söndag 6 januari 2013

Träningsåret invigt

2013 började annorlunda med att jag fick en nyårsraket i baken! OK, den hade både detonerat och förmodligen redan tagit mark en gång innan den med ganska hög fart kraschade in i mitt baklår. Helt bekväm med det och med det omfattande pangandet i vårt ganska tätbebyggda bostadsområde på nyårsafton var jag inte.

Har skrivit i flera inlägg att jag tänkt inleda 2013 med lite mindre löpning och så verkar det bli även om de sista tio dagarna i december 2012 också innehöll ganska mycket vila. Jag tycker att jag vilat en hel del den här första veckan av 2013. Vilade nyårsdagen  men när hustrun skulle till en väninna och fika och tog med de två yngsta barnen och de äldsta barnen var på annat håll så passade jag på eftersom jag var springsugen.

Hade kört lite styrka på förmiddagen och jag önskar att det kunde förklara mina otroligt tunga ben men förmodligen inte. Det bjöds på grusad barmark så Kinvarorna plockades fram och det gick lite för snabbt första halvmilen, mellan marafart och 4:30 och jag fick pausa och slå av lite på takten i den dåliga form jag är i för tillfället. Sänkte farten ner mot 5 min/km efterhand med förhoppning om att hinna 18-20 km innan sonen skulle hämtas från träningen men även om jag mot slutet körde lite fartökningar i varierande intensitet så blev det bara 16 km innan det var dags att hämta sonen från innebandy. Som vanligt så drog dock träningen över så jag hade lätt hunnit 20 km innan de var duschade och klara. Allt jag aldrig lär mig. Nåja, jag är fortfarande förkyld vilket kan förklara lite av den dåliga formen men benen känns blytunga och så fort det lutar uppför går det vansinnigt tungt. Dessutom springer jag väl lite för snabbt för min nuvarande form då jag är tröttare än vanligt efter passen. 16 km @ 4:41 min/km i alla fall.

Igår  12 km distans (4:51-fart) med fokus på löptekniken, hållning, stegfrekvens, axlar och armföring och det var ett skönare pass då jag struntade i tempot, bara sista kilometern tryckte jag på lite i 4:24-fart och det kändes ganska lätt. Idag eller ikväll blir det också ett tredje pass för veckan, kanske ett lättare pass med backintervaller, av formen att döma behöver jag backlöpning!

Jag har också rannsakat mig själv och kommit på att jag under en längre tid verkligen slarvat med järnintaget. Trogna läsare vet att jag under många år haft en järnbristanemi som man aldrig hittat anledningen till och även om värdena varit bra under senare år behöver jag fortfarande järn för att inte tömma depåerna och sänka mitt blodvärde. Jag har därför börjat 2013 med att fylla på järndepåerna genom regelbundet järnintag.

Nåja, träningsdagboken för 2013 är inte blank längre och härifrån kan det bara bli bättre!

6 kommentarer:

 1. Du börjat året starkt ser jag! (:

  SvaraRadera
 2. Tack Stefan!

  Tack Andreas, nja, känslan är sådär efter förkylning men jag vet också att det kan kännas segt så här års och att det blir bättre när barmarken är här!

  SvaraRadera
 3. God fortsattning pa det nya aret Staffan! Otackt med nyarsraketen dar - tur att det gick bra anda (hoppas jag!!). Det ar lite onodigt med alla dessa raketer i tatbebyggda omraden, som du sager. Brukar ga ratt sa vilt till har i Sydney (skogsbrander o dylikt...kanns ju inte helt genomtankt).

  Hur som helst - roligt att hora att du kickat igang traningsaret och jag hoppas att anemikanningarna forsvinner eller att du far bukt pa det hela. Vill ocksa saga - GRYM arskronika! Valskriven och underhallande. Tack for att du alltid delar med dig - man blir alltid inspirerad nar man last din blogg!

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera