måndag 18 mars 2013

Dags att sluta leta ursäkter

Jag är inte där jag vill vara formmässigt. Alla fina pass jag rivit av på löpband i februari och mars, tuffa backpass, tusingar progressivt ner mot 3:30-fart och 10km sub40 utan något större slitage, verkar inte vara värda vatten så fort jag kliver utomhus.

Söndag eftermiddag och 15km löpning varav 7km SD i strax under 4 min/km. Så såg min plan ut. Lång uppjogg, 6km och det kändes segt redan där, väl igång med snabbdistansen kändes det OK i ca 3km i ca 3:53-fart trots en lite besvärlig motvind men så fort farten sjönk trots bibehållen ansträngning (som vid det här laget var ganska hög) orkade jag inte fortsätta utan tog en gångpaus istället för att bara slappna och låta farten variera med lutning och känsla - svagt! Start igen och ny gångpaus i nästa backe efter knappt 1km, svagt igen! Så av tänkta 7km snabbdistans blev det 3+1+3km med en snittfart på 3:58 min/km, lite bättre känsla i slutet i medvinden men överlag inte det besked jag ville ha!

Jag kan skylla på temperaturen och alla lager kläder precis som jag gjort hela vintern men temperaturen var ganska behaglig och lagren med kläder färre än vanligt. Jag kan skylla på att benen var sega efter fredagens progressiva pass på löpbandet, att jag gått och snorat lite i helgen, att det faktiskt fanns en isfläck här och var eller att det hör och häpna var några motlut på sina ställen men hej...sånt är livet och dessutom sprang jag en ganska flack sträcka som var relativt ren och fri från is. Jag kan skylla på en massa saker men det är nog dags att sluta leta ursäkter helt enkelt! Jag är inte bättre än så här just nu!

Jag har inte tänkt mig Premiärmilen som en satsning mot mitt personbästa på milen och tur är väl det. Jag ska nog istället vara väldigt nöjd och glad om jag kan hålla min svit med 10km-tävlingar under 40 minuter intakt. Det känns på intet sätt givet just nu, speciellt inte när det ser ut så här längs banan enligt rapporter i helgen, bilder "lånade" från Funbeat.

Ser ju rent livsfarligt ut!!

En stor del av banan är dock fin!

Jag vet att varje pass inte kan kännas topp och att det ibland går tyngre såklart men det är tråkigt när höstens halvmarafart - 4 min/km - känns så jobbig och jag inte verkar vara i närheten av att matcha min egen bild av min egen kapacitet! Receptet för att få lite piggare ben i veckan låter; ganska mycket vila och några avkortade distanspass med korta stegringar i flytfart.

17 kommentarer:

 1. Det blir lite omvänt för oss som sprungit ute hela vintern. Plötsligt går det både snabbare och lättare när klädlagren minskar och underlaget blir bättre för var dag. Det blir nog bra Staffan!

  SvaraRadera
 2. Äh, det löser sig Staffan! Du skulle varit med på mitt lunchpass idag! Jag trodde jag skulle dö när jag låg i 4:25 fart - hur f-n i helvete ska jag klara 4:15 fart på Varvet?! Men, det löser sig när det blir lite varmare. Jag är glad att jag inte har något lopp förrän i maj i alla fall. Skippa loppet om det känns tungt! Det kommer fler lopp UTAN is ;-)

  SvaraRadera
 3. Men jag har ju sprungit ute hela vintern Marcus, men det har känts tungt så fort jag försökt höja farten, därför har jag nu i slutet kör kvalité enbart på band.

  Jo, ibland är det ju sådär! Vore surt att inte springa alls men också surt att ta en halv dag i anspråk för att springa på...41-42 minuter...det har jag ingen lust med!

  SvaraRadera
 4. Åh nej… ser banan ut sådär?? Jag har noll lust att kuta om det är isigt. Du som är skoproffs Staffan, vad har du tänkt att kuta i för skor? Dobbar?

  SvaraRadera
 5. Aha, jag trodde du kört kvaliteten inne under vintern.

  Jag tror att det kommer att gå bra men förstår dig till hundra procent. Det knepiga är att man vet aldrig hur kroppen reagerar på tävling innan man provat.

  Arrangören ska grusa ordentligt så det är nog ingen halkrisk Tove.

  SvaraRadera
 6. Tove, jag har nog tänkt kuta i mina vanliga milräser, dvs Adizero Hagio, sulan har bra grepp trots att skon är tunn och lätt.

  Jag kör ju egendubbat, ett par gamla DS Trainers men blir det så svårt underlag att det krävs struntar jag nog i att springa. Den största delen av banan lär vara snö-och isfri, i alla fall ännu så länge...

  SvaraRadera
 7. Ja tusan, där verkar skridskor vara bättre alternativ. Och med tanke på att det ännu är full vinter, finns det ju tid att hitta och finslipa formen!

  SvaraRadera
 8. Det är inte kul att känna så där att formen inte är vad den borde vara. Samtidigt är det bara två veckor sedan du skrev ett inlägg med titeln "Det går bra nu". Kan det vara den berömda dagsformen som spökar? Du har ju tränat bra hela vintern och för bara ett par veckor sedan lät det uppåt värre. Ta det lugnt nu några dagar så kommer du vara pigg som tusan på söndag! Och om inte det där islagret på bilden är en bra ursäkt - ja, då vet jag inte vad det är! :-) Hoppas vi ses på startlinjen!

  SvaraRadera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 10. Sanningen är väl att det inte blivit så mycket kvalité i vinter alls Marcus, men nu i slutet har jag kört på band inne.

  Ja, vi får se hur det blir Sofie.

  Vi får se Louise hur det blir Louise, dagsform kanske, eller så behöver jag just nu helt enkelt bara vila lite.  SvaraRadera
 11. Är det här ett klassiskt nersnack avsett att kamouflera en egentligen ganska god form? Om inte bjuder jag på några plattityder: ute är inte inne, form kommer och går, samt tävling är tävling!

  Lycka till!

  SvaraRadera
 12. Formen kan nog bli bra/bättre med lite vila av förvånansvärt slitna ben Dr UJ. Grymt osugen i snöfallet men det kanske blir bättre fram emot helgen. Tävling är tävling har aldrig gällt för mig, märker aldrig av den stora skillnaden som alla pratar om, att det plötsligt går att höja sig så mycket med nummerlapp på.

  SvaraRadera
 13. Bra jobbat! Blir så mycket roligare att springa ute när den riktiga våren kommer!

  SvaraRadera
 14. Tack Andreas! Mitt tålamod är sedan länge slut nu, kan inte vårvärmen komma nu?!

  SvaraRadera
 15. Aj då, den där banan ser verkligen smått förrädisk ut. Hu!
  Jag tror på att det är vila dina ben behöver, Staffan.

  SvaraRadera
 16. Nog är det bra med vila och låta kroppen få bygga upp löpar-hungern igen. Tror verkligen att det är bra att du lyssnar på kroppen om den säger åt dig att hålla igen lite. Låter som att någon form av prestations- och resultatvilja kanske hämmar dig, samtidigt är det ju rätt motbjudande att ge sig ut och springa i den ihärdiga kylan. Man är mer än lovligt trött på snö, is och kyla nu.

  Hoppas att det kändes bra med löprundan ikväll (om du gav dig ut) och att du fokuserade på löpglädje och positiv känsla istället för fart!

  SvaraRadera
 17. Det känns mycket bättre nu Sofia efter tre dagarna vila, sprang kort och lätt igår och det var roligt och lätt, trots kylan! Banan lär bli något bättre nu med ett par dagars sol.

  Jag brukar ju vara bra på att lyssna på kroppen Andreas och är lite förvånad över att jag varit så sliten med tanke på att jag inte tränat så mycket men dock ganska målmedvetet. Ja, jag skulle nog må bra av att tänka på bort tider lite men samtidigt driver och motiverar det mig!

  SvaraRadera