lördag 9 augusti 2014

Sko-recension: Salming Distance, fortsatt bra träning och publik på en tävling

Jag har använt Salming Speed sedan i våras. En lätt sko med mycket löpkänsla vilket jag beskrev i ett inlägg i april. Efter en tids intensiv användning fick jag dock kraftigt skoskav över hälsenan av hälkappan vilket ledde till att jag under en period helt slutade springa i dem. Jag diskuterade problemet med hälkappan med Jocke på Salming och de lyssnade på min feedback och förde tillbaka den till utvecklarna. Till viss del kan problemet bero på storlek - mina Speed är något rymliga och med hårdare snörning och tunnare strumpor har problemet minskat om än inte helt försvunnit.

Jocke erbjöd mig att prova den ännu lättare modellen Race för att jämföra vilket jag tackade nej till då jag har många skor i den viktklassen. Då var jag mer intresserad av deras träningsmodell Distance och fick då ett par i en halv storlek mindre hemskickade. Dessa har jag nu sprungit en hel del mil med i sommar. Detta är alltså skor jag fått gratis av Salming vilket inte påverkar innehållet i den här bloggposten som jag skriver helt på eget initiativ. Inlägget är också taggat med "Reklam" för att vara extra tydlig.

Distance är Salmings tyngsta modell utan att vara speciellt tung, vikten i storlek 43,5 är 240 g, droppet häl-tå är 5 mm.

Passform och ovandel

Passformen i mellanfot, ovandel och framfot är relativt tight utan att kännas lika "limmad på foten" som en ren tävlingssko. Ovandelen som består av tre lager ger en viss stadga och stabilitet runt hela foten samtidigt som den klarar av att ventilera foten bra genom meshen.

Löpkänslan i skorna är mycket bra och skon är tillräckligt lätt för att användas både på lugna och snabbare träningspass. Med det lägre dropet hamnar man naturligt på mellanfoten. Skon påminner en del om tidigare versioner av Sauconys Kinvara (version 1 och 2) men är fastare i dämpningen än senare versioner av densamma och med mycket bättre markkontakt då sulan är tunnare.

Sulan består av olika gummiblandningar på utsatta ställen och ger bra fäste på asfalt, grus och fungerar också bra i terräng. Jag har sprungit ganska tekniska stigar och över bergshällar utan problem. Sulan och resten av skon är designad för lång hållbarhet och hittills ser jag inga tecken på slitage.

För vem?

Ni får kalla mig köpt men jag erkänner utan omsvep att jag gillar Salmings modeller, deras approach till "Natural Running" och kundbemötande och jag hoppas att Salming kommer vara framgångsrika då skorna är värda en bredare "publik"! Distance konkurrerar på en trång marknad av lättare trainers med Adidas Adizero Boston, Saucony Kinvara/Mirage, Asics DS Trainer, New Balance 1400, Mizuno Sayonara m fl. Med det lägre droppet föredrar jag Distance framför Adidas och Asics, hållbarheten på Distance verkar klart bättre än vad Saucony lyckats med på populära Kinvara som hittills varit min favoritträningssko men som nu fått konkurrens på den positionen.

Distance passar utmärkt som en träningssko för den mer vana löparen som uppskattar lättare skor med lägre drop. Den passar också utmärkt som en instegsmodell till lite lättare modeller för den mera ovana löparen.
Dessutom tycker jag att det är en väldigt snygg sko vilket ni själva får bedöma om det är viktigt. Själv tycker jag inte det är någon nackdel och flera har i sommmar kommenterat att skorna är snygga.

En recension borde väl också rada upp några nackdelar för att vara heltäckande! Hittills har jag inte hittat några. De är lätta med fin löpkänsla, de sitter fint på min fot utan att ge blåsor, skav eller smärta och för mig är de väldigt nära en perfekt träningssko! Alla bilder nedan tagna av mig.


Gula skor på en gul, sönderbränd gräsmatta. En slags löparsammanfattning av sommaren 2014
För övrigt tränar jag på, sprang ett ganska hårt pass med 2 km-intervaller i början av veckan, ett blandat fartlekspass och 15 km lugn distans har det också blivit. Idag vilar jag och det behöver jag! Imorgon tänker jag mig någon form av tröskelpass igen, veckans andra kvalitétspass.

I onsdags åkte jag in till Södertälje och tittade på Enhörna Challenge 5000m i hopp om att återfå lite tävlingsinspiration och så blev det! Det var väldigt trevligt att heja på en massa bekanta i B-heatet och sedan tillsammans med dem titta på A-heatet där Fredrik Uhrbom harade David Nilsson i 3000m (8:39) till seger på nya personbästat 14:24. Fascinerande att det inte ser ut att gå så fort ändå! Jag hoppas snart kunna vara tillbaka i tävling. Jag får försöka ändra mindset från PB varje gång till att göra så bra jag kan för dagen där jag är nu vilket ju egentligen är en självklarhet! Tävling är bästa träning och jag träffar alltid en massa bekanta när jag tävlar och det är alltid en stor del av behållning vid sidan av resultatet!

Uhrbom, Nilsson, Södergård. Foto: Privat
EM-aktuella David Nilsson, Högby imål på nya personbästat 14:24. Foto: Privat.

9 kommentarer:

 1. Var tillverkas Salming? Stockholm? Norrland? Filippinerna? Finns det något samarbete med det andra svenska skomärket Icebug?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Peter, det står Made in China i skon. Även om båda märkena är baserade på västkusten är jag inte medveten om något samarbete mellan Icebug och Salming.

   Radera
 2. Bra skrivet som vanligt. Jag skulle nog kunna tänka mig att testa Salmings sko om jag kommer mig för att köpa skor nångång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Johan. Det är ju betydligt mera sko än du är van vid jämfört med Five Fingers men markkontakten är god genom de tunna sulorna samtidigt som det finns lite dämpning.

   Radera
 3. Först: stor eloge till dig Staffan, för att du är tydlig med "sponsringen". Det gillar jag. Kul också att det dyker upp nya skomärken som konkurrerar med de gamla trotjänarna. Även om det förstås gör det ännu svårare att välja skomodell för en velpotta som jag. :-)
  Underbart att höra att träningen känns betydligt bättre igen och att tävlingslusten vaknat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack tack Bureborn, gillar att vara tydlig på den punkten! Ja, utbudet är stort och det är svårt att navigera runt i, för oss mer vana och ännu mera så för den som är ovan! Ja, det börjar absolut kännas bättre igen, även om jag faktiskt sprang en hel del i juli så har den här sommaren varit välbehövlig, på många sätt!

   Radera
 4. Låter som en mycket intressant sko. Har tidigare kikat lite på Adidas Boston bl.a. men det blev ju istället Saucony Mirage. I mina ögon riktigt skön och relativt lätt. Detta lät som en trevlig "konkurrent" för framtida skobyte. :-)

  Och viktigt att reklam/sponsrade inlägg INTE har några krav från leverantörens sida. Att man "måste" skriva på ett visst sätt, utan att man verkligen skriver vad man tycker. Bra där!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Boston har jag tittat på men det högre droppet gör att jag inte är så intresserad längre. Det här är ett bra alternativ. Jag har aldrig råkat ut för att producenter kräver att jag ska skriva si eller så de gånger jag fått något via via bloggen och skulle inte acceptera det heller!

   Radera
 5. Bra recenssion o kul att du gillar dem! Önskar mina fötter hade gillat dem också men de är en smula för tajta så mina sulor får inte plats och då funkar ingen sko. Inte ens Newton...

  SvaraRadera