tisdag 18 maj 2010

Mer eller mindre kvalificerade gissningar på Marathon-resultat

På kul så matade jag in mitt färska halvamarathon-PB 1:28:08 i några olika kalkylatorer som finns på nätet för att se vilken tid på maran de föreslår:

Jack Daniels säger: 3:03:47 (VDOT 52,22).
McMillan säger: 3:05:52.
Runbayou som jag tror också är baserad på Jack Daniels (??) säger: 3:04:36 (VDOT 52).
Runworks (som också är baserad på Jack Daniels (förvirring...)) säger: 3:04:39 (VDOT 51.9)
Running for fitness säger 3:04:18 och ett Vo2 Max på 52,2 ml/kg/min.

Till sist har vi den mer konservativa omvandlingstabellen från FK Studenterna som tar hänsyn till att de flesta (motionärer) inte är optimalt tränade för marathondistansen och därför visar en maratid på 3:18 för ett halvmararesultat på 1:28:00. Det roliga med studenternas tabell är att för samma halvmararesultat visar den sub40 (39:55) på milen!

Själv tror jag att min kapacitet realistiskt ligger mitt emellan tiderna ovan. Jag kommer ju inte öppna första 21,1km på maran så snabbt som 1:28:08 och därmed inte heller springa maran på de snabba tiderna runt 3:05. Däremot tror jag mig nu ha en riktigt bra chans att gå under studenternas 3:18 och korsa mållinjen på Stockholms Stadion någonstans mellan 3:10 och 3:15 som är mitt mål.

Idag lunchlöpning igen, 5,3km lättdistans @ 5:10-fart med sällskap följt av 5km marafart solo i 4:30-fart och det märktes direkt på pulsen att det var en riktigt varm dag idag men jag aktar mig väldigt noga för att klaga nu när den efterlängtade värmen äntligen är här! Det gick lätt även om jag inte kände mig helt pigg i benen efter söndagens 30km.

Nu tar jag det lugnt, tränar eventuellt lite styrka imorgon men väntar med löpning till på fredag och på söndag blir det sista långpasset innan maran.

22 kommentarer:

 1. Jag tror att en bra dag och med rätt inställning blir det sub3:10. SubEllinor kommer du helt klart att göra.

  SvaraRadera
 2. Det är ju så roligt att räkna tider i dessa tabeller. Nästan så att man tror att det bara är att ställa ut skorna på startlinjen så grejar det sig den 5:e...
  Tyvärr måste man väl jobba lite för det också.

  Vilken fart kommer du gå ut i? Själv går jag och funderar på om jag ska satsa hårt (och dumdristigt) och gå ut i 4:15 fart eller om jag ska ta det lite lugnare och försöka hålla mig lite under 4:30...

  SvaraRadera
 3. Sub Ellinor :)??

  Tobias, håller med! Förra året låg jag snarare sub 4:30 första milen och passerade 10km på 44 min någonting, funderar nu på att öppna första 3-4km på 4:40 och passera första milen på ca 46 minuter istället, för att därefter öka ner mot 4:35-4:30 för att se om mina krafter och min skalle orkar bättre på slutet den här gången. Vad tror du om det?

  4:15 låter offensivt, men du har ju tränat väldigt bra! Som vanligt får väl vädret vara med på ett hörn och bestämma också (tyvärr!)

  SvaraRadera
 4. Låter lovande! :) Kul att man kan räkna ut sådär!!

  SvaraRadera
 5. Ja det är skit att det är fler faktorer att ta hänsyn till än vad man presterat på halva distansen flera veckor tidigare... Men det är ju helt klart en fingervisning på vilken nivå man bör våga gå ut eftersom det är alltför lätt att fega.
  Jag tror att du kommer fixa sub 3.15 med en minut til godo.

  SvaraRadera
 6. Vad tycker du om att prestera i värme?

  Jag tror på 3.08.

  // anders

  SvaraRadera
 7. En mara är en mara och det kan se hur bra (eller dåligt) ut som helst på pappret men du vet aldrig. Flyter allt för dig så tror jag absolut på sub 3.10!

  SvaraRadera
 8. Ellinor, aha, 3:16 alltså, tack för att du tror på en sån fin tid som 3:10 vilket ju blir 4:30 i snitt, gulp :-)

  Joel, ja, tänk om det bara var att ställa ut skorna som Tobias skriver? Jag tänker faktiskt försöka gå ut lite lugnare i år för att orka bättre

  Lina, ja det finns mycket på nätet...

  Anders, Pulsen drar ju iväg i värmen, trivs bättre när det är lite svalare, liksom de flesta

  Ingmarie, så rätt så rätt. Tack för att du tror på en så fin tid du också, nu kan jag ju inte "svika" er... :-) Kul att du var med så mkt i senare RW numret!

  SvaraRadera
 9. Som siffernörd var detta trevlig läsning. Fick mig att ta fram checktider på kortare distanser än milen så kan jag bocka av när jag klarat rätt 5K-tid för att vara på rätt väg.
  Körde en egen modell med ett snitt från Studenternas, Running for fitness och McMillan.

  Här kommer min gissning på din finfina sluttid på maran: Du kommer starta lugnt, hitta rätt rytm och bara flyta fram längs Stockholms gator. Pulsen stabil och vid varvningen är du nästintill oberörd. När du passerar 35-skylten ökar du till skillnad mot många andra, efter en långspurt passerar du sedan mållinjen på 3.09.48.

  SvaraRadera
 10. Hempa, det där scenariot har jag inget emot alls :-)

  SvaraRadera
 11. Tror att du kommer göra ett kanonlopp! Hoppas vi hinner snacka lite före eller efter loppet. Gissar att du kommer få vänta en timme eller så på att undertecknad ska hasa sig i mål :-)

  SvaraRadera
 12. Petra, hoppas det! Vi får försöka bestämma en plats innan på IP lite mera exakt på FB, efter loppet hoppas jag att du inte kommer imål mer än 45-40 minuter efter mig!

  SvaraRadera
 13. Ah, dessa ljuvliga tabeller som med sin seriösa framtoning får an att tycka det är helt rimligt att dubbla sin HM-tid och lägga på några sekunder för att få en sannolik maraton-tid!

  SvaraRadera
 14. Ulf :-) som, sagt det är väl bara att ställa ut skorna på Valhallavägen och sedan multiplicera med två.

  SvaraRadera
 15. Nyfiken fråga: Du som sprungit några marathon, hur mycket tycker du att din puls påverkas av värmen? Tar du hänsyn till detta på något sätt? Vänjer sig kroppen successivt och pulsen sjunker under loppet trots värme, eller är den konstant hög?

  Det ska bli spännande att se vilken tid det blir för dig i år då!

  SvaraRadera
 16. Rosa Milton, min puls påverkas helt klart av värmen, igår på lunchen sprang jag 10km varav 5 i marafart och pulsen var ca 5 slag högre än för någon vecka sedan i kyligare väder!!

  Förra året (mina andra mara bara) snittade jag 184 i Stockholm i värmen!! Pulsen tror jag låg högt hela tiden. Nej, jag tar inte hänsyn såtillvida att jag sänker farten, fast det kanske jag borde!

  Mvh
  Staffan

  SvaraRadera
 17. 1.28 från halvmara till helmara. Låt mig se, jag kalkylerar lite, räkna räkna räkna, kolla lite statistik...hmmmmm... så. Nu ska vi se - det ser rätt så bra ut för dig.

  Jag är helt övertygad om att du går under 5 timmar. Min kalkyl säger 4:58:11. Så länge det inte är över +40 eller under -20. Bryter du benet redan efter 5k så får du lägga till 28 sekunder på sluttiden.

  Definitivt under 5h. Grattis på förhand!

  SvaraRadera
 18. Badgear :) Hoppas naturligtvis att din kalkyl har något inbyggt fel någonstans. Om du satsar en slant på att jag slår den tiden kan jag (nästan) lova att du i alla fall får tillbaka pengarna men så mycket högre blir väl inte oddset...det ska vara det där benbrottet då...lägga till 28 sekunder på sluttiden...underbart :)

  SvaraRadera
 19. Högre matematik är inget att skoja med...

  SvaraRadera
 20. Imponerande tider Staffan! Hur många års träning ligger bakom dessa finfina tider? Och hur länge har du kunna fura runt i vår sköna värld i 4:30-tempo?

  SvaraRadera
 21. 3.09.46!! Grymt bra jobbat och grattis till en utmärkt prestation!

  Du sprang dock två sekunder för snabbt jämfört med min gissning på 3.09.48... :-)

  SvaraRadera