måndag 12 juli 2010

Formtest över 5km blev för tufft i värmen

Ett tag nu har jag varit sugen på att testa formen genom att köra snabbdistans över 5km på exakt samma sträcka som jag sprang på 19:33 förra sommaren. Igår kväll var det så dags efter två dagars löpvila. Benen var pigga under uppjoggen över 2,7 km men det var ruskigt varmt och blåsigt klockan halv åtta på kvällen.

Tänjde lite och sedan iväg på första snabba kilometern som började lätt utför. Kom in i en bra rull och 3:45-tempo kändes bekvämt så här i början. Ut på flacken efter några hundra meter och bibehöll tempot och första kilometern landade på 3:41. Bibehöll det fina tempot på den andra kilometern som i princip är flack och klockan pep till och visade 3:42, lite för snabbt i värmen och nu skulle jag få börja betala för det! I slutet av den tredje kilometern var huvudet nämligen inte med mig i motvinden efter ett svagt motlut och innan sträckan vände brant uppåt för den enda riktiga backen. Med puls över 195 bpm och i värmen tvingades jag stanna och hämta andan under ett par minuter efter den tredje kilometern på 3:49.

Lite besviken på mig själv bestämde jag mig istället för att köra stege 1x3/2/1km och sprang km 4-5 på 3:46 och 3:45. De sista 200m gick uppför och puls på 197 noterades innan jag äntligen fick pausa innan jag sedan sprang den sjätte snabba kilometern på 3:46 och kunde lägga mig ner i gräset och pusta ut några minuter innan jag avslutade med 2,7km nerjogg, 30 armhävningar och situps hemma på den sönderbrända gräsmattan och 2 liter vätska (!)

Det var länge sedan jag vek ner mig nu faktiskt, men hade jag bara startat lite lugnare idag och med lite bättre förutsättningar än nästan 30 grader varmt hade jag garanterat fixat sub 19 minuter idag på 5km - ett av målen för året!

På't igen snart!

12 kommentarer:

 1. Det är ju stört omöjligt att få till pass av den typen i den här hettan. Det enda tänkbara är väl att sätta igång supertidigt på morgonen...

  SvaraRadera
 2. Inte lätt att prestera i denna värmen Staffan! Verkar inte hjälpa att ta fram pannbenet heller när man överhettar.
  Ser fram emot ett nytt formtest från dig när tempen har fallit lite :)

  SvaraRadera
 3. Håller med de övriga... man blir så jäkligt seg i värmen. Kände idag att jag hade ett bra klipp i steget men när jag skulle speeda upp tempot gick det bara inte. Bra jobbat Staffan!

  SvaraRadera
 4. Bra jobbat!!!

  Hade en värmeupplevelse av rang i torsdags...

  //Cashewtuggarn

  SvaraRadera
 5. Petra, och tidigt på morgonen för sådana här pass är otänkbart för mig :-) Det får bli sent på kvällen om det ska springas så snabbt!

  Daniel, du har rätt och något pannben fanns knappt alls igår, jag bara stannade...japp, snart dags igen, kul var det :-)

  Sofie, tack! Jag kände mig ändå pigg igår i början men visst blir vi segare i värmen. men vilken sommar vi har, underbart!!

  Anders, tack! Känns som bara att lyfta fingret nu är ansträngande men vissa saker är väl värre än andra!

  SvaraRadera
 6. Värmen är tuff när det ska gå riktigt fort. Nästa gång får du starta vattenspridaren och springa runt kvarteret istället. ;-)

  SvaraRadera
 7. Haha, 197! Du är ju galen!

  SvaraRadera
 8. Helt rätt Tobias, läste precis i RW idag att det inte är så smart att försöka sätta PB på 5km när det är 30 grader varmt ute...Bra idé med vattenspridaren där!!

  John, ha ha, jo visst var det nära max (203) allt, värmen gör att det drar iväg också!

  SvaraRadera
 9. Rätt. På´t igen! Och kör klokt.Tror många slarvar med uppvärmningen och kör i gång för hårt just för att man TROR att man är varm. Men motorn måste startas upp även i 30 graders värme.Och precis som i extrem kyla, likt i vintras, så måste man anpassa sig även till värmen som råder just nu. Jag är ju lite bakvänd för jag ÄLSKAR den!

  SvaraRadera
 10. Du har nog en poäng där Ingmarie, jag slarvar nog ofta själv med uppvärmningen men på det här passet kändes det bra och varmt var det ju också, och jag också :-)

  SvaraRadera
 11. Bra jobbat! inte det lättaste att få ett formsvar i den här hettan!

  SvaraRadera
 12. Julle, tack. Jo det kändes faktiskt bra trots värmen. Sub19 ska slås, väntar bara nu på lite svalare väder.

  SvaraRadera