men eftersom första intervallen kändes tung (stressar med uppvärmningen på lunchpassen förmodligen) så gjorde jag om det till ett pass med långa intervaller istället. Andra och tredje intervallen kändes bättre (var tvungen att kontrollera hastigheten på bandet ett par gånger ha ha!) men visst var jag trött på slutet och fick använda lite pannben för att komma igenom sista! Ett riktigt riktigt bra pass blev det, drygt 2 min gåvila tills pulsen var nere på ca 60% av max:

Avslutar med lite film så att vi löparnördar har något alternativ att fredagsmysa med :-) Hos Eva hittade jag denna informativa video om löpteknik. Åtta minuter lång och man kan ju tycka "herregud, man kan komplicera den enklaste sysselsättning, hur svårt kan det va' liksom" men varför skulle löpning vara ett undantag från allt annat vi ägnar oss åt? Vill man bli riktigt bra på något måste man öva och slipa på detaljer. Genom mängdträning får man bättre styrka, teknik och bättre löpekonomi men övar man dessutom specifikt på tekniken kan man nog skynda på förloppet! Jag tror även motionärer har mycket att vinna - styrka, snabbhet, löpglädje - på att öva teknik regelbundet!

Detta med barfotalöpning kan få nästan lite religiösa övertoner men jag tycker filmen är både balanserad och informativ. Notera gärna, vilket Eva också snappat upp hur han, för att springa barfota, faktiskt tar ganska långa steg, framförallt i början av filmen och därmed landar med foten ovanligt platt mot marken istället för på främre tramdynan vilket är vanligare vid barfotalöpning.Trevlig helg!

8 kommentarer:

 1. Trevlig helg Staffan!
  Röda Adios - röda eller svarta shorts då, eller? ;-)

  SvaraRadera
 2. Svarta (Asics) ;-) Trevlig helg Eva!! Turordningen på generationerna Adios är gula-blå (turkosa)-röda-gröna-oranga (dina nya). Otroligt nördigt att kunna sådant...

  SvaraRadera
 3. Bra film! Och inte alls så fundamentalistisk som mycket om naturlig löpning ofta är. Det ser faktiskt ut som ett barn som springer. Jag har kollat in ungarna, och de landar oftast på detta sätt: på hela foten, inte på framfoten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte också den var balanserad och bra Bureborn!

   Radera
 4. Tack för tipset om filmen. Kollade på den 0610 imorse tillsammans med min två-åring (som vaknat alldeles för tidigt...). Vi tyckte båda två den var bra!

  Härligt pass du fick till på lunchen. 3*3000m i mil-fart är starkt. Jag har inte fått till riktigt så långa eller många intervaller än i mil-farten så det får väl bli till att satsa fullt ut på Premiärmilen om två veckor... Bära eller brista :-) Tävlingar är ju ändå bara på lek - NOT!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska börjas i tid :)

   Ja, jagär riktigt nöjd med det passet! Långa intervaller tycker jag hjälpte mig otroligt mycket att bli en snabbare millöpare i och med att man jobbar med snabbhetsuthålligheten. Du får se Premiärmilen som en avstämning och se var du står, det blir lättare att springa fort ute nu med bättre underlag!

   Radera
 5. Jag önskar verkligen jag kunde springa så där utan skor men jag får ont i fötterna bara av tanken.
  Men kanske går det att vänja även mina plockepinn-fötter..

  SvaraRadera
 6. Det är ju inget självändamål att springa barfota Ingmarie! Jag gör det i princip aldrig på asfalt och vore det det bästa skulle vi väl se elitlöpare springa barfota vilket ju inte förekommer!

  Dina fötter mår nog bäst i ett par skor tror jag!

  SvaraRadera