fredag 22 augusti 2014

Kontinuiteten framför allt!

Jag pratar ofta om vikten av kontinuitet. Det är helt centralt för mig och för alla som vill göra löpträning till en bestående ingrediens i sin tillvaro! Att lära dig springa på ett sådant sätt att du behåller glädjen och förblir skadefri! Variera underlag, miljöer (kanske det svåraste av allt i en inrutad vardag) och fart. Visst har alla toppar och dalar i motivationen, så även jag men frånvaron av långa uppehåll helt utan löpning tror jag är oerhört viktig och definitivt så om målet är att utvecklas som löpare!

Om jag någon gång får tillfälle att prata om min träning inför publik skulle jag uppehålla mig ett tag vid den här bilden. Den sammanfattar min träningsdagbok - varenda löprunda under snart 8 års regelbunden löpning, över 13600 kilometer!


Jag tycker mönstret som framgår är ganska intressant. Att det ser  så"taggigt" ut med så varierande månadsmängder hänger främst ihop med skalningen på axlarna då jag tycker jag ligger relativt jämnt i träningsmängd från månad till månad. Mängdökningen över tid framgår tydligt liksom maraträningen med den något högre mängden under våren följt av minskad mängd under hösten de år jag sprungit Stockholm Marathon (2008-2010, 2012, 2014). En punkt i november 2008 har en röd ring runt sig för att illustrera att det var senaste månaden min träningsmängd i kilometer understeg 100 km på en månad - kontinuitet!

Löpningen är ingen quick fix som så mycket annat idag i samhället men för den tålmodiga som inte bara börjar utan kommer över den initiala flåsiga och jobbiga puckeln och fortsätter springa väntar en stor belöning i form av ökat välbefinnande och förbättrad kondition och mycket annat.

Vi håller på och ta farväl av en väldigt varm och fin sommar, en sommar som många har upplevt det jobbigt att springa i, och vi går mot en period med hög, klar och härlig höstluft och vackra färger som är ljuvlig att springa i innan kung Bore står i farstun och knackar på med frost i skägget. Vintern som älskas av vissa löpare men som många upplever som den tuffaste årstiden att springa i och där det mest är vi inbitna löpare som är ute och hälsar på varandra i löparspåret.

Är det givet för dig att springa året om eller har du några knep när motivationen tryter och i så fall vilka?


Vad gäller träningen går den bra nu, jag har de senaste tre veckorna sprungit fem pass i veckan med veckomängder på 63, 54 och 62 km vilket är bra för mig! Igår sprang jag ett riktigt bra pass på 2x5x800m på bana där alla åttahundringar gick lite snabbare än milfart med 1 minuts vila och 2 minuters serievila efter fem och där de två sista gick riktigt fort. Ett hårt men bra pass! Jag känner mig lite nedtränad med lite tunga ben vilket är enligt plan. Nu är planen nämligen att minska längden på passen och lätta lite på träningen med förhoppning om lätta och springsugna ben till på torsdag när jag ska tävla igen för första gången sedan Stockholm Marathon och det ser jag fram emot!

10 kommentarer:

 1. Imponerande utveckling. Kollade min egna kurva och den såg inte alls ut så, mer som en sinuskurva :). Däremot ser man tydligt mina två längre lopp (jubileumsmaran 2012, SM 2014) och den ökning jag gjorde i volym inför dem. Inför 2012 så var det en på tok för brant stegring men till 2014 var den jämnare och under längre tid.
  Om man däremot räknar antalet pass så är det en helt annan sak, då har jag från det átt jag startade i april 2011 regelbundet legat på ca 12-14 pass i månaden om man räknar in motionscykelpass under vinter och löparknärehab. Där har jag iaf kontinuitet.

  I sommar har det också för mig varit mer en fråga om att bara komma ut än att köra några superpass, med jättekvalitet och det ger ju resultat det också som tur är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Anders! Antalet pass har jag inte kollat på men ibland reggar jag uppvärmning och nerjogg separat så det kan bli lite missvisande. All träning som blir av är bra träning, där får man lägga ribban i perioder och det gör inget!

   Radera
 2. Åhh vad jag gillar din blogg! alltid så väl skrivit och genom tänkt! Tack staffan

  SvaraRadera
 3. Tjusig kurva! Jag har aldrig haft någon chans till kontinuitet (inom löpning), men ser fram emot att se effekterna av den framöver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du kommer tillrätta med dina knäproblem Kim och kan träna mer kontinuerlig framöver!!

   Radera
 4. Om vi plockar ner det per vecka, eller dag, är din träningen kontinuerlig då? ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du menar om jag tränar varje dag Fredric så tror jag du vet eftersom du läst bloggen länge att svaret är nej :-) Det är heller ingenting jag eftersträvar. Jag tycker jag återhämtar mig bättre med helvila vissa dagar än lugn distans som vila. Per vecka ser det däremot riktigt riktigt bra ut, har som minimål att alltid springa tre gånger per vecka och det har jag följt i flera år, undantaget ett par gånger vid kraftigare halsont/förkylning och influensa i feb 2012. Ofta blir det fyra pass per vecka.

   Radera
 5. Bra inlägg med bra poäng! Jag försöker springa kontinuerligt och det blir väl 2-4 pass/vecka, endast med uppehåll då jag är sjuk. Hade ett uppehåll mellan augusti förra året och april i år då jag helt tappade suget, men nu har jag kommit i kapp (och nog fått lite bättre form till och med). Ska också springa halvmaran imorgon, men aningens långsammare ;) Hoppas kunna slå min gamla (första) tid från förra våren dock, då jag sprang Gävle Halvmarathon på 2:09:38. Blev tyvärr sjuk i augusti så har inte kunnat springa så mycket senaste månaden. När jag kunde börja springa igen började nedtrappningen... Jag springer året runt (eller ja, började springa på allvar våren 2012 och hade som sagt uppehåll i vintras så en vinter har jag bara sprungit hittills). Känns det segt brukar jag tänka på hur fruktansvärt skönt det är att komma in till en varm brasa och en varm skön dusch efter det där ruskiga kalla passet! Lycka till i morgon iaf!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lisa, först nu såg jag ditt svar! Tack! Det kan vara en utmaning i långa loppet att göra träningen så varierad att motivationen är konstant för upp och ner går det för de flesta, även för mig, då gäller det att ha små knep som gör att man kommer ut ändå, vilket du redan verkar ha insett :-) Lycka till med träningen framöver!

   Radera