söndag 30 maj 2010

Laddad? - De sista passen innan maran.

Visst känner jag mig laddad inför maran på lördag men inte sådär tokfokuserad som förra året när jag knappt kunde tänka på något annat sista veckorna. Tvärtom känner jag mig väldigt avslappnad inför uppgiften! Att jag inatt drömde om att springa maran är väl ett tecken på att det ändå någonstans där inne i skallen bearbetas och laddas.

Skum dröm för övrigt, jag sprang på gator där loppet inte går (förbi Sergels Torg, Klarabergsgatan...), det var trångt men inte med löpare (förmodligen just för att jag sprang på "fel" gator). Jag bröt loppet i drömmen vid Högalidskyrkan på Söder (där loppet knappt heller passerar), tog en taxi, ångrade mig, åkte tillbaka och sprang vidare...minns inte hur det slutade men kommer inte ihåg någon drömlik målgång i alla fall...

Finns det inte ett uttryck som handlar om att premiären blir bra om generalrepetitionen...never mind, jag lär ju i alla fall inte lyckas med att springa vilse på lördag såvida jag inte är allvarligt förvirrad till följd av vätskebrist.

Sonen agerade fotograf innan kvällspasset. Foto: Privat.

Helgen har innehållit lite lätt styrketräning igår och lite In lines-åkning med sonen idag och idag var det dags för att återuppta löpningen efter sub40-milen i torsdags. Lugn löpning var tänkt och precis så blev det, 11,3km mysjogg i kvällssolen @5:11 min/km och 154 bpm med sällskap av koltrastar i skogen. Lätt, skönt, vilsamt och härligt på alla sätt. Varför just 11,3km kanske vän av ordning frågar? Jo, runt en mil hade jag tänkt men med hjälp av 11,3 så fick jag ännu en jämn och fin siffra i träningsdagboken, 180km i maj. Nu blir väl Bureborn galen på mig och mina siffror...

Vila imorgon, lätt kort distans (5-6km) med 1-2 km i marafart på tisdag och eventuellt också ett ännu kortare pass 3-4km på onsdag med sista kilometern i marafart, det är allt jag tänker träna nu i veckan innan loppet. Alternativt skippar jag onsdagspasset och joggar 2-3km på fredag istället, har inte bestämt mig.

Hur tränar ni den här veckan? Mår ni bäst av lång helvila innan lopp eller funkar ni bättre med korta lätta pass, jag har faktiskt ingen aning vad som passar mig bäst...

17 kommentarer:

 1. Jag tror mig veta att jag mår bra av helvila. Så tanken är att mitt sista pass blir 90 minuter lugn jogg på tisdag. Körde förra året med så kallad lätt kolhydratstömning innan jag fyllde på med kolhydrater ons-fre. Om det funkar i verkligheten vet jag inte men loppet gick ju bra förra året så jag kör samma upplägg i år.

  För övrigt tänker jag i morgon köra ett oplanerat pass på 4,9 km, allt för att nå 200km i maj ;-)

  SvaraRadera
 2. Vila idag, "tömningspass" imorn (ca 15km, varav 10 av dem rejält kuperade, i lite högre fart), vila onsdag och torsdag samt en kortkort och lättlätt jogg på fredag. sen är det dags!! :)

  SvaraRadera
 3. Har inte en aning om vad som passar mig, har dock en känsla av att för mycket vila gör mig seg.
  Du vet ju mitt upplägg sedan innan och detta kommer jag köra på fast med lite kortare distans på onsdagen.

  Låter som du har en skön känsla inför maran, det kan inte bli annat än bra detta Staffan! Vi peppar varandra lite innan start, sedan springer vi skiten ur Stockholm och ser till att vi får ett lyckat lopp! :)))

  SvaraRadera
 4. Jag vet inte heller vad som passar mig bäst. Det är svårt! Men det blir det nog ett tempopass idag (måndag) och så morgonjogg på onsdag. Därefter vila. För övrigt så tror jag det är ett gott tecken att inte vara tokfokuserad utan att ha en mer avslappnad känsla inför loppet. Det kommer säkert att gå riktigt bra för dig på lördag!

  SvaraRadera
 5. Det blir kortintervall idag eller morgon. Därefter bara någon kort och stillsam jogg.

  SvaraRadera
 6. Hej
  Ingen aning vad som passar mig, men jag kör liknande upplägg som dig, kortare pass med avslutning i mara-fart lr något snabbare..

  Lycka till på lördag! vad är målet förresten??

  SvaraRadera
 7. Tobias, 90 minuter det var värst. Min utsida knä stramar lite efter torsdagens snabbdistans, inte så att jag är orolig men jag kör korta distanser nu bara och sedan mycket vila så ska jag vara OK på lördag. Förmodligen skippar jag onsdagspasset och kanske joggar 2km på fredag...

  Andrea tömmer du dig på kolhydrater för att sedan ladda? Jag försöker bara äta lite extra i veckan.

  Daniel, ja, jag har ju sett ditt program. Jodå det känns bra, hade känts ännu bättre om knät varit 100% bra istället för 90 men det ordnar sig till på lördag!

  Lisa, hoppas du har rätt!!

  Lars, samma som jag då ungefär!

  Andreas, välkommen till bloggen! Målet i år är 3:15 efter 3:23 förra året. 3:15 känns realistiskt efter halvmaran i maj på 1:28.
  Vad är ditt mål?

  SvaraRadera
 8. tack:)har dock följt bloggen ett tag utan kommentera....1.28 på halvmaran då tar du ju 3.15 "lätt"!!
  Stockholm är min första mara men hoppas på under 3 timmar..Ska jag vara helt ärlig ligger nog min kapacitet strax över 3 timmars-strecket, men känns tråkigt att ha som mål att gå under 3.05 så därför tänker jag gå ut i 4.10-4.15 fart så får det bära eller brista:-)

  SvaraRadera
 9. 90 minuter för att tömma kolhydraterna. De säger ju att det tar slut efter ungefär den tiden... Men det blir ganska lugn löpning.

  Det stramar lite överallt på mig efter gårdagens pass ;-) Det släpper till på lördag!

  SvaraRadera
 10. Lycka till nu Staffan!!

  Angående uppladdning brukar jag föredra att träna 2 dagar innan. Vill helst att denna träning skall vara lite ansträngande så att jag fortfarande känner att jag "är igång". Inte så att jag tar ut mig men lite fart vill jag ha.

  SvaraRadera
 11. Andreas, hoppas du har rätt!! Kikade in på din blogg, fina tider du gör, ska bli spännande att se hur det går för dig på premiärmaran!!

  Tobias, nog rätt, det känns bättre idag, ikväll blir det fem kilometer blandad "känna-efter"löpning och lite snabbare löpning förhoppningsvis.

  Lennart, tack! Låter ungefär som passet jag tänker mig ikväll men då nöjer jag mig med ca 5 km. Känns det bra skippar jag nog passet imorgon och kör istället 2-3km på fredag istället.

  SvaraRadera
 12. Vila rösten idag och resten av veckan för att på bästa möjliga vis kunna heja fram er;)

  SvaraRadera
 13. Anna, det låter bra! Riktigt segt det där du åkt på men då är det bra att fokusera på att löpningen är långsiktig! Hoppas du kan se fram emot lite kravlös härlig sommarlöpning så småningom!!

  SvaraRadera
 14. För egen del brukar det vara skönt med lite jogg/promenad dagen innan loppet. Jag brukar ha en tendes att va stel och det känns som om allt tar längre tid på tävlingsdagen.
  Tror din plan håller bra.

  SvaraRadera
 15. Jag har svårt att helt vila också så en liten promenad fredag kväll låter bra! Nu fick jag ju ändra min plan från tisdagspass till onsdagspass men jag tror det funkar bra ändå!!

  SvaraRadera
 16. Kör hårt imorgon!

  //Tuggarn

  SvaraRadera
 17. Stort lycka till i morgon håller alla tummarna!

  //J

  SvaraRadera