söndag 23 maj 2010

Långpassexamen - långpass nr 12 2010 - inte som tänkt men bra ändå

26km @4:29 min/km, 172 bpm.

Jag har kört långpass i kolmörker, 15 minusgrader, blåst och ymnigt snöfall i år men när jag imorse gick upp kl 06.15 och konstaterade att det blåste och regnet smattrade mot rutorna tröt inspirationen på allvar och jag återvände till sängen och sov ett par timmar till istället.

Visste redan då att denna tillfälliga svaghet kunde innebära att dagens sista långpanna innan maran skulle bli förkortat eller i värsta fall helt utebli. Tack och lov så blev det inte så utan kl. 18.30 gav jag mig ut i snålblåsten. Att temperaturen fallit femton grader på två timmar (just de två när sonen hade fotbollsturnering, tack för det!) gjorde att det blev långa tights och jacka idag.

Fördelen med kvällspass är att man slipper den sega första halvtimman på morgonlångpasset när man mest försöker hindra frukosten från att komma upp. Tempot hamnade ganska omgående runt 4:35 och därifrån fortsatte det, milen på 46 minuter blankt på ett lättlöpt avsnitt, halvmaran på 1:35:40 efter lite mer backar vilket är nästan exakt vad jag hade halvvägs på maran förra året. Jag kände mig urstark kring halvmarapasseringen med fem kilometermarkeringar i spannet mellan 4:24 och 4:14, som framgår av höjdprofilen hade jag dock god hjälp av topografin:


Pulsen låg OK, snitt blev 172 vilket är OK för mig med tanke på snittfarten idag:


Firade långpassexamen med Maxim "Grapefruit and Lemon" idag, inte gott men vad ska en stackars halvseriös marathonlöpare annars dricka? Tvivlar rätt starkt på att någon grapefrukt eller citron varit i närheten i tillverkningsprocessen...


Jag valde medvetet en tuffare väg hem idag de sista fyra kilometrarna, och speciellt de tre sista på den här rundan innehåller 4 ganska tuffa backar. Här var det läge för lite fartlek. Snittfarten för hela passet var här 4:31 min/km och jag lovade mig själv att när jag var hemma skulle den visa sub 4:30 (jag har ju ett namn på bloggen att leva upp till), sagt och gjort, bara att bita ihop och hålla farten i backarna alltså. Nr 24 gick på 4:36, aj aj inte bra. Bet ihop och avslutade de två sista på 4:12 och 4:10 och klockan visade 4:29 (även om jogg.se trilskas och envisas med att visa att passet gick i snittfarten 4:30...)

Bra pass blev det i alla fall, inte de tänkta 36km idag men farten kompenserar det. Nu väntar ett par lugna pass först i veckan och sedan lurar jag på en snabbdistans fram mot slutet av veckan, mer om det lite senare. Nu har jag skrivit så där långt igen så jag tänker sluta här. Hoppas er helg varit bra och ett speciellt grattis till er som tog er runt Varvet i hettan igår, jag skrattade förresten högt när jag läste vad maxochnisse hade att säga om saken!

Man vet för övrigt att man är långdistanslöpare när hustrun utbrister: "Det var inte länge du var borta" efter en löptur på nästan två timmar.

13 kommentarer:

 1. Fin avslutning på långpassdelen av programmet. Fin upphämtning på slutet, för statistiken är ju viktig :-)

  SvaraRadera
 2. Riktigt bra pass! Nu kommer du otroligt förberedd till maran. Tror helt klart på ditt upplägg med lite fart i slutet på den här veckan. Tänkte köra lite likadant själv!

  SvaraRadera
 3. Nu är det nästan bara väntan kvar...

  SvaraRadera
 4. Fin avslutning Staffan! Tycker vi verkar vara ganska lika i form, skulle inte förvåna mig om vi kommer in på Stadion samtidigt. Hade varit häftigt! :)

  SvaraRadera
 5. Tycker att det var ett bra långpass du fick till. Och frun verkar ju också tycka att det gick fort för dig... ;)

  Snart är det dags!

  SvaraRadera
 6. Snyggt jobbat! Schysts att pressa ur sig två snabba kilometrar i slutet för att hålla klockan under 4.30!
  Vilken inspiration att läsa om detta!! :)

  SvaraRadera
 7. ha ha! Vilken härlig kommentar! :-) Bra sprunget med förstås.

  SvaraRadera
 8. Jag blir mer och mer imponerad av dina långpass. Det känns som att du håller hög fart på dom om man jämför med dina intervallpass.
  Kommentar? Skulle vara kul att läsa lite mer om ditt träningsupplägg! Bra jobbat och inspirerande!
  /Anders

  SvaraRadera
 9. Joel, tack! Ja, för sjutton siffrorna är viktiga. Det är ett kul sätt att använda fart-infon på Garmin tycker jag!

  Tobias, tack, hoppas du har rätt, först vila nu, sedan lite fart sedan vila igen...!

  Ellinor, nästan där nu...jag längtar...det är bara lite annat som ska fixas först

  Löparjanne, tack! Snart dags, möter du upp oss bloggare mellan 12-12.30 för en träff IRL i skuggslänten?

  Ingmarie, tack! Allt handlar ju om förväntningar :)

  Anders, tack! Ja, jag är lite "känd" för att hålla bra fart på långpassen, jag tycker det är ett effektivt sätt att träna på, sedan måste jag nog variera farten mera (=springa riktigt fort på kvalitétspassen lite oftare) för att få mera utveckling.

  Upplägg...här önskar jag att jag haft något initierat oc detaljerat att beskriva men jag har ju inte det, jag låter ofta lusten bestämma vilken typ av pass det blir. Grundupplägget i vår har varit, 3-4 pass/v, varav ca 2 som lunchpass, ett av passen i lite högre fart (intervaller, progressiva pass eller fartlek) och ett längre pass på helgen, varav "riktigt långpass" i snitt varannan helg, eller 12st på 22 veckor.

  DrAnnika, välkommen till min blogg! Tack!! Ja, som du märker på bloggnamnet är 4:30-fart min specialitet :)

  SvaraRadera
 10. Hej!

  Tack för dina tips, jobbar för fullt på att få fler läsare. Alltid roligare när man får lite kommentarer om sina inlägg också.
  Mitt nästa mål just nu är Lidingöloppet i september. Men långsiktigt sett är det att förbättra tiderna på både milen och halvmaran. Har inte haft någon riktig motgång än, så det lär väl snart inträffa också dessvärre.

  Vad har du gjort som bäst på Sthlm Marathon? Vad siktar du på för tid i år?

  Lycka till!

  SvaraRadera
 11. Hej Alexander! Väl bekomme som det heter! Mitt PB på maran är 3:23:38 från förra året, se högerspalten på bloggen för mina personbästa. Jag har gjort två maror men varit missnöjd med genomförandet båda gångerna då jag mentalt inte stått emot frestelsen att gå en del sista milen när det börjar ta emot. Med jämnare tempo borde det finnas minuter att kapa och jag känner mig väl förberedd i år, siktar främst på 3:15 i år.

  SvaraRadera
 12. Imponerande bra, både med dina tusingar och det här. Om tusen år, typ, så är det min tur. Grrr.

  SvaraRadera
 13. Badgear, tack!! Du imponerar på mig genom din idoga kaloriräkning på sistone, jag skulle nog ge upp att räkna efter första frukosten ungefär...

  SvaraRadera