tisdag 5 mars 2013

Den perfekta träningsveckan?

Den perfekta träningsveckan, finns den? Både ja och nej förmodligen. Nej eftersom den perfekta träningsveckan ser helt olika ut såklart om du är i grundträning, fartträning, nedtrappning, om du siktar på PB på 5km om några veckor eller ska genomföra en ultra om några månader.

För många av oss motionärer tenderar dock träningen att se rätt lika ut under större delen av året och periodiseringen av träningen med olika fokus är inte så uttalad och flera skulle säkert vinna på att träningen var mer specifik och fokuserad. Ann-Sofie tyckte hon genomförde den perfekta träningsveckan för henne och när jag tittar tillbaka på min föregående vecka så tycker jag att den var så nära perfekt som jag kan komma just nu. Detta utifrån där jag är nu där vinterns "grundträning" har övergått i en fas med mera kvalité innan årets första tävling om några veckor.


Löpning varannan dag gjorde att jag fick in fyra pass men ändå tre dagar med helvila.

När jag är i form ligger min tröskel strax under 4 min/km (sprang halvmara med ett snitt-tempo på 3:58 min/km, dock 2011) och att i måndags variera farten mellan 3:55-4:05 och avsluta med några tuffa backar blev ett effektivt pass. Onsdagens fartlek bestod av ett par längre fartökningar varvat med flertalet korta, hårda fartökningar varvat med lätt joggvila. Fredagens snabbdistans, beskriven i förra inlägget gick finfint och benen var pigga, kanske efter massagen i torsdags och så avslutningsvis två timmar riktigt lugn löpning på söndagen.

Bra volym, 55km och också en kvalitativt mycket bra vecka som ändå inte lämnade mig sliten, tvärtom! Den här veckan är planen att ta det lite lugnare generellt och hämta hem lite då båda de föregående veckorna bjudit på ca 50 km löpning med bra kvalité! Planen var ändå att inleda med några backintervaller idag med fokus på löpteknik snarare än fart men stress på jobbet gjorde att jag planerade om. För att genomföra ett bra kvalitétspass måste jag vara i någorlunda harmoni och inte tokstressad. Tänkte först skippa lunchträning helt men tog mig ändå ut och sprang 7km i lugn fart, i syfte just att stressa ner.

Väl ute joggade jag också bort till IP för att se om det snart går att springa intervaller där igen. Som ni ser nedan så kommer det tyvärr dröja ett tag till...

Inte riktigt vår ännu...

7 kommentarer:

 1. Ja, den perfekta träningsveckan varierar ju fast den bästa kan ju vara en skitvecka totalt sett men så får man till ETT bra pass åsså gör det att hela veckan blir bra!
  Har ni så mycket snö fortfarande? Här nere barmark i alla fall på gatorna, inte skogen där det är is.
  Man längtar efter ett fågelkvitterpass nu i tunna skor och kläder, eller hur?

  SvaraRadera
 2. perfekt för mig är när jag gjort som tränaren sagt. Det händer tyvärr inte alltid. Nära nog får ofta vara gott nog :-)

  SvaraRadera
 3. Ja, så mycket snö ligger det tyvärr kvar Eva, cykelvägar och trottoarer börjar bli isfria nu och vägar är rena men på övriga ytor ligger tyvärr en hel del snö kvar.

  Jo, fågelkvittret är redan här och nu vill jag ha övriga ingredienser också!

  Det kan jag tänka mig Anneli, och med dina fotbesvär i åtanke kanske också när foten är glad trots löpträning?

  SvaraRadera
 4. Jag tror inte heller på den där perfekta veckan. :-)
  I mångt och mycket tänker jag att det beror det på vår inställning till det som händer.
  Köra ute på bana är ett lyft kan jag berätta. :-)

  SvaraRadera
 5. Ja, löpning på bana, är alltid en höjdare, speciellt om man är flera tillsammans. Dröjer tyvärr ett tag till i Sverige som du ser på bilden...

  SvaraRadera
 6. Exakt! Kan inte gå fort nog nu men med kylan verkar det ju dröja tyvärr!

  SvaraRadera