torsdag 20 maj 2010

Sub 40 på milen (med hjälp av 8x1000m-intervaller i sommarkvällen)

Skrev i förra inlägget att jag var sugen på tröskelintervaller. Så blev det inte. Det gick istället undan på kvällens intervallpass!


Sprang faktiskt 10km på 39:54 trots 2 km långsam upp-/nerjogg! Det var ett tag sedan jag sprang i de här farterna och 3:30-3:40 är egentligen över min kapacitet, i alla fall på någon längre sträcka. Men idag gick det vägen, kanske tack vare lång gåvila på ca 2 minuter till pulsen gick ner till ca 140 bpm mellan intervallerna.

De fem första gick väldigt lätt inkl nr fyra på fina 3:23 men då hade jag hjälp av en lång flack utförslöpa. På den sjätte började det ta emot och jag var egentligen nöjd där. Jag springer dock nästan alltid mina intervallpass som en runda, och sällan fram-och-tillbaka. Så även idag och jag var ju tvungen att hämta sonen på fotbollsträningen och det krävdes två tusingar till för att ta mig tillbaka dit och till vattenflaskan och bilen. Tiderna blev lite långsammare på nr 6-8 och känslan var klart jobbigare. Jag kan säga att jag var ingen vacker syn i motlutet de sista 400m på sista intervallen, snarare något man skrämmer små barn med, bye bye avslappade ansiktsmuskler och axlar.

joggade sedan ner 1km barfota i gräset vid fotbollsplanerna. Grymt skönt och vilket fint steg man får utan skor - i princip omöjligt att landa tungt på hälen.

På hemvägen mötte vi sedan en riktigt snabb löpare med högt fint steg på samma ställe där jag sprang min 3:23-kilometer, en okänd förmåga med slitsade löparshorts, lättviktsdojor (Asics Speedstar?), Runners World T-shirt och mörka lättviktsbrillor. Ingen jag stött på tidigare under alla mina rundor, förhoppningsvis bara en besökare på väg till vårt jobbiga motionsspår intill (han kanske läste mitt blogginlägg från i torsdags?).

Jag skrev förhoppningsvis eftersom jag ju vill vara den bästa löparen i lilla Nykvarn :-)

14 kommentarer:

 1. Wwwoohhaaa!!! Vilka kanontider Staffan! Ser riktigt bra ut inför SM :)

  Kul att du fått lite konkurrens i kvarteret ;)

  SvaraRadera
 2. Jösses amalia. Efter SM: tävla på milen för Bövelen!! Varning utfärdas dock, om du klår mitt pb på 10k (38något) tänker jag sluta besöka din blogg, utom för att göra elaka anonyma kommentarer. Så det så. (helt allvarligt gissar jag att ovanstående syrapass motsvarar 3:50-3:55 i 10k race pace. Och jag är bra på att gissa)

  SvaraRadera
 3. Imponerande! Mycket bra utveckling med tanke på den mängd du kör. Det är ju mer än vad jag gör (gjorde), men inte sådär tokmycket som vissa andra. Talang? Ja ;) Ska bli spännande att se hur det går för dig på maran!

  SvaraRadera
 4. Det ser ruggigt bra ut! Riktigt, riktigt jävla bra ut!

  SvaraRadera
 5. Fantastiskt fina tider Staffan. Gå inte och stuka foten nu inför den 5:e :-)
  Antar att allt flyt den senaste tiden har gett ett ordentligt pannben!

  SvaraRadera
 6. Du måste ju klippa 10k på sub40 hur lätt som helst nu, även om det kanske inte är målet just nu. Själv orkar jag precis 8 tusingar i ett tempo 10s långsammare än de du körde igår, och ändå sprang jag kungsholmenrunt 10k på 39.44 (wehoo!) i tisdags. Snarare sub39 för dig alltså...

  SvaraRadera
 7. Daniel, tack! :)

  Ulf, ska ske, har spanat in ett lopp här i början av juli. Vilan var ju riktigt lång, därför kunde jag hålla den här farten men kanske skulle jag orka det du skriver.

  Claes, ja, det känns faktiskt som om det hänt något med formen i vår.

  Ellinor, tack, men är det verkligen "godkänt" att vila 2 minuter till nästan fullständig återhämtning, du borde veta, du är ju intervalldrottning här på blogger! Jag har nog dock bra chans att gå sub40 på milen.

  Joel, tackar, ska försöka. Nja, mitt pannben är fortfarande ganska vekt, krävdes ordentligt fokus för att köra två till igår och att inte stanna i backen med 400m kvar...

  Marcus, nja hur lätt som helst vet jag inte, jag har ju aldrig maxat på 10km, men antar att det är ganska plågsamt i sub4-fart och då är jag mentalt svag, men kanske kanske om jag ligger runt 3:50-3:55 att jag skulle fixa det! Grattis till sub40!

  SvaraRadera
 8. Helt otroligt!!!
  Du bara springer på....

  Det verkar inte finnas några gränser, allt verkar gå så lätt! Inga konstigheter alls.

  Spring inte sönder dig nu bara.

  SvaraRadera
 9. Lennart, då måste jag formulera mig dåligt, de tre sista igår gick verkligen inte lätt :)

  Ruskigt stel i vaderna idag men ingenting som är trasigt, lugn morgonjogg imorgon för att få bort det och sedan sista långpasset på söndag, sedan blir det lugnare löpning. Detta var sista riktigt riktigt snabba passet innan maran - vill inte riskera något!

  SvaraRadera
 10. Jag får skaffa en SMS tjänst till på maran märker jag. Din alltså för det kommer att bli tokspännande! Finns det inget 10km lopp du kan springa nu innan SM?

  SvaraRadera
 11. Tack! Känns bra :)

  Det är ju milspåret nu på tisdag :) Prognosen är 10 grader och regn, perfekt läge att maxa bort maran... Formen blir ju knappast sämre om en månad, varför skynda?

  SvaraRadera
 12. Ingmarie, det blir dyrt för dig om du ska följa alla dina bloggbekanta ;) Skulle vara milspåret då men jag lugnar mig nog till efter maran. Fick precis ett erbjudande från Tobias att öppna ihop i 4:25-fart...nu börjar jag vela om mitt lite mera defensiva upplägg med de tre första i 4:40-fart... :-)

  Marcus, inget milspår för mig, långlopp brukar ge en formtopp så jag har gott hopp om bra resultat efter maran!

  SvaraRadera
 13. Från klarhet till klarhet =)Riktigt kul att läsa!//J

  SvaraRadera
 14. Tack Jesper, hoppas snart komma ut på långpass, bara det slutar regna...

  SvaraRadera